Nézd meg, hogyan változtak az ingatlanárak 10 év alatt az inflációhoz képest

Nézd meg, hogyan változtak az ingatlanárak 10 év alatt az inflációhoz képest
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-11-13 Frissítve: 2018-11-22
 

Általános vélekedés, hogy a lakóingatlan biztos befektetés, ami annyiban mindenképp igaz, hogy bár a lakások és lakóházak forgalmi értéke is nagyban konjunktúra-függő, kevésbé hajlamosak olyan kilengésekre, mint más befektetési formák. Ráadásul az ingatlanokkal elérhető hozamokban a hasznosítással – bérléssel – elérhető bevétel is fontos szerepet kap, ami ugyancsak stabilitást erősítő elem. Persze az ingatlan a magyarok számára inkább a saját lakhatást szolgálja, nem pedig befektetés, de arra azért mindenki kíváncsi, hogy legfontosabb vagyontárgyának értéke éppen hogy áll.

A magyar ingatlanpiac kettészakadt nyertesekre és vesztesekre: az egyes régiók és települések árszintjei egészen más irányokba mozognak, ami leginkább annak függvénye, hogy hol találnak az emberek munkalehetőséget, elfogadható bért, illetve merre vásárolnak a befektetők. Ez utóbbi kör fontosságát jól mutatja, hogy a befektetési céllal vásárlók adják a budapesti piac 36, míg a vidéki  27 százalékát.

A táblázatból jól látszik, hogy a teljes lakáspiac forgalmi értékének változása éppen csak felül múlta az inflációt, a különbség mindössze 2,1 százalékos volt az elmúlt egy évtizedben. Ehhez képest látványos Budapest kimagasló teljesítménye, ahol a használt lakások 2007 és 2018 első féléve között 79,3 százalékkal, míg az újépítésű lakóingatlanok 64,4 százalékkal drágultak átlagosan. Ez bőven felül múlja az elmúlt évtized 43 százalékos (KSH szerinti) inflációját.

Budapest ráadásul 2018-ban is jól teljesít, hiszen a téglalakások ára augusztusig 12 százalékkal emelkedett, ami az év egészére várt 3 százalék körüli inflációs célhoz képest jó teljesítménynek számít.

Egészen más látszik Pest megyét vizsgálva, hiszen itt az árak infláció alatt változtak: a városokban 16,6, míg a községekben 43,1 százalékkal múlták alul a pénzromlást. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az árak 2018 első felében nagyjából ott tartottak, ahol 2007-ben is voltak.

Jól látszik a megyeszékhelyek dominanciája az egyébként jól teljesítő régiókban is. Közép-Dunántúlon például a megyeszékhelyek 13 százalékkal drágultak az infláció fölött, miközben a városok 22,4 százalékos, a községek pedig 38 százalékos mínuszban voltak.

A leszakadó régiók azonban minden településtípus tekintetében mínuszban vannak, legalábbis ha az áremelkedést csökkentjük az inflációval. Észak-Magyarországon például a megyeszékhelyek 35 százalékos, a városok pedig 39,3 százalékos mínuszt szedtek össze, ám még rosszabb számokat látnánk, ha az elmúlt időszakban nem lett volna itt is jelentős áremelkedés.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés