Így lehet ingyen visszafizetni a lakáshitelt

Így lehet ingyen visszafizetni a lakáshitelt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-02 Frissítve: 2017-02-01
 

Ha valakire rámosolyog a szerencse és úgy alakul, hogy a 15-20 évre felvett hitelét idő előtt vissza tudja fizetni, vagy legalább egy jelentősebb összeggel csökkenteni, a bankja ezért előtörlesztési díjjal fogja büntetni. Ez a maximum 1,5-2%-os díj nem dráma, de ha van rá mód, érdemes elkerülni. Erre lehetőséget biztosít számos bank, feltéve, hogy az érdeklődő nem a bankfiókban igényelte a hitelt. Na de hogy is van ez?

Miért bünteti a bank azt, aki hamarabb fizet?

Általában morcosak lesznek az emberek az elő-, végtörlesztési díjtól, és sokan nem értik, miért kell plusz költséget fizetni annak a kiváló adósnak, aki idő előtt vissza tudja fizetni a hitelét. Nem kell magyarázni, hogy a bank nem jótékonysági intézmény, így ha jövőbeli kamatbevételtől esik el azért, mert futamidő vége előtt visszafizetik, vagy csökkentik a tartozást, akkor azért díjat számít fel.

A tévhitekkel ellentétben egy végtörlesztés esetén (ekkor az egész tartozás egy összegben visszafizetésre kerül) a bank nem követelheti a futamidő hátralévő részére eső kamatokat, éppen ennek ellensúlyozásaként számíthat fel végtörlesztési díjat. A díj maximumát jogszabály korlátozza, amely jelzáloghitelek esetén jelenleg 1,5-2% a visszafizetett összegre vetítve. Ez a díj érvényes az előtörlesztésre is, amikor is a tartozásnak csak egy része kerül visszafizetésre.

Hirdetés

Hirdetés

Megtilthatja-e a bank az elő-, végtörlesztést?

Nem, a fogyasztó minden esetben élhet a részleges vagy teljes előtörlesztéssel. Ezt a gyakorlatban az adósnak pár nappal, vagy egy-két héttel előtte a bankjánál be kell jelentenie, a banknak pedig kötelező számára az előtörlesztésre vonatkozó információkat átadnia. Ennek tartalmaznia kell, hogy milyen számlára és milyen időpontig teljesítheti az összeget, illetve, hogy mennyi lesz a díja.

A legtöbb ingyenes előtörlesztési lehetőség a közvetített hitelek esetén van

A bankok egyetlen kivételtől eltekintve (biztosítási szerződésből származó kifizetés) nem kötelesek már ingyenes előtörlesztési lehetőségeket biztosítani lakáshitel esetén sem, azonban akció keretében bizonyos feltételekkel elengedik ezt a díjat. A legjellemzőbb, hogy azoknál a hiteleknél van díjmentesség, amelyeket nem közvetlenül a bankfiókban igényelnek az érdeklődők, hanem pénzügyi közvetítőn keresztül, mint például a Bankmonitor.

 

A kedvezmények általános feltétele, hogy csak a futamidő első 4-5 évét követően kerülhet sor az első előtörlesztésre és kizárólag önerőből. Fontos, hogy önerőnek számít a lakástakarék megtakarításból származó összeg is.

4-5 éven belül a sztenderd banki díj mellett van lehetőség csökkenteni a hiteltartozást. A futamidő első 3-5 évében ráadásul a bankok a hitel felvételekor elengedett kezdeti költségeket is visszafizettetik az adóssal, amennyiben az a bank által meghatározott összeg feletti előtörlesztést teljesít.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A gyakorlatban több esetben is eltekintenek a „büntető díjtól”

A fenti akciókon kívül egyéb lehetősége is van a hitel adósának ingyen elő-, vagy végtörleszteni hitelét. Az alábbi esetekre jellemzők a díjmentességek a bankok gyakorlatában:

  • valamely adós halála miatti, hitelfedezeti biztosításból történő előtörlesztés,
  • bankon belüli hitelkiváltás esetén,
  • hitelkiváltáskor, amennyiben a régi banknál a hiteltartozás lezárását követően fennmaradó (többlet) összeget az új bankhoz visszautalják, az az új hitelbe díjmentesen betörleszthető,
  • CSOK igénylését követően született gyermekre járó utólagos támogatás betörlesztése a lakáshitelbe.

Minden esetben ingyenes a lakástakarékból történő előtörlesztés abban az esetben, ha eleve lakástakarékkal kombinált a kölcsön és a lakástakarék megtakarítás a bankhoz érkezik, vagy ha az ügyfél él az ingyenes felmondási lehetőségével.

Ez utóbbira akkor van lehetősége, ha nem fogadja el a következő kamatperiódusra megállapított új kamatot, és a következő kamatforduló előtt 60 nappal írásban jelzi ezt a banknak, valamint a kamatperiódus végéig a teljes tartozását visszafizeti.

Az előtörlesztés nem jár szerződésmódosítással

Aki részösszeget fizet vissza hitelébe, annak futamideje változatlan marad és az új, lecsökkent tőke alapján számolják újra a törlesztőrészletét. Amennyiben az adós azt szeretné, hogy változatlan maradjon a havi törlesztő és inkább a futamidő legyen rövidebb, azt külön kell kérnie a banktól. Ez utóbbi esetben közjegyző előtt is szerződést kell módosítani, amelynek jellemzően további, pár tízezer forintos költsége van.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés