Hosszú fizetési határidőt kénytelen céged a vevőknek biztosítani? – faktoráltass kedvezményesen!

Hosszú fizetési határidőt kénytelen céged a vevőknek biztosítani? – faktoráltass kedvezményesen!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-08-11 Frissítve: 2020-03-13
 

Abban az esetben, ha céged a piaci verseny következtében hosszú fizetési határidő biztosítására kényszerül, de stabil üzleti kapcsolaton alapuló koncentrált vevőkörrel rendelkezik, a faktorálás (vevőkövetelés előfinanszírozása) ideális megoldást jelenthet a társaság működésének rövidtávú finanszírozására.

Tapasztalataink szerint cégtulajdonosok- és vezetők döntő többségének elkerülte a figyelmét, hogy a Növekedési Hitelprogram keretében a vevőkövetelések előfinanszírozására is van lehetőség, így a rendelkezésre álló keretek kihasználatlanok, pedig a faktorálás olyan előnyöket is biztosíthat (a Program kedvezményes 2,5%-os kamatfelárán túl), mint a rugalmas lehívási lehetőség, esetlegesen a meglévő hitellimiten felüli addicionális forráshoz jutás.

A faktoring a vállalat működését finanszírozó forgóeszköz hitel alternatívája, ahol az ügylet mögötti biztosíték maga a követelés. Egy nagyobb, vagy rendszeres vevői megrendelés esetén például, amikor a teljesítéshez szükséges anyagbeszerzés, vagy az alvállalkozói díjak kifizetése problémát jelent, ideális megoldást jelenthet.

Ahhoz, hogy a finanszírozó a vevőink helyébe lépjen, s fizetési határidő előtt fizessen számunkra, nem csupán cégünket fogja beminősíteni, hanem a vevőinket, a szállító-vevői kapcsolatunkat is, hiszen többé vagy kevésbé a teljesítési kockázatot ettől kezdve a vevők jelentik a finanszírozó számára. Főként ez az oka annak, hogy a bankok az alacsony teljesítési kockázatot jelentő ismert multinacionális vállalatok, esetleg rendszeres, nagy megrendelés állománnyal rendelkező régi, megbízható vevőpartnerek számláit finanszírozzák előszeretettel.

A korábbi évekkel szemben manapság a faktoráltató teljesen nem mentesülhet a vevő fizetési kockázata alól, a leggyakrabban alkalmazott visszkeretes ’kvázi’ faktorálásnál abban az esetben, ha a vevő bármilyen okból kifolyólag nem teljesíti fizetési kötelezettségét időben, a bank (faktoráló) jogosult az általa előfinanszírozott számla ellenértékét cégünktől is követelni. Mivel a kockázatot így továbbra is a faktoráltató társaság viseli, a faktorkeret a banknál jóváhagyott rulírozó hitelkeret részét képzi.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan működik a faktorálás a gyakorlatban?

Miután a finanszírozó beminősítette cégünket és érintett vevőinket, valamint meghatározta a rulírozó jellegű (azaz a futamidő alatt többször is felhasználható) faktoring keretünket, nincs más dolgunk, mint benyújtani a számlát, ami értékének általában 80%-át (ez függhet a faktorálás futamidejétől és nagyságától) a finanszírozó a számla benyújtását követően rugalmasan, szinte azonnal kifizet cégünk számára. A diszkontráta már tartalmazza a faktorálásért felszámolt költségeinket, így a számla vevő által történő kifizetésekor ezen díj levonását követően, a fennmaradó különbözetet kapja meg társaságunk. (Egy példánál maradva, ha egy 100.000 Ft értékű befogadott számlát 80.000 Ft-tal előfinanszíroz a bank, a faktorálás 3%-os díját, azaz 3.000 Ft levonása után 17.000 Ft-ot utal még át cégünk számára.)

Fontos kiemelnünk, hogy a számlák faktorálása csak a fizetési határidő lejárta előtt lehetséges!

Azonnali tájékoztatás a hitel feltételeiről.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hitelkeret megállapítása
a kibocsátott számlákra
Ft
nap
Bankmonitor

Az elérhető faktor finanszírozás részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegben kaphat finanszírozást (megelőlegezést) a céged?
  • Mennyi idő alatt?
  • Várhatóan milyen költség mellett?
  • Mitől függhet a finanszírozás mértéke?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!

Előnyök, ami miatt érdemes faktoráltatnunk:

  • Gyors és rugalmas eseti folyósítás a faktorkeret jóváhagyását követően;
  • A fő fedezet maga a követelés (nincs olyan további fedezetigénye a finanszírozóknak, mint például az ingatlan fedezet);
  • Akár 80%-os finanszírozási arány is elérhető;
  • A Növekedési Hitelprogram keretében 2,5%-on, kedvezményesen igénybe vehető;
  • Piaci jellegű finanszírozás esetén a faktorálás kamat jellegű kondíciói kedvezőbbek lehetnek a forgóeszköz hitelek kondícióinál.

A Növekedési Hitelprogram tehát jóval több finanszírozási lehetőséget rejt magában, mint a köztudatban elterjedt beruházási- és forgóeszköz hitelek. Érdemes ilyen szemmel, nyitottan is megvizsgálnunk cégünk finanszírozási lehetőségeit!

Ha cégednek finanszírozásra van szüksége, az alábbi form kitöltésével itt ellenőrizheted az alapvető hitelképességi követelmények teljesülését:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés