Megjelent a rendelet a betétekre érvényes kamatsapkáról

Megjelent a rendelet a betétekre érvényes kamatsapkáról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-22
 

Kamatplafont vezet be a kormány az intézményi és jelentős összegű lakossági betétekre. Meddig lesz érvényben a betéti kamatstop? Mely betéteket érint az intézkedés? A megjelent kormányrendeletből mindez kiderült.

Mai bejelentés alapján a lekötött betétekre kamatpalafont vezet be a kormány. Az intézkedéssel maximálnák az intézményi és a nagyobb lakossági befektetők betéteinek kamatát. Megjelent a kormányrendelet, amely a részleteket is tartalmazza.

A betétekre érvényes kamatplafon részletei

Talán a legtöbb befektetőt az érdekli, hogy mekkora kamatot is kaphat a jövőben lekötött pénzére. A kormányrendelet alapján az elérhető kamat nem haladhatja meg az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által utoljára közzétett 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának értékét. Utoljára 2022. november 15.-én  volt aukció, az átlaghozam értéke 12,79 százalék. Vagyis az érintett betétek kamata nem haladhatja meg jelenleg a 12,79 százalékot.

Jó tudni
Az Államadósság Kezelő Központ minden héten szerdán tart 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukciót, a kamatmaximum az ezeken az aukciókon kialakuló átlaghozamok alapján változik majd.

Szintén sokakat foglalkoztat, hogy mely ügyfelek betéteire lesz érvényes az intézkedés. A jogszabály alapján a legalább 20 millió forint összegű lakossági betétekre, valamint egyes intézmények betéteire lesz érvényes a kamatplafon. Az intézményekkel kapcsolatban a jogszabály az alábbiakat tartalmazza:

a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény 39. § (1) bekezdés a), d), f), i), l) és m) pontja szerinti törvények hatálya alá tartozó szervezetekkel kötött betétszerződésekre kell alkalmazni.

Így például az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárak, a magánnyugdíjpénztárak, a lakástakarékpénztárak, a biztosítók, a befektetési vállalkozások, az árutőzsdei szolgáltatók, valamint a befektetési alapkezelők lekötéseire is érvényes a kamatplafon.

Fontos
Kérdés, hogy a lakossági ügyfelek esetében a 20 millió forint összegű korlátot bankonként, ügyfelenként, vagy lekötésenként kell-e értelmezni.

A betét futamideje is lényeges: a legfeljebb egy éves futamidejű betétekre érvényes az új szabály. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a látra szóló betétekre is kiterjed az intézkedés, vagyis a számlán lévő lekötetlen összegre sem lehet magasabb kamatot kínálni.

A rendelkezés a rendelet kihirdetésének másnapján, azaz 2022. november 22.-én lép életbe, és a 2023. március 31.-ig indított lekötésekre kell alkalmazni. Ugyanakkor a korábbi lekötésekre nem terjed ki a rendelet hatálya, vagyis a már futó betéti szerződésekben szereplő kamat az eredeti feltételeknek megfelelően jár az ügyfeleknek.

Hirdetés

Hirdetés

Miért vezették be a betétekre a kamatstopot?

A normál lakossági ügyfelek ilyen magas betéti kamatokkal nem találkozhattak az elmúlt hetekben, hónapokban, sőt sok pénzintézetnél mind a mai napig 1-2 százalékos kamatot kaphatnak az érdeklődők lekötött pénzük után.

Ugyanakkor a nagyobb lakossági és intézményi befektetők már igen komoly kamatot érhettek el a bankoknál elhelyezett pénzükre. Az infláció elleni küzdelem során ugyanis a jegybank jelenleg évi 18 százalékos kamatot kínál a kereskedelmi bankok egynapos lekötéseire. Vagyis a pénzintézeteknek bizonyos esetekben megérte eddig a Diszkont Kincstárjegy hozamát meghaladó betéti kamatot kínálni kiemelt ügyfeleik részére. A kormány új intézkedése ezt a gyakorlatot számolja fel.

Hirdetés
Hirdetés