Így szerezné vissza az állam a le nem adózott pénzeket

Így szerezné vissza az állam a le nem adózott pénzeket
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-06-14 Frissítve: 2018-04-05
 

Új javaslat érkezett a gazdasági és informatikai bizottságtól: Stabilitási Megtakarítási Számlát (SMSZ) nyithat bárki, aki szeretné legalább 5 millió forintját tiszta jövedelemként kamatoztatni például állampapírban. A számla nagyon hasonlít a tartós befektetési számlára így készítettünk egy elemzést, hogy melyikkel mennyi pénzzel szállhatunk ki.

Egy benyújtott javaslat szerint mindenki tiszta jövedelemként veheti fel pénzét egy újonnan nyitott Stabilitási Megtakarítási Számláról. Így, az egyébként korábban nem feltétlenül leadózott jövedelmek is bekerülhetnek egy-egy ilyen számlára, ha legalább 5 milliót fizetünk be egyszerre. A cél kétszeres: részben pozitív az is, ha visszakerül pénz a magyar gazdasági körforgásba, ugyanakkor a tartós megtakarításokat is szeretné a javaslat támogatni – legalábbis ez tűnik ki az adózási kötelezettségekből.

A bekerült pénzzel nincs tennivaló. Ha azonban ki szeretnénk venni a számláról a pénzt, akkor komoly adókra számíthatunk. A befizetést követő első három évben a teljes (!) kivenni szándékozott összeg kétszeresére kell adót fizetnünk például. A hosszú távú megtakarítást éppen ez garantálja, hiszen ha a befizetést követő 5 év után vesszük ki a pénzt, egyáltalán nem kell adót fizetnünk.

Stabilitási számla adóterhelése

Jelenleg más hosszú távú megtakarítási lehetőségek is vannak, például a tartós befektetési számla (TBSZ). Itt is nagyobb adóra számíthatunk, ha a befizetést követő 1-3 évben szeretnénk kivenni a befektetett összeget, de van egy közel se apró különbséggel: előbbi számlán a teljes kivett összegre fizetjük az adót, míg utóbbinál csak a kamatra!

Kifizetési értékek

A stabilitási számlán a magyar állam, illetve az EGT más tagállamában kibocsátott, forintban jegyzett állampapír tartható nyilván. Az adón kívül más költség nem terheli a számla használóját. Ugyanarra a megtakarítási számlára csak egy alkalommal lehet befizetést teljesíteni, de ugyanaz a személy több SMSZ-t is nyithat.

Fontos még tudni, hogy a stabilitási számláról – ellentétben a tartós befektetési számlával – lehet részösszegeket kivenni. Az így „megszerzett” pénzre viszont éppen ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint ha csak egyben vennénk föl az összeget. Az viszont pozitívum, hogy az adót ellentétben a TBSZ-el nem nekünk kell megfizetni, hanem a számlát vezető hitelintézet figyel erre az apróságra.

A javaslat szerint az SMSZ számla elérhető lehet minden befektetési tevékenységet végző pénzintézetnél.

Összességében persze az SMSZ számláról egy valami egyértelműen kijelenthető: nem rugalmasan hozzáférhető. Ugyanakkor, ha nem jelent gondot, hogy 5 évig befektetésben, például állampapírban tartsuk az összeget, akkor áldásos pozitívuma, hogy pénzünk tiszta jövedelemként lesz nyilvántartva.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés