Idő előtt mondanád fel a lakástakarékodat? Vigyázz, pórul járhatsz!

Idő előtt mondanád fel a lakástakarékodat? Vigyázz, pórul járhatsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-24
 

Ha a legjobb és biztos hozamot kínáló lakáscélú megtakarítást keressük, kétségtelenül a lakástakarék a piacvezető. Ezt a típusú megtakarítást hosszú évekre kötjük úgy, hogy tudhatjuk előre, hogy 4, vagy akár 10 év múlva, amikor lejár a megtakarításunk éppen hol tarunk az életünkben. Igen nagy feladat a lakáscélt napra, hónapra pontosan évekre előre belőni. Az élet felülírhatja terveinket, mit tudunk ilyenkor tenni? Elvész a támogatás? Mi lesz a megtakarításunkkal?

A lakás-takarékpénztári megtakarítás legfőbb célja, hogy havi befizetéseinket betéti kamattal, illetve 30% állami támogatással (maximum évi 72 000 forint) megfejelve segítse elő lakáscéljainkat. Az állami támogatásnak köszönhetően rendkívül vonzó hozamot (akár 10% feletti éves garantált hozam) kapunk a pénzünkre. A legrövidebb megtakarítási idő 4 év, a leghosszabb pedig 10. Ha a pénz még mindig nem elég, akkor a takarékoskodás végén egy kedvezményes, fix kamatozású lakáskölcsönnel egészíthetjük ki azt.

Még nem járt le a megtakarítás, de szükségünk van a pénzre

A lakástakrék-pénztári szerződések legfőbb ismérve, hogy az állami támogatásra csak abban az esetben vagyunk jogosultak, ha a szerződést legalább 48 hónapig megtartjuk és rendszeresen fizetjük. Vagyis bármilyen lakáscélunk is legyen, a 48 hónapot ki kell várnunk, egyébként elesünk az állami támogatástól.

De mi a helyzet, ha megtaláltuk az ingatlant és most – a lakástakarék szerződés lejárata előtt – van szükség a megtakarításunkra?

Alapesetben, ha a szerződésben vállaltaknak megfelelően járunk el, a megtakarításunkhoz egy 3 hónapos kiutalási időszakot követően juthatunk, a lakáscél igazolásával. Idő előtti felmondás esetében is számolnunk kell a 3 hónapos felmondási idővel, azonban lehetőség van azonnali kifizetésre is. Ennek persze díja is van, ami a folyósított összeg 3%-a.

Amennyiben kötöttünk egy 8 éves, havi 20 ezer forintos szerződést, a lejáratkor 2,5 és 2,7 millió forint között várható a megtakarításunk a kamattal és az állami támogatással kiegészítve. Ha az élet úgy hozza, hogy 4 év után szükségünk van a megtakarításunkra, a várható összeg 1,2 és 1,3 millió forint között lesz.

Már lejárt a megtakarításunk, de még nem tudjuk, hogy mikor tudjuk felhasználni?

Mivel a termék igen rugalmas, nincs probléma akkor sem, ha még nem tisztázott, hogy várhatóan mikor történik meg a felhasználás. A megtakarítás során lehetőségünk van módosítani a szerződést. Például a 4 éves szerződésből akár 8 évesre is átszerződhetünk. Ha hosszabbítanánk a megtakarítási időn, akkor szerződést kell módosítanunk, melynek díja 2 000 Ft, ezen felül pedig ki kell fizetnünk a különbözet 1%-át is.

De azt is megtehetjük, hogy a lejáratkor kézhez kapott kiutalási értesítőre nem reagálunk, így a megtakarításunkat még további (maximum) 5 évig tarthatjuk a pénztárnál. Ezen időszakra az állami támogatást és a betéti kamatot továbbra is megkapjuk.

Kalkulátorunk segítségével könnyedén kiszámolhatod, mekkora megtakarításra számíthatsz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Amire mindig érdemes figyelni

A rövid futamidő hozza a legtöbbet a konyhára, ezért érdemes a 4 éves megtakarítást választani. A lakástakaréknál az állam éves fix összeget tesz hozzá pénzünkhöz, ami a megtakarításunk 30%-a, de maximum évi 72 ezer forint. Ha a hosszú futamidőt választjuk, egyre több pénzünk lesz, így az arányos hozam sokkal kevesebb. Ezt mutatja az is, hogy a 4 éves futamidejű megtakarítások betéti mutatója akár 13% körül is lehet, míg a 10 éveseké 6-7% körül mozog.

Amennyiben megtakarításunk nem elegendő lakáscéljaink megvalósításához és hitelre is szükségünk van, akkor sem elvetendő ez a típusú megtakarítás. A lakástakarék pénztári hitelek ugyanis fix kamatozásúak, így megvédhetjük magunkat az esetleges kamatemelkedéstől.

Tanácsunk:

Célszerű a 4 éves futamidejű konstrukciót választani és a lejáratkor meg tudjuk hosszabbítani a szerződést.
Minél hamarabb elkezdünk takarékoskodni, annál hamarabb érjük el céljainkat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés