Hotelfoglalás bankkártyával

Hotelfoglalás bankkártyával
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-05-24
 

A nyári hotelfoglalásokat egyre többen egyenlítik ki bankkártyával. Az internet korában igen ritka, hogy egy jól menő hotelnek ne legyen internetes fizetési rendszere. De mi a teendő, ha még sincs, és ráadásul a kártya adatainkat is bekérik?

Lassan itt a nyári szabadságok ideje. Sokan máris lefoglalták a nyaralás helyszínéül kiszemelt szállodát. Egyik családtagom is így tett, ám a szállodai alkalmazott kérte tőle, hogy a foglalás véglegesítéséhez küldje el a kártyaadatait e-mailben. Igényt tartottak az úgynevezett CVV kódra is. Mivel nem olvasta
korábbi cikkünket a biztonságos bankolásról, így nem tudta, hogy mi az. Felhívott telefonon, amikor is elmagyaráztam neki, hogy a CVV (vagy CVC) kód az internetes vásárlásnál tulajdonképpen a PIN kódunkat helyettesíti, így nem lenne szerencsés e-mailben elküldeni, még egy jó nevű sokcsillagos szállodának sem. (Ez az a 3 jegyű kód, amit az aláírásunk mögött találhatunk.)

cvvcode

El tudom képzelni, hogy ezeket az adatokat megkapja a recepciós a pultban lévő számítógépen, amit semmilyen jelszóval nem véd. Sokan megfordulhatnak a gép előtt (animátor, boy, takarító), akik hozzá juthatnak ehhez a kódhoz. Mivel a kártyaszámot is kérték rokonomtól, így az interneten a kártyalimit erejéig bárki, bármit vásárolhatott volna a kártyaadatok birtokában. Ezért
soha ne adjuk meg a CVV/CVC kódunkat e-mailben! Tekintsük úgy, mintha a PIN kódunkról lenne szó. Egyesek egyenesen azt tanácsolják, hogy még a kártyáról is tüntessük el (kaparjuk vagy fessük le).

A hotelszoba foglalására végül is az a megoldás született – minután rokonom jelezte a szálloda felé, hogy ő ezeket az adatokat semmiképp nem fogja megadni – hogy, kiállítottak egy előleg számlát, majd azt átküldték e-mailben. Ezt átutalással kiegyenlítette, és máris nyugodt szívvel várhatja a pihenést.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés