Illetéktől kamatplafonig – A hét legfontosabb hírei

Illetéktől kamatplafonig – A hét legfontosabb hírei
Hirdetés
Hirdetés

2024-03-24
 

Lássuk a legfontosabb pénzügyi aktualitásokat, melyek a mögöttünk álló egy hétben megjelentek a Bankmonitor oldalán. Lesz szó vagyonszerzési illetékről, a családtámogatási rendszer átalakulásáról, a lakásbiztosításokról, THM-plafonról és a betéti kamatstop kivezetéséről is. Olvassátok a cikkeinket, és kerüljetek képbe, hogy mi minden történt mostanában!

Mikor, mennyit engednek el a vagyonszerzési illetékből egy lakásvásárlásnál? Több millió forint a tét!

A vagyonszerzési illeték több millió forint kiadást jelenthet már egy átlagos lakás megvásárlásánál is, ami azért bosszantó, mert ilyenkor egyébként is legatyásodik az ember. Cikkünkben megnéztük, mikor, mennyit kell fizetni, illetve mely esetekben számíthatunk kedvezményre, vagy akár arra, hogy teljes egészében elengedjék ezt a kellemetlen sarcot.

Kutatás: főleg a jómódúak profitálnak a családtámogatásokból

Az újhullámos családtámogatások felépítésével párhuzamosan Magyarországon hosszú ideje változatlan maradt a családosok felé irányuló hagyományos szociális juttatások – például a családi pótlék vagy a GYES – összege, annak ellenére, hogy a mögöttünk álló évtizedben rendkívül nagy fogyasztói áremelkedést tapasztalhattunk. Más támogatási elemek ráfordításai közben jelentősen bővültek: de vajon mely társadalmi rétegek profitálnak leginkább ebből? Ezt mutatjuk be a cikkünkben.

Ezt az egy hibát ne kövesd el a lakásbiztosításodnál!

A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingóságainkat érő váratlan káresemények esetén. Azonban a biztosítás csak akkor tudja maradéktalanul betölteni funkcióját, ha a szerződésben szereplő biztosítási összeg ténylegesen fedezi a lakás és a benne lévő ingóságok valós értékét. Ha viszont ezt elhibázzuk, akkor alulbiztosítottság következhet be, ami súlyos anyagi következményekkel járhat, ezért érdemes rendkívül komolyan venni.

Ők jártak igazán jól az önkéntes THM plafonnal

A kamatcsökkenésről szóltak az elmúlt hónapok, ez pedig szerencsére az új lakáshitelek költségében is megjelenik. Ebben a környezetben az önkéntes kamatplafon, más szóval THM plafon érdemben tovább mérsékelte a jelzáloghitelek költségét. Természetesen mindenki jobban járt ezzel az intézkedéssel, de kiknek segített a leginkább? Ennek jártunk most utána.

Áprilisban vége lesz a betéti kamatstopnak. Mi lesz most?

A vállalatok, és a nagyösszegű lakossági lekötések esetében a betéti kamat nem haladhat meg egy bizonyos szintet. Ez a szint a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamával egyezik meg. A kormány bejelentése alapján ezt a korlátot április elején eltörlik. Utánajártunk, hogy mi változhat ezt követően a bankbetétekkel kapcsolatban.

Jó tudni
Díjmentes lakáspiaci fórumot rendez a Bankmonitor: kattints ide és regisztrálj az eseményünkre, ahol első kézből kaphatsz választ bármilyen ingatlanpiaccal vagy lakásvásárlással kapcsolatos kérdésedre!
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés