Így bírálnak a bankok céges hiteligényed esetén – néhány meglepő tényező

Így bírálnak a bankok céges hiteligényed esetén – néhány meglepő tényező
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-14
 

Vannak jól ismert és kevésbé ismert kritériumai a vállalati hitelfelvételnek. És vannak olyanok, melyekre még álmában sem gondolna a tulajdonos. Tanulság: soha ne gondoljuk, hogy ha a bank lát egy pénzügyi információt rólunk, akkor nem fogja használni hitelkérelmünk elbírálásakor. Feltételezted volna, hogy akár a sorban álló utalási tételek (anélkül, hogy a bank látná a számla fizetési határidejét) is negatív megítélést eredményezhetnek?

Az, hogy ezek a szubjektív faktorok milyen összetételűek, nagymértékben függ az adott bank hitelezési és kockázatvállalási politikájától, tulajdonosi hátterétől is, de jó néhány vizsgált tényező jelenléte tapasztalataink szerint szinte minden banknál meghatározó.

  1. Pénzügyi viselkedés: A számlaforgalom sok mindent elárul egy vállalkozásról abban az esetben, ha egy társaság számlavezető bankjától kíván hitel felvenni, a bank a rendelkezésre álló számlainformációs adatokat megvizsgálja. Figyelembe veszi, hogy van-e sorban álló tétel, elmaradt hiteltörlesztés a vállalat pénzforgalmi számláján, azaz az ügyfél hitelezőivel, szállítóival szemben fennálló kötelezettségeit időben teljesíti-e, vagy késedelemben van, esetleg ez a késedelem rendszeresen előfordul az adott társaság mindennapjaiban. A félreértések elkerülése végett: sorban álló tételnek számít egy olyan szállítói utalás felrögzítése, melyre nincs meg a fedezet a bankszámlánkon. A negatív minősítést rögtön begyűjtöttük, annak ellenére, hogy a szállító fizetési határidejét a bank nem is látja (bár értelemszerűen utalás dátumaként a karitatív szervezeteken kívül kevesen adnak meg fizetési határidő előtti dátumot).
    A rendszeres késedelem utalhat fizetési fegyelmezetlenségre, ami a vezetés és a tulajdonosok megbízhatóságáról tart tükröt, de utalhat állandó jelleggel fennálló likviditási problémára is. A rendszeresen időben történő fizetés, illetve törlesztés megbízható és korrekt képet fest cégünkről.
  2. Sokan meg fognak lepődni, de egyes bankok még azt is figyelembe veszik hitelbírálatuk során, hogy az ügyfél a bekért információkat mennyi időn belül, milyen pontossággal és milyen feldolgozott formában tudja a bank számára prezentálni. Nem vet jó fényt cégünkre például, ha nem túl jó erőben lévő könyvelésünknek két hétbe telik egy két hónappal ezelőtti főkönyvet legyártani. Ez a tény a precizitás mellett azt is elárulja az ügyfélről, hogy milyen fejlett nyilvántartási rendszerrel rendelkezik, saját működését milyen hatékonyan tudja kontrollálni. Igyekezzünk tehát cégünkről ilyen értelemben is jó képet mutatni.
  3. Tulajdonosi szakértelem és tapasztalat: A bankok arról is meg szeretnének győződni, hogy az adott esetben szakértők bevonásával elkészített pénzügyi tervben bemutatott üzleti modell a kilátásba helyezett eredményességgel tud-e valósulni. A tulajdonosok rendelkeznek-e megfelelő tudással és releváns szakmai tapasztalattal az adott tevékenység területén.
    Tulajdonosként nem számíthatunk jelentősebb hitelösszegre olyan beruházás finanszírozási igény esetén, melyben nincs legalább 3-5 éves releváns tapasztalatunk.
  4. Az elkötelezettség mértéke jól mérhető azon, hogy a tulajdonos és a vezetők jövedelmének mekkora része származik a hiteligénylő társaságtól. Nyilván minél nagyobb hányad, annál nagyobb a tét számukra is. Ezt szeretik a bankok, így a minősítés során előnnyel jár.
  5. További fontos szempont, hogy a hiteligénylő társaságot milyen rég óta tulajdonolja jelenlegi tulajdonosa. Itt sokszor egy kategóriába eshet az a társaság, amely tényleges működését kezdte épp meg (most alapították) és az, melyet jelenleg tulajdonosa nem régen vett át a korábbi tulajdonostól. Ez főként olyan jellegű tevékenységi körű társaságoknál igaz, ahol a kapcsolati tőke, illetve a tulajdonosi hozzáadott érték elengedhetetlen fontosságú a sikeres működéshez. Vegyük egy étterem példáját, mely forgalmát az alapító szakács személyének, főztjeinek köszönheti, vagy egy ügyvédi irodát, mely piaci pozícióját a korábbi tulajdonos elismert szakértelmének köszönheti.

Az alábbi kaklulátorban azt is ellenőrizheted, hogy céged a kedvezményes kamatozású növekedési hitel kritériumainak megfelel-e:


Széchenyi hitel
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés