Így kaphat céged 2,5%-os hitelt lakóingatlan építésre!

Így kaphat céged 2,5%-os hitelt lakóingatlan építésre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-13
 

Egy rég várt módosítást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank május 10-én, amikor a Növekedési Hitelprogram új termék kiírásában a kedvezményes hitel felhasználási lehetőségének körét kiterjesztette a beruházási célú lakóingatlanok építésének finanszírozására is.
A változtatások azonban itt nem fejeződnek be, mutatjuk a további lehetőségeket is!

Három fő módosítás történt az Növekedési Hitelprogram szabályozásában, vegyük ezeket sorra:

I. Az építőipar fellendülését várják attól, hogy az új szabály hatályba lépésével az üzleti célú lakóingatlan beruházások finanszírozására is lehetőség nyílik:

  • Beruházási hitel (akár 10 éves futamidő!) keretében legalább 5 lakásból álló, energiatakarékos lakóingatlan bérbeadás célú építése (nem vásárlása!),
  • Forgóeszköz finanszírozás (maximum 3 éves futamidő!) keretében pedig a legalább 5 lakásból álló energiatakarékos – vagy azzá váló – lakóingatlanok továbbértékesítési célú építése, vagy meglévő épületek korszerűsítése finanszírozható.

Érthető, hogy mindenki számára vonzó a lakóingatlan építésére elérhető 2,5%-os maximális kamatozással rendelkező hitel. Fontos azonban kiemelnünk, hogy hiába rendelkezünk egy Bt-vel, vagy egy egyéni vállalkozással, a kedvezményes hitelt építőipari tevékenységet üzletszerűen végzők fogják megkapni!

II. A programban felvehető kedvezményes hitelek lehívási, illetve rendelkezésre tartási határideje fél évvel kitolódott, ezzel a nagyobb volumenű, időigényes beruházások lehetőséget kaptak a kedvezményes kamatozású hitel igénybevételére.

  • Beruházási hitel, pénzügyi lízing, beruházáshoz kapcsolódó EU-s támogatás előfinanszírozása esetében ez konkrétan azt jelenti, hogy a lehívásának utolsó napja 2016. június 30-áról, 2016. december 30-ára módosult.
  • Az évente igényelhető EU-s normatív támogatás rendelkezésre tartási ideje 2016. június 30-a helyett 2016. december 30-ára változott.
  • A forgóeszközhitel, faktoring és hitelkiváltás esetében nem történt lényegi változtatás a határidőkben.

III. A 2,5%-ban maximalizált hiteldíjból kikerült a hitelgarancia díja. Miért jó ez nekünk, amikor a módosítás kis mértékben ugyan, de emeli a finanszírozási költségeket? Azzal, hogy a bankok marzsa bővülhet, nő kockázat viselő képességük is, így számos olyan mikro- és kis vállalkozás számára válik elérhetővé a kedvezményes hitel, akik hitelképességük ellenére kockázatosságuk miatt szorultak ki eddig a programból.

A változtatások ismét az igénybevevők körének bővítését célozzák. Reméljük, hogy a várt hatás nem marad el, ismét fellendül a növekedési hitelek kihelyezése, amivel a hazai kis- és középvállalkozások a rendelkezésre bocsátott keretösszeget teljes mértékben ki fogják tudni meríteni.

Ha szeretnéd áttekinteni, hogyan működik a növekedési hitel megszerzése a gyakorlatban, ajánljuk részletes leírásunkat, illetve alábbi formunkat, mellyel ellenőrizheted, hogy az alapvető növekedési hitel kritériumoknak megfelel-e céged:


Széchenyi hitel
Bankmonitor

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés