Olcsóbb lehet egy személyi kölcsön, mint egy lakáshitel!

Olcsóbb lehet egy személyi kölcsön, mint egy lakáshitel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-09 Frissítve: 2022-02-11
 

A személyi kölcsönökről sokaknak az jut eszébe, hogy ezek bizony drágák. Pedig előfordulhat, hogy olcsóbb mint egy lakáshitel. Közben pedig nincs szükség ingatlanfedezetre, a pénz pedig a lakáshitelek 1-1,5 hónapos átfutási idejével szemben ideális esetben 5-6 munkanap. De mikor érheti meg jobban egy személyi kölcsön? Ennek jártunk utána.

A személyi kölcsönökről a legtöbb embernek az ugrik be, hogy itt a kamatok esetenként magasak, de arról szinte mindenki meg van győződve, hogy a lakáshiteleknél biztosan drágábbak. Pedig ha közelebbről is megvizsgáljuk a helyzetet, akkor bizony meglepő eredményre juthatunk. Számításainkhoz a Bankmonitor lakáshitel és személyi kölcsön kalkulátorait használtuk, hiszen ezek csaknem az összes hazai bank hiteleit képesek megversenyeztetni egymással, valamint forintra pontosan megbecsülik a felvenni kívánt hitelösszegre fizetendő havi törlesztőket.

Ingatlan vásárlása személyi kölcsönnel és lakáshitellel

Persze a jelzáloghitelek (az egyszerűség kedvéért lakáshitelként hivatkozunk majd ezekre a továbbiakban) és a személyi kölcsönök összehasonlításakor pár sajátossággal mindenképp tisztában kell lenni. A legfontosabb különbség kétségtelenül az, hogy a személyi kölcsön igényléhez nincs szükség ingatlanfedezetre, a bank kizárólag az igazolt nettó jövedelem alapján dönt arról, hogy ad-e hitelt, és ha igen, mekkora összeget. (Arról, hogy a jövedelmeddel mennyi hitelt kaphatsz, itt olvashatsz részletesen.)

Sokaknak legalább ennyire fontos a rövid átfutási idő is, ami ugyancsak a személyi kölcsönök malmára hajtja a vizet, hiszen míg egy lakáshitel átlagos átfutási ideje 1-1,5 hónap, addig itt akár 5-6 munkanap alatt megérkezhet a pénz, amennyiben minden szükséges dokumentumot sikerült eljuttatni a bank részére.

A hitelfelvétel egyszeri költségeiről se feledkezzünk azonban meg, hiszen egy személyi kölcsön akár induló díjak nélkül is felvehető, míg a lakáshiteleknél az értékbecslés, a közjegyző, az ügyvéd és a földhivatali papírok együttes költségei akár több százezer forintra is rúghatnak.

Szabad felhasználású jelzáloghitel vagy személyi kölcsön az olcsóbb?

Ugyanakkor nem minden esetben lehet alternatívája a lakáshitelnek a személyi kölcsön, mert például az utóbbinál maximum 10 millió forint lehet az igényelhető hitelösszeg, míg a futamidő legfeljebb 8-10 év, hitelcéltól függően. Ezzel szemben lakáshitellel a legtöbb banknál akár 80-100 millió forint is felvehető, sőt, megfelelő fedezet és jövedelem esetén a határ szinte csak a csillagos ég. Ráadásul a futamidő akár 30 évig is kitolható, ezzel pedig a havi törlesztők összegét lehet lefaragni. (A futamidővel együtt nő a teljes visszafizetendő összeg, hiszen tovább használjuk a bank pénzét, emiatt hosszabb ideig kell rá kamatot is fizetni.)

Hirdetés

Hirdetés

Van, amikor nincs választás

Van olyan helyzet, amikor egyszerűen nem jöhet szóba egy lakáshitel. Ilyen például, amikor nincs mód ingatlanfedezetet bevonni. Ilyenkor a személyi kölcsön az egyetlen megoldás, még akár akkor is, ha ez magasabb költséggel jár. Előfordulhat azonban, hogy a személyi kölcsön nem megfelelő, például azért, mert nagyobb – 10 millió forintot meghaladó – hitelre van szükség, de az is akadály lehet, ha az igazolt jövedelem csak 10 évet meghaladó futamidővel bírja el a fizetendő havi törlesztőket. Emiatt először célszerű megvizsgálni, hogy számodra mely hiteltípusok érhetők el egyáltalán.

Melyik az olcsóbb?

A Bankmonitor hitelkalkulátorai alapján előfordulhat olyan helyzet, amikor egy személyi kölcsön egyszerűen olcsóbb, mint egy lakáshitel. Igaz ugyan, hogy mind használt lakás vásárlására, mint szabad felhasználásra a legkedvezőbb ajánlat egy-egy lakáshitel, ám a lakáshitelek között (10 millió Ft hitelösszeggel és 8 éves futamidővel) több olyan ajánlatot is találtunk, aminél van kedvezőbb személyi hitel. Vagyis, ha nem érhető el számodra a legjobb lakáshitel ajánlat – mert a kamatkedvezmény feltételeit esetleg nem tudod telesíteni -, akkor bizony már a személyi kölcsönök között is érdemes szétnézned. Így, nem csak a havi törlesztőd lehet alacsonyabb, hanem az induló költségekből is lefaraghatsz, a megvásárolt ingatlanon pedig nem lesz banki jelzálog. Ugyanakkor más a helyzet akkor, ha használt lakást vásárolnál egy 10 éves futamidejű, 10 millió forint összegű hitelből, mert ekkor a legkedvezőbb személyi kölcsönért is többet kell valamivel fizetned, mint a legdrágább lakáshitelért.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés