Így válthatod le a pénztárad, ha magasabb nyugdíjat akarsz!

Így válthatod le a pénztárad, ha magasabb nyugdíjat akarsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-08 Frissítve: 2021-07-01
 

Nagyon jól tesszük, ha takarékoskodunk a nyugdíjra, de ugyanennyire fontos az is, hogy milyen hozamot érünk el. Nem kell egy pénztár mellett kitartani, ha úgy érezzük, hogy váltanánk. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni átlépéskor. Aki azt hiszi, hogy mindez lassan megy, az tévedni fog, ugyanis akár egy hónapon belül is megtörténhet a pénz átmozgatása.

Nem vagyunk röghöz kötve, ha egy önkéntes nyugdíjpénztárnál nyitottunk korábban számlát, hiszen a jogszabály lehetővé teszi, hogy szabadon átlépjünk egy másik pénztárba. Persze pénztár alatt az esetek döntő többségében nyugdíjpénztárt értünk, bár egészségkárosodás esetén egészség- és önsegélyező pénztárba is át lehet lépni.

Mi a következőkben azzal foglalkozunk, hogy mit kell tenni és mire lehet számítani, ha egy másik önkéntes nyugdíjpénztárba megyünk át. Ennek sok oka lehet, ilyen logikus döntés az is, ha a jobb hozam reményében lépünk át egy folyamatosan gyengébben teljesítő pénztárból.

Az átlépés menete a következő:

1) A fogadó pénztárnál kezdeményeznünk kell, hogy az átadó pénztárból oda szeretnénk átlépni. Erre vonatkozóan vannak formanyomtatványok, amit ki kell tölteni. Pénztára válogatja, de bizonyos esetben nem kerülhetjük el a személyes megjelenést a pénztár ügyfélszolgálatán, az okmányaink bemutatása céljából. Önmagában viszont ez nem elegendő, ki kell várni azt az időpontot, amikor a belépési nyilatkozatot záradékolják. Ez a benyújtáshoz képest 30 napon belül meg kell, hogy történjen. A jó hír, hogy a valóságban ennél jóval gyorsabbak a pénztárak, általában már egy hét alatt megvan a záradékolás.

2) Az átadó, vagyis a jelenlegi pénztárunkhoz is ezzel egy időben elindítjuk az átlépési folyamatot. Van olyan pénztár, ahol erre van külön nyomtatvány, de olyan is, ahol nincs, a lényeg, hogy teljes bizonyító erejű magánokiratba kell írásba foglalni a szándékot.

Itt semmi esetre sem úszhatjuk meg a személyes megjelenést, mert a Pmt. szerint azonosítást követően lehet csak rendelkezni az átlépésről. Nagyon fontos, hogy addig nem válunk jogosulttá, hogy a pénzünket átvigyük a másik pénztárba, amíg minden dokumentumot hiánytalanul be nem szereztünk. Többek között ilyen a fogadó pénztár záradékolt belépési nyilatkozata. Márpedig a korábbi pont alapján tudjuk, hogy erre jellemzően egy hét alatt sor kerül.

3) A pénz átutalásához szükség van egy fordulónapra. Ez jellemzően az átadó pénztárhoz beérkező összes dokumentumtól számított 7-10. munkanap. Megadhatunk mi is fordulónapot, de ennek nagy jelentősége nincsen, hiszen a mi érdekünk is, hogy minél hamarabb megtörténjen az átutalás. Tudni kell, hogy ha a 7-10. munkanapnál rövidebbet adnánk meg, akkor azt nem fogja figyelembe venni a pénztár.

A fordulónap nem egyenlő az utalás napjával, ez csak arra vonatkozik, hogy ezzel a nappal fogják a befektetéseinket pénzre váltani. Ergo az adott napon érvényes elszámolóegységes árfolyam alapján számított összeget vihetjük át.

4) Az átutalásra a fordulónapot követő 8 munkanapon belül kerül sor. Magyarul, jó esetben egy hónap sem telik el, mire a pénzünk megérkezik a másik pénztárba (1 hét + max. 18 munkanap).

A pénztár az átlépésért a törvények szerint maximum 3000 forint ügykezelési költséget számíthat fel, valamint a banki átutalás díját. Az átutalás után kapunk az átadó pénztártól egy papírt, amin a számlánk tőke és hozam szerint megbontva szerepel, valamint a 2007. december 31-ét követő befizetések értéknap szerint.

+1) Legyünk arra is tekintettel, hogy ha tagi kölcsönt vettünk fel, akkor az átlépéssel azonnal esedékessé válik a visszafizetés. A pénztárak gyakorlata szerint ezt úgy fogják érvényesíteni, hogy levonják az egyéni számlánk egyenlegéből a tagi kölcsön még ki nem fizetett részét.

Nézze meg, hogy mennyi pénzből gazdálkodhat a nyugdíjban. Szakértőnk segít a megfelelő pénztár kiválasztásában is!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés