Hozták a papírformát az olaszok, mégsem lehetünk boldogok

Hozták a papírformát az olaszok, mégsem lehetünk boldogok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-12-06 Frissítve: 2021-08-11
 

A vasárnapi olasz szavazás eredménye nem okozott nagy meglepetést: a várakozásoknak megfelelően a nemek győztek. A tét mindenesetre nagy volt, hiszen az országot évtizedek óta kísérti a politikai bizonytalanság réme, amit a mostani szavazás sem oldott meg. Szerencsére két nap elteltével is azt lehet mondani, hogy a részvény- és devizapiacok komolyabb visszaesés nélkül vészelték át az eseményeket. Viszont a jövővel kapcsolatos félelmek megmaradtak, az olasz események a jövőben is borzolhatják a befektetők kedélyeit.

Megszületett a választás eredménye, győztek a nemek

A hétvégén az olasz népszavazás tartotta izgalomban a világot, aminek az eredménye hétfő hajnalban ki is derült. Nagy tétje volt az eseménynek, ugyanis az alkotmány módosításról szavaztak az olaszok, amitől az várták, hogy elhozza a stabilitást az ország politikai életébe, a több évtizede tartó bizonytalan politikai helyzet után. A népszavazás kimenete a várakozásoknak megfelelően alakult, vagyis a nemek kerültek túlsúlyba, de a nemek és igenek aránya mást mutatott a közvélemény kutatásokhoz képest. Nagyon magas, közel 70 százalékos részvételi arány mellett az emberek 60 százaléka szavazott nemmel, 40 százalék pedig igennel, míg az előzetes felmérések alapján 53-47 százalék körüli arányt lehetett várni.

A miniszterelnök, Matteo Renzi az ígéretének megfelelően lemondott tisztségéből (bár még pár napig, a költségvetés elfogadásáig marad posztján), de ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy új választást írnának ki. Nagy eséllyel a jelenlegi kormánypártból választanak majd új miniszterelnököt, vagyis hatalmon marad a jelenlegi politikai erő.

Közel két nap elteltével azt lehet mondani, hogy az esemény nem okozott semmilyen felfordulást a tőzsdéken, a piacok gond nélkül vészelték át az eseményt, átmeneti megtorpanásokkal. Az euró is csak mindösszesen 1 százalékot gyengült hétfőn a pénteki legmagasabb árfolyamhoz képest, ami szinte elhanyagolhatónak számít, de az olasz államkötvények is csak nagyon visszafogott hozamemelkedést mutattak. A forint például meg sem rezdült az események hatására, de a többi régiós deviza is kitartott.

Azért sem volt komolyabb hatás, mert a befektetők már jó előre készültek arra, hogy a nemek fognak győzedelmeskedni. Azzal kell számolni, hogy a következő napokban esetleg még előfordulhat ide-oda csapkodás a tőzsdéken, mindenesetre az jól látszik, hogy tartós visszaesés, vagy pánikszerű eladási roham a befektetők részéről nem várható.

Az Aegon Alapkezelő ajánlata most igazán kedvező, hiszen aki náluk nyit online (szinte teljesen ingyenes) számlát, és abszolút hozamú alapokat vásárol, annak a jövő évi hozamokhoz 1%-pontot hozzátesznek. 

Hirdetés

Hirdetés

Sok kérdés maradt a népszavazás után is

Persze a népszavazás eredménye ettől függetlenül rengeteg kérdőjelet hagyott számunkra. A politikai bizonytalanság valószínűleg csak fokozódik az események hatására az olaszoknál, pedig másra sincs jobban szükségük, mint egy olyan politikai hatalomra, amely képes rendbe szedni az országot.

Sokan amiatt aggódnak, hogy a népszavazás sikertelensége annak esélyét is megnövelte, hogy Olaszország kilépjen az eurózónából az elkövetkező évek során. Tény és való, hogy az Európai Unió ellenes hangok az olaszoknál is felerősödtek, így a szakértők szerint akár realitása is lehet az EU-ból való távozásnak. Persze ebben nagyon nehéz állást foglalni, hiszen például a Brexit megszavazása után sem látni még konkrét elgondolást, arról hogyan fogják lebonyolítani a kilépést.

Ráadásul itt van még az olasz bankszektor problémája is, amely már évek óta szinte csak árnyéka önmagának. Ugyanis itt is bekavarhat, ha új kormányt választanának, mivel a bankszektornak komoly segítségre lehet szüksége, amit az irányítás nem biztos, hogy hajlandó lenne megtenni.

Összességében azt lehet mondani, hogy szerencsére a választások után nem történt piaci visszaesés, vagy összeomlás. Azt persze nem tudja senki mit tartogat a jövő, mindenesetre az olasz események még okozhatnak fejtörést a befektetőknek.

Hirdetés
Hirdetés