Így kereshetsz pénzt a hitelkártyáddal!

Így kereshetsz pénzt a hitelkártyáddal!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-05-20
 

A pénzügyi világválság a magyarok kedvét is elvette a hitelfelvételtől. Nem csak lakáshitelekből fogyott kevesebb az elmúlt években, de az emberek sorra adták vissza a hitelkártyájukat is. Tavaly azonban megváltozott valami: újra nőni kezdett a hitelkártyát igénylő magyarok aránya. Mutatjuk, mi állhat a háttérben.

A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben kiadott statisztikáiban meglepő számokra bukkanhat az érdeklődő.
2012-höz képest tavaly
egy százalékkal csökkent a betéti kártyával rendelkezők száma, miközben ugyanezen idő alatt a hitelkártya birtokosok tábora 8 százalékkal gyarapodott. Ezek az emberek minden bizonnyal ráébredtek arra, hogy a hitelkártya nem ördögtől való, hanem nagyon is hasznos találmány. Segítségével azonnal megvásárolhatjuk, amire szükségünk van, ám fizetnünk csak később kell érte. Ráadásul, miközben a bank pénzét használjuk, még kereshetünk is hitelkártyánk használatával.

Persze ez azért nem ilyen egyszerű. Mint minden pénzügyi terméknek, a hitelkártyának is vannak buktatói. Ha valaki ezeket nem ismeri, könnyen ráfizethet. A legfontosabb szabály talán az: csak azt a pénzt költsük el így, amit később részletben vagy egészben gond nélkül össze tudunk szedni. Hasonlóan
fontos, hogy a felhasznált hitelkeretet a  türelmi időszak végére – vagy a megadott határidőre –  feltétlenül fizessük vissza, különben a bank kamatot számít fel az elköltött összeg után. Szerencsére erre a gondra ma már léteznek szolgáltatások, így
beállíttathatunk beszedési megbízást is, hogy határidőben, automatikusan kiegyenlítésre kerüljön a felhasznált hitelkeret összege. Ugyancsak alapvető szabály, hogy
hitelkártyával ne vegyünk fel készpénzt, mert annak szintén elég magas díja van – hívta föl a figyelmet dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

De most lássuk a hitelkártya előnyeit. A legfontosabb az, hogy amint azt korábban említettük a hitelkártya tulajdonosa ingyen használhatja a bank pénzét, azaz az
elköltött összeg után kamatot nem kell fizetnie, amennyiben a felhasznált hitelkeret összegét a megadott határidőre teljes egészében visszafizeti. Fontos, hogy a legtöbb banknál a készpénzfelvételek esetén nincs kamatmentesség.  

Hasonlóan előnyös, hogy a
hitelkártyánkkal pénzt is kereshetünk, havonta akár több tízezer forintot is. A bankok ugyanis versenyeznek az ügyfelekért, így különféle kedvezményeket kínálnak a kártyabirtokosoknak.
A legfontosabb ilyen kedvezmény, hogy vásárlásaink után az elköltött összeg bizonyos hányadát (általában 1-4 százalékát) az ügyfél vagy pénzben, vagy levásárolható pontok formájában visszakapja a banktól.

Az is bevett gyakorlat a bankok részéről, hogy bizonyos kiskereskedelmi vállalkozásokkal (élelmiszerbolt, benzinkút, könyvesbolt, drogéria stb.) megállapodást kötnek, így
aki az adott üzletben használja a hitelkártyáját, az olcsóbban juthat hozzá bizonyos termékekhez, szolgáltatásokhoz.

A legtöbb visszatérítésre vágysz? Találd meg kalkulátorunk segítségével a Neked való hitelkártyát!
1


De vegyünk egy képzeletbeli példát, hogy lássuk, hogyan lehet pénzt keresni a hitelkártya okos használatával. Kártyánk éves díja legyen mondjuk 8 ezer forint, a számlavezetés díja pedig mondjuk havi 300 forint, a vásárlás pedig ingyenes. Így a plasztiklap havonta 1267 forintba kerül. Tegyük fel, hogy minden vásárlásunk után 2 százalékot jóváír a bankunk. Ha havonta 63 ezer forintnál nagyobb összeget költünk el vele, akkor már a pénzünknél vagyunk, efelett pedig kártyánk használatával pénzt takarítunk meg.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés