Így igényelhettek Babavárót 30 és 40 éves kor között

Így igényelhettek Babavárót 30 és 40 éves kor között
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-04
 

A Babaváró hitelnél kardinális kérdés a feleség életkora, hiszen általános szabály, hogy a feleség nem töltheti be igényléskor a 30. életévét. Ám ha már úton van a baba, akkor idén még 40 év a felső korhatár. De akkor még nem beszéltünk arról, hogy a bankok minden esetben meghatároznak egy alsó korhatárt, ami alatt nem hiteleznek, vagy ha igen, adóstársat kell bevonni a szerződésbe. Kevés szó esik arról is, hogy bár a Babaváró rendelet nem foglalkozik a férj életkorával, a bankok annál inkább, így akár ezen is múlhat az igénylés sikere. Tisztába tesszük a dolgokat.

2024-től a Babaváró hitelt a hatályos rendelet szerint azon házaspárok igényelhetik, ahol a feleség még nem töltötte be a 30. életévét. Természetesen alsó korhatár is van, ami ebben az esetben 18 év. Vagyis, ha a feleség 18 és 30 éves kor között van, akkor elméletileg nem lehet probléma. Gondolnánk, ám a helyzet ne ennyire egyszerű.

Hirdetés

Hirdetés

Hány éves lehet a feleség?

A bankok maguk is meghatároznak egy minimum életkort, ami felett hiteleznek csak. Az alsó korhatár sok esetben 18 év, de olyan pénzintézet is van, ahol 20, 21 vagy éppen 23 év a minimum, mégpedig a férjnél és a feleségnél egyaránt. Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy egy pár, ahol a feleség 30 évesnél fiatalabb, végül meg is kapja a Babavárót. Mi ilyenkor a megoldás? Vagy be kell gyűjteni az egyes bankoktól a minimálisan elvárt életkort, vagy keresni kell egy hitelszakértőt, aki megkeresi az igénylők számára a legjobb ajánlatot kínáló pénzintézetet.

jó tudni
A Babaváró hitel felvételét tervező párok jelenleg kilenc bank ajánlatai közül válogathatnak, a választásnál pedig fontos szempont lehet, hogy az adott pénzintézet mekkora összegű jóváírással csábít. A tét nem kicsi, hiszen van bank, ahol számlanyitással együtt akár 260 ezer forintot is bezsebelhetnek a párok, míg máshol egyetlen forintra sem számíthatnak. Az egyes bankok aktuális jóváírásairól itt tájékozódhatsz!

A férj életkora is számít!

Tegyük fel, hogy a pár mindkét tagja betöltötte a 23. életévét, a feleség pedig még nincs 30 éves. Ebben az esetben is érhet még meglepetés, ugyanis a bankok a férj maximális életkorát is meghatározzák. Bonyolítja a dolgot, hogy ez sem egységes, valahol lejáratkor nem lehet 70 évesnél idősebb a férj, míg máshol 75 év a plafon. Mivel a Babaváró maximális futamideje 20 év, ez azt jelenti, hogy igényléskor a férj nem lehet 50, illetve 55 éves.

Ha a férj idős, akkor lehet persze „csalni” azzal, hogy a futamidőt lerövidíti a pár, ennek azonban korlátot szab, hogy a hatályos rendelet szerint a havi törlesztő nem haladhatja meg az 51 ezer forintot. Emiatt ha maximális összeget, vagyis 11 millió forintot igényelnétek, akkor a 20 éves futamidőt nem is tudjátok csökkenteni, de például 10 millió forintos hitelösszegnél 18 év, 8 millió forintnál pedig akár 14 év is választható. Persze az negatívum, hogy ebben az esetben nem tudjátok teljes mértékben kihasználni a lehetőséget, de legalább nem is veszik el számotokra teljesen.

Mire számíthatnak a 30-40 éves párok?

És mi a helyzet azokkal a párokkal, ahol a feleség elmúlt 30, ám még nem töltötte be a 41. életévél? Ők 2024-ben még igényelhetik a Babaváró hitelt, ám kizárólag akkor, ha igényléskor már úton van a baba, pontosabban ha a magzat betöltötte a 12 hetes kort. A terhességet természetesen igazolni szükséges a bank felé. Persze a férj életkorán is múlhat a siker, hiszen ahogy már írtuk, ő a futamidő végén nem töltheti be a 70-75. életévét.

Pénzügyileg előnyös várandósan igényelni a Babavárót

Maga az, hogy a feleség várandós igényléskor, egyáltalán nem probléma, sőt, inkább előny. Legalábbis pénzügyileg mindenképp. Hiszen ebben az esetben a hitel törlesztését azonnal fel lehet függeszteni 3 évre, a hitel pedig a futamidő végéig kamatmentes marad, amennyiben a Babaváró jogosultsági feltételeit nem szegitek meg ezen idő alatt. (Például elváltok, a gyereket más neveli tovább, vagy esetleg az egész család külföldre költözik, és megszűnik a magyarországi lakcímetek is.)

Ugyanakkor van egy lehetséges hátránya is annak, ha a feleség már várandós igényléskor. A várandós feleség jövedelmét a bankok eltérően veszik figyelembe ugyanis, és jellemzően óvatosabban járnak el, hiszen a kismama várható keresetét nem lehet teljes értékűnek tekinteni. Például gyakori, hogy a feleség jövedelmét a GYED maximumával számolják, még akkor is, ha a szülésig még úgy tervezi a kismama, hogy dolgozik és bőven ennél jóval többet fog hazavinni.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Július végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés