Így csökkentsd a lakáshitel tartozásod 20%-os adókedvezménnyel!

Így csökkentsd a lakáshitel tartozásod 20%-os adókedvezménnyel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-10 Frissítve: 2021-08-06
 

Az önkéntes pénztárakról a legtöbbeknek a nyugdíjpénztárak ugranak be, ezzel szemben az egészség- és önsegélyező pénztárakról méltatlanul keveset hallani. Pedig, ahogy a nyugdíjunk kiegészítésére is képesek vagyunk állami támogatással megtoldott megtakarítást gyűjteni, úgy az egészség- és önsegélyező pénztárak is az egyéni öngondoskodást segítik elő. Most az önsegélyező pénztárakat vettük górcső alá, mert a befizetéseinket számos módon tudjuk általuk felhasználni: akár állami támogatás mellett törleszthetjük a lakáshitelünket is a pénztárakon keresztül.

Az önkéntes pénztárak közé alapvetően három eltérő felhasználási célt biztosító pénztártípus is tartozik. Ezek közül az önkéntes nyugdíjpénztárakat ismerik a legtöbben, míg az egészség- és önsegélyező pénztárak már csak egy szűkebb kör számára csengenek ismerősen. Pedig számos helyzetben jöhet jól az utóbbi két megtakarítási megoldás is, a nyugdíj mellett az egészségügyi kiadásokról, és a váratlan élethelyzetekre is takarékoskodhatunk.

Nem véletlenül hívják fel az önsegélyező pénztárak sem a figyelmet például a lakáshitel törlesztésben való felhasználásra sem. Megnéztük mi mindenre használhatjuk fel az önsegélyező pénztárakban halmozódó megtakarítást.

Hirdetés

Hirdetés

Mire használható az önsegélyező pénztár?

Számos felhasználási cél szóba jöhet, legyen szó az egészségügyi kiadásokról, vagy jövedelmünk és létbiztonságunk védelméről, vagy gyermekünk iskoláztatásáról. Ugyan az jogszabályban rögzített, hogy milyen jogcímen történhet az önsegélyező pénztáraknál kifizetés, de pénztáranként eltérő lehet a lefedett szolgáltatások köre.

Az önsegélyező pénztárak a következő szolgáltatásokat kínálhatják:

  • gyermekszületés, gyermeknevelés támogatása
  • jövedelemkiesés pótlása, munkanélküliségi ellátások
  • gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök
  • betegséghez, egészségi állapothoz kapcsolódó segélyek
  • idősgondozás, otthoni gondozás
  • közüzemi díjak
  • gyógyszer, gyógyászati segédeszköz árának támogatása
  • lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása

Jól látható, hogy igen széles a paletta, ugyanakkor lényeges felhasználási terület, hogy a lakáshitelünk törlesztőrészlete is fizethető az önsegélyező pénztárakon keresztül. A szabályok szerint ez az aktuális bruttó minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg lehet, vagyis jelenleg havi 19 125 forintot (évente 229 500 forint) tudunk a hitel törlesztőjébe beszámítani.

Ez azt jelenti, hogy úgy lehetünk képesek visszafizetni a lakáshitelt, hogy közben akár 20 százalékos adójóváírást is kapunk a befizetett összeg után. Természetesen a 180 napot ekkor is ki kell várni, de van olyan pénztár, ahol fél évre visszamenőleg is teljesítik az utalást.

Akár egy lakástakarékpénztári szerződést is kiegészíthetünk ilyen módon, ha ott már elértük az állami támogatás maximumát és akár milliókat is lefaraghatunk a fennálló tartozásunkból.

Akár azt is megtehetjük, hogy évente csak annyit fizetünk be, amennyit hiteltörlesztésre költeni tudunk a pénztáron keresztül, ami a pénztár által felszámított költségek nélkül 229 500 forint. Ez után pedig még így is kapunk évi 45 900 forintnyi adójóváírást. De akár törekedhetünk arra is, hogy a lehetőségeinkhez mérten nagyobb összegeket fizessünk be, hiszen bármikor jól jöhet az így halmozódó megtakarítás.

Mi az önsegélyező pénztár?

A nyugdíjra való felkészülés mellett, az egészségügyi kiadásokra, és egyéb élethelyzetekre is fel kell készülnünk. Azonban megoldás nélkül sem maradunk, mert az önkéntes pénztárak közt könnyen találni pontosan ilyen célokra szolgáló állami támogatással elérhető megtakarítási formát.

Az önkéntes pénztárak közös vonását a 20 százalékos adójóváírás lehetősége jelenti, amit minden befizetésünk után igénybe tudunk venni (ehhez kell, hogy legyen elegendő szja befizetésünk). Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az önkéntes pénztáraknál az állami támogatás közös korlátja legfeljebb 150 ezer forint lehet. Ego, ha már önkéntes nyugdíjpénztárral kiaknáztuk a lehetőséget, akkor nem tudjuk érvényesíteni egy egészség- vagy önsegélyező pénztárnál.

Az egészség- és önsegélyező pénztárak szolgáltatásai hasonlóak, azonban míg előbbiek elsődlegesen egészségügyi célú felhasználást szolgálnak, utóbbiak révén szélesebb körben tudunk a váratlan helyzetekre felkészülni. Az alapvetően hosszú távú befektetésnek számító önkéntes nyugdíjpénztárakkal szemben az önsegélyező pénztárak rövid távon is rugalmasan hozzáférhető megtakarítási lehetőséget nyújtanak.

A minimális tagdíjak jellemzően havi pár ezer forinttól kezdődnek, és az önsegélyező pénztár szolgáltatásához 180 napos várakozási idő (kamatozási periódus) elteltével juthatunk. Ráadásul itt a 20 százalékos adójóváíráson kívül, ha vállaljuk, hogy két évig nem nyúlunk a pénzünkhöz, évente még plusz 10 százalékos támogatást is kaphatunk. Ezen felül hozamot is jóváírnak a pénztárban parkoló pénzünkre, habár itt nem portfóliók közül választhatunk, hanem jellemzően egy alacsony hozamú kockázatmentes befektetésbe kerül a befizetésünk.

Azonban a befizetéseink után keletkező hozamhoz adómentesen is hozzáférhetünk, ráadásul a 20 százalékos adókedvezményt attól függetlenül megkapjuk, hogy a várakozási idő után felhasználtuk-e a pénzt.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés