Így érdemes befektetni most

Így érdemes befektetni most
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-01
 

A kamatszintek történelmi mélyponton vannak, a kockázatos eszközök árfolyamai pedig a korábbiaknál is nagyobb ingadozást mutatnak. Mit érdemes tenni ilyenkor? Többek között ezt a témát, illetve az elmúlt hetek legfontosabb, befektetéseket érintő eseményeit foglaltuk össze.

Az alacsony kamatkörnyezet kihívásait mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg: vagy beéred az állampapírok és bankok legjobb esetben is 3-3,5% körüli kamatával, vagy kénytelen vagy kockázatot vállalni a magasabb hozamok érdekében. Ez utóbbi azonban könnyen a visszájára fordulhat és, ott találhatod magad hozam nélkül, vagy akár jelentős veszteséggel is. A kockázatosabb eszközök éppen nehezebb napjaikat élik: az árfolyamok a korábban látottaknál is jobban ingadoznak. Hogy mégis, mit is érdemes tenni ezekben az időkben, az Alapblog „Kihívások a hozamhajszában” című írása részletezi. 

Az európai gazdaság átalakulása is szerepet játszhat a jelenlegi idők megjósolhatatlanságában. Hogy mi is történik? Németország éppen elveszíti eddigi vezető szerepét, és helyét korábbi adósai, illetve a hazánkat is magában foglaló Közép-Kelet-Európa veheti át. Így gondolja legalábbis Daniel Gros, az Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament vezetőinek korábbi tanácsadója. A neves szakember pontos érvei megismerhetőek a vele készült interjúból

Ha pedig már a régiónknál tartunk, a Standard & Poor’s hitelminősítő közép-európai térségigazgatójától tudhatod meg, Lengyelországgal szemben Magyarországon miért is nem érett meg még a helyzet a besorolás javítására. Hazánk gazdaságának tekintetében pedig az érdeklődőknek Zsiday Viktor legfrissebb írását érdemes elolvasnia, amiből kiderül, miért is várható jelentős bérnövekedés a közeljövőben Magyarországon

A globális gazdaságot már lassan egy éve foglalkoztatja az olajár bezuhanása. A „Kartellek, olaj és Ázsia” című írásból megtudhatod, mi zajlik jelenleg az olajár meghatározásáért felelős OPEC országaiban. Illetve betekinthetsz abba is, mi várható a Perzsa-öböl államaiban, ha az olaj árát a termelő országok közötti árverseny még lejjebb nyomja. 

A világ gazdaságát érintő tendenciákat tárgyalva nem mehetünk el Kína mellett sem. Három pontban szedve ismerhetjük meg az óriási ázsiai állam jelenlegi legfőbb gondjait az Alapblog legfrissebb Kínát érintő elemzésében. Ennek a három pontnak egyikével, nevezetesen az október elején aláírt Csendes-óceáni Partnerségről az Alapblog „Történelmet írtak a Csendes-óceán partjainál” című írásában részletesen is foglalkozott.

Hirdetés
Hirdetés