Indul a kis cégek rezsitámogatási programja

Indul a kis cégek rezsitámogatási programja

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-03 Frissítve: 2022-10-06
 

Megjelent az energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari termelő vállalkozások pályázati kiírása. Az energiaköltségek növekedésének felére, az enerengiahatékonyság-javítást célzó beruházásoknak 15 százalékára lehet támogatást kérni. Regisztrálni október 20-tól lehet. A meghatározott határidők alapján érdemes gyorsan lépniük az érdeklődöknek. 

Az Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban a korábban már bejelentetteknek megfelelően az energia-árrobbanás hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások (kkv-k) vehetnek részt.

Vissza nem térítendő támogatás az energiaköltségekre

A megjelent pályázati kiírásban foglalt feltételeknek megfelelő vállalkozások vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a 2021-es és 2022-es negyedik negyedévek energia árkülönbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására. Ez a növekedés a számlával igazolható gáz- és villamosenergia havi nettó fajlagos átlagköltségek különbségéből és az idei azonos havi fogyasztás szorzatából számolható ki a szaktárca, a Technológiai és Ipari Minisztérium közösségi oldalán megjelent tájékoztatás szerint. Az állam az október, november, decemberi többletkiadások 50 százalékát vállalja át.

Azoknak a cégeknek, amelyek támogatást kapnak vállalniuk kell, hogy idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken tíz százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig. Ezen túlmenően a vállalkozásoknak energiaköltség-csökkentő beruházást is végre kell hajtaniuk 2024 végéig. A programban a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelből megvalósítandó fejlesztéshez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást az önerő kiegészítésére.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Hirdetés

  Hirdetés

  Mekkora összeg igényelhető? Mikortól?

  A támogatás legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszeg lehet, ha a vállalkozás a válságtámogatásként veszi igénybe azt, illetve a maximum 200 ezer euró forintösszeget érheti el, ha de minimis támogatásként igényli azt a cég. Egy vállalkozás a támogatási időszakban több támogatási jogcímen is igényelhet támogatást, azokat kombinálhatja is.

  A támogatás igénylése két szakaszban történik majd. A folyamat a regisztrációval indul. A pályázói felület legkésőbb október 20-án nyílik meg a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. honlapján. A regisztrációt követően a vállalkozásoknak az adott hónapra vonatkozó, számlával igazolható költség- és fogyasztási adatokat kell megadniuk a felületen.

  A beruházások támogatásánál a vállalatok dönthetnek úgy, hogy a Széchenyi Kártya Programban hitelt vesznek fel, amelyhez 15 százalékos önerő támogatást ad a kormány. A másik lehetőség, hogy hosszú futamidejű, kedvezményes kamatozású beruházási hitelt igényelnek szintén a Széchenyi Kártya Programban, ez utóbbi konstrukció lebonyolítása a Kavosz Zrt. feladata a kiadott tájékoztatás alapján.

  A kérelmeket a sikeres regisztrációt és a jogosultság megállapítását követően 2022. december 26-ig lehet majd benyújtani.

  Milyen cégek indulhatnak a pályázaton?

  A programban azok a magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kkv-nak minősülő cégek vehetnek részt, amelyek 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek. (Kkv-nak számítanak azok a cégek, amelyek kevesebb, mint 250 főt foglalkoztatnak, árbevételük nem éri el az 50, mérlegfőösszegük a 43 millió eurót, az állami vagy önkormányzati tulajdon a cégben nem haladja meg továbbá a 25 százalékot.)

  A pályázatban való részvétel fontos feltétele, hogy a pályázók a cégkivonat szerinti fő tevékenységük alapján a feldolgozóiparban tevékenykedjenek. Ilyen tevékenységnek minősül az élelmiszer-, ital, dohánytermék-, textilia, ruházati termék, bőr, börtermék, lábbeli, fafeldolgozás, fonottárú, papír, papírtermék gyártása, a nyomdaipari és egyéb sokszorosítási tevékenység, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyag, illetve- termék, a gyógyszer, gumi-, műanyag termék, nemfém ásványi termék, fémalapanyag, fémfeldolozási termék, számítógép, elektronikai, optikai termék, villamosberendezés, gép, illetve gépi berendezés, közúti és egyéb jármű gyártása.

  A pályázó vállalkozásoknál – a fentebbieken túlmenően – a múlt évi (2021-es) adatok alapján a cég energiaköltségének el kell érnie az éves árbevétel 3 százalékát.

   

  Hirdetés
  Hirdetés