Így érhetsz el magasabb hozamot extra kockázat nélkül

Így érhetsz el magasabb hozamot extra kockázat nélkül
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-22 Frissítve: 2021-07-01
 

A jelenlegi rekord alacsony kamatok világában nehéz helyzetben vannak azok a megtakarítók, akik alacsony kockázatot szeretnének vállalni, mégis magasabb hozamokra vágynának. Szerencsére nekik is van megoldás, ami ráadásul a magasabb fix kamatok mellett, a zuhanó kamatkörnyezetben még egyéb előnyökkel is járhat.

Még sohasem volt olyan alacsony a kamatszint Magyarországon, mint napjainkban. Ennek egyik közvetlen következménye pedig, hogy a megtakarításokért kapható kamatok is történelmi mélységekben vannak. Éppen ezért, hogy szabad szemmel is látható mértékű hozamot érhessünk el, pénzünkkel is sokkal tudatosabban kell bánni, mint azokban az időkben, amikor 8-10%-os kamatot is megkaptunk egy banki lekötésért.

Ebben óriási segítséget nyújt, ha szem előtt tartjuk a megtakarítások első és legfontosabb szabályát: a magas hozam, az alacsony kockázat és a pénzhez való könnyen hozzáférhetőség sohasem teljesülhet egyszerre. Ha tehát magasabb hozamot szeretnél, ahhoz vagy magasabb kockázatot kell vállalnod, vagy pedig hosszabb időre kell lekötnöd a pénzed.

Előbbi esetben a befektetésed értéke akár nagyobb visszaeséseket is elszenvedhet, ezért ez a megoldás csakis azoknak a megtakarítóknak ajánlott, akiket ez a tény nem zavar. Azok, akik nem tartoznak ebbe a körbe, és semekkora veszélynek nem szeretik kitenni a pénzüket, hosszabb lekötési időtávban kell gondolkodniuk. Lássuk, milyen eszközök közül válogathatsz, ha Te is közéjük tartozol!

Hirdetés

Hirdetés

Hosszútávú bankbetéttel járhatsz a legjobban

Az alacsony kockázatú megtakarítások legnépszerűbb formáját a bankbetétek jelentik. Jelenleg az összes magyar megtakarítás közel harmada, több mint 7 700 milliárd forint áll ezekben. Egy évnél hosszabb bankbetétekből azonban nincs nagy kínálat, ebből a kevésből magasan kiemelkedik a BNP Paribas ajánlata. A francia bank 2,4%-os kamatot fizet 24 hónapos lekötés esetére, az ajánlat azonban pillanatnyilag egy akció keretében érhető el, így ha szeretnél élni vele, jobb, ha sietsz! (Az akció augusztus 31-ig tart.)

1

A jelenlegi kamatkörnyezetben a hosszabb lekötésnek van egy másik elvitathatatlan előnye. Ehhez elég, ha vetsz egy pillantást a magyar kamatszint alakulását mutató ábrára.

alapkamatuj160722
Látszik, hogy 2012 óta a kamatok folyamatosan estek, ez azonban nem magyar sajátosság, szinte az egész világon hasonló figyelhető meg, és senki sem tudja, meddig fog ez tartani. Ez a jelenség pedig a pénzüket rövidebb időre lekötő megtakarítók szempontjából hátrányos, hiszen nekik – gyakrabban lejáró betéteik miatt – többször kell pénzüknek újra helyet keresni. Az eső kamatok mellett viszont ezek az újra befektetések rendre alacsonyabb kamatokért történnek.

Tegyük fel például, hogy egy éves lekötésért 2,2%-ot, 2 évesért 2,4%-ot kapsz. Ekkor az a megtakarító, aki a hosszabb lekötést választotta, két évig mindenképpen megkapja a 2,4%-os kamatot, ami milliónként 48 ezer forintot jelent számára a két év alatt (adózás előtt). Az viszont, aki a rövidebb időtáv mellett döntött, könnyen szembesülhet azzal, hogy a kamatszint olyan mélyre esett vissza, hogy az első év után már csak 1,5%-os kamaton tudja lekötni a pénzét. Ebben az esetben a második év végén csak 32 ezer forintnak örülhet (adózás előtt).

Éppen ezért ilyen környezetben egy hosszabb lekötés esetén bár hosszabb ideig mondasz le a pénzed feletti rendelkezésről, de így az ígért magasabb kamatot hosszabb ideig garantáltan megkapod. Még akkor is, ha időközben minden kamat tovább zuhant a mélybe. Az alacsonyabb likviditás ellenére is megérheti hosszabb időre lekötni a pénzed.

Ha tehát magasabb kamatokat szeretnél, de nem szeretsz kockáztatni, megérheti hosszabb időre lekötni pénzed. Ezzel nem csak a magasabb kamatokat kaphatod meg, hanem az újra befektetéskor sem kell szembesülnöd azzal, hogy a visszaesett kamatok miatt már nem kapsz annyit a pénzedért, mint korábban.

Hirdetés
Hirdetés