Így vágj le a bankolási költségeidből 7000-12 000 forintot évente!

Így vágj le a bankolási költségeidből 7000-12 000 forintot évente!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-18 Frissítve: 2021-10-18
 

Az iskolás éveinktől kezdve egészen a nyugdíjas korunkig fogunk bankolni, amiért kisebb-nagyobb összeget havonta fizetnünk kell, ami nem újdonság. Nem mindegy viszont, hogyan döntünk, mert évente akár tízezer forintnál is többet spórolhatunk meg a jó választással. Ehhez pedig nem kell semmi különlegeset tennünk, elég, ha a bankolási szokásaink szerint választjuk ki a neten a hozzánk legjobban illő számlát.

1

Előző cikkünkben áttekintettük, hogy melyek a legjobb lehetőségek, ha a bankszámlánk díján akarunk spórolni. Akkor azt találtuk, hogy átlagos jövedelem mellett a legjobb és a tízedik számlacsomag díja között közel 800 forint havonta a különbség. Ergo évente majdnem 10 000 forintot takaríthatunk meg, aminek biztos lenne más helye is.

Most azt vettük górcső alá, hogy mi van, ha nem átlagos fizetési szokások illenek ránk, mert mi például diákok vagy éppen nyugdíjasok vagyunk. Ehhez illeszkedően kértük le a bankszámla kalkulátorunkból az adatokat. Nem meglepő módon itt is jókora különbség van, vagyis a legjobb választással sok ezer forinttal maradhat több a számlánkon.

Először is nézzük meg, hogy a diákok esetében mivel kell számolnunk. Sok bank számára azért is nagyon fontos az iskolás korosztály, mert ők már a közösségi háló, az okosotelefonok és az egyérintéses fizetések világában nőnek fel. Így nagyon is fogékonyak azokra az innovatív technológiákra (mobilbank, egyérintéses fizetés, mobil alapú számlanyitás), melyek később meghatározók lehetnek.

A diákoknak szóló számlák közül a felsorolt bankolási szokások mellett a CIB Eco, a K&H Ifjúsági és a Gránit Sztár számlacsomagjáért kell az első évben havi 300 forintnál kevesebbet adni. Figyeljük meg, hogy ha ezt a beérkező jövedelemhez viszonyítjuk, akkor kicsivel több mint a jövedelem 1%-át kik lel fizetnünk így is úgy is a bankszámla fenntartására.

A legolcsóbb 3 bankszámlát követően a havi költség gyorsan nő, a tízedik a listán már csak 790 forintért vihető el. Jó esetben tehát majdnem 600 forintot spórolunk, ami éves szinten meghaladja a 7000 forintot. Másként megfogalmazva annyit takaríthatunk meg egy év alatt, mint a havi jövedelmünk harmada.

A nyugdíjasoknak szóló számlák esetében is hasonló a helyzet, bár a legolcsóbb számláknál a dobogón van egy csere. A K&H helyébe a MagNet Bank lép ezen a téren. A nyugdíjasoknál azért több kiadási tétel is van, mint a diákoknál, ezért nem lehet egy az egyben összehasonlítani a két helyzetet. Az viszont tény, hogy míg ott havi 300 alatt tarthatók az első évben a számlavezetési díjak, addig itt ugyanez a plafon 400 forintnál húzható meg.

Az eltérés a TOP10-es listán szereplő számlák között is jóval nagyobb, havi szinten akár az 1000 forintot is meghaladhatja a potenciális nyereség mértéke havonta. Mivel minden forint számít, érdemes körülnézni a bankok ajánlatai között, mert nem mindegy, hogy egy évben 2500 forintot vagy 15 000 forintot adunk ki a bankolásért.

Nézd meg a bankszámla kalkulátorunkkal, hogy melyik az a legolcsóbb bankszámla, ami a bankolási szokásaidhoz a legjobban illik!

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés