Áprilisban vége lesz a betéti kamatstopnak. Mi lesz most?

Áprilisban vége lesz a betéti kamatstopnak. Mi lesz most?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-22
 

A vállalatok, és a nagyösszegű lakossági lekötések esetében a betéti kamat nem haladhat meg egy bizonyos szintet. Ez a szint a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamával egyezik meg. A kormány bejelentése alapján ezt a korlátot április elején eltörlik. Mi változhat ezt követően a bankbetétekkel kapcsolatban?

2022. november 22-től van érvényben a betéti kamatstop. Ezen intézkedés alapján a szervezetek, vállalkozások lekötése, illetve a 20 millió forintot elérő lakossági lekötések éves kamata nem haladhatja meg a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstérjegy aukciós átlaghozamánál. Ez a plafon jelenleg 6,61%.

Fontos, hogy a korlátozás a látra szóló – azaz lekötés nélküli -, illetve a legfeljebb 12 hónapos futamidejű betétekre érvényes, a hosszabb lekötésekre nem terjed ki a korlátozás. A magánszemélyek esetében a plafon csak a 20 millió forintot elérő betétekre érvényes.

Ez a korlát szűnik meg április elsejével. (A jogszabály alapján amúgy is lejárna az intézkedés, de a kormány bejelentése alapján nem is hosszabbítják meg az előírást.)

Hirdetés

Hirdetés

Mi lesz a lakossági lekötésekkel?

Talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen hatása lehet ennek az intézkedésnek? Ebből a szempontból érdemes megnézni, hogy jelenleg milyen betéti ajánlatok érhetők el.

Azt sajnos ki kell jelentenünk, hogy a jelenlegi átlagos betétek kamata messze elmarad a kérdéses szinttől. (A 6,61 százalékos kamatszintet nagyon kevés betét üti meg.)

Persze van néhány bank, pénzintézet, ahol ezt meghaladó ajánlat van jelenleg. Itt három verzióval találkozhatunk:

  1. Az adott bank 12 hónapot meghaladó futamidőre ajánlja a magasabb kamatot. Vagyis nem sérti meg az előírásokat. Ilyen például a Gránit KamatMax Plusz betét 13 hónapra. Ezen betétnél az éves kamatszint a jegybanki alapkamat 1,75 százalékponttal csökkentett értéke. Ennek mértéke jelenleg meghaladja a 6,61 százalékot. Ettől függetlenül nem sért semmilyen szabályt ez a konstrukció, hiszen a futamidő meghaladja az egy évet.
  2. Az adott bank a lekötésnél 20 millió forint alatti felső korlátot határoz meg. Itt a teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni a Cetelem Bank 8 hónapos, illetve 1 éves lekötését. (Előbbi esetében 7,0%, míg utóbbinál 6,75% az éves kamatszint.) A Gránit Banknál is találni olyan 3, 6 hónapos futamidejű betétet, ahol a kamat évi 6,75%, vagy épp 7,00%. De ilyen a K&H Bank Rajt betétje, amelyik 90 napra évi 12,0%-ot kínál, viszont a feltételek is szigorúak: legalább fél éve a bank ügyfelének kell lenni, a betétbe pedig kizárólag a meglévő megtakarítási állomány feletti új pénz köthető le.
  3. Van olyan bank is, ahol külön felhívják a figyelmet, hogy a meghirdetett kamattól és maximális lekötési összegtől függetlenül a bank a 20 milliót elérő lekötéseknél alkalmazza a kamatsapkát. Ilyen például a K&H mix megtakarítása. Ezen konstrukciónál a félretett pénz fele befektetési alapba, míg másik fele betétbe kell kerüljön. A lekötött részre a bank magas, évi 10,0% kamatot kínál 180 napos futamidőre.
Jó tudni
Ha a szigorú feltételek melletti extra kamatoktól eltekintünk, akkor a legjobb ajánlatok valahol 7,25% körüli éves kamatot kínálnak. Ez azért nem haladja meg érdemben a kamatplafon aktuális mértékét.

Jó eséllyel a kivezetés első hatása az lehet, hogy a lekötési maximális limitek megemelkednek. A bankok a 20 millió forint feletti lekötésekre is magasabb kamatot kínálhatnak. Második lépésben a futamidőhöz nyúlhatnak hozzá: a 13-14 hónapos lekötések helyett megjelenhetnek az egy éves futamidejű lekötések.  Ugyanakkor a meghirdetett banki ajánlatok között érdemi kamatnövekedésre sajnos nem lehet számítani.

Felmerülhet ugyanakkor a kérdés, hogy a kiemelt ügyfelek kaphatnak-e extrém magas egyedi ajánlatokat a jövőben? (A kamatsapka előtt erre azért volt példa.) A Bankmonitor szakértői szerint erre sincs komoly esély, hiszen az MNB már nem ad érdemben magasabb kamatot a kereskedelmi bankok részére a náluk elhelyezett összegre. (Az aktuális irányadó kamatszint, az alapkamat 9,00%.) Márpedig nincs nagy rés az alapkamat 9,00 százaléka és a jelenlegi betéti kamatsapka 6,61 százaléka között.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés