Már infláció alatt a magyarok kedvenc lakáshitelének kamata

Már infláció alatt a magyarok kedvenc lakáshitelének kamata
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-09-03
 

A 10 éves lakáshitelek kamata történelmi mélységbe zuhant a banki ajánlatokat összehasonlító Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor adatai szerint. Jelenleg akár 2,81%-os kamattal is hozzá lehet jutni egy 10 évre fixált kamatú lakáshitelhez, ami 15 ezer Ft feletti megtakarítást jelent havi szinten az adósoknak.

Minden második folyósított lakáshitel 10 éves kamatfixálású volt júniusban, vagyis ez jelenleg a legnépszerűbb kamatperiódus a magyarok körében. Az 5 éves kamatperiódusú termékek népszerűsége ezzel párhuzamosan csökkent, az egy évvel korábbi 41%-os arányról 20%-ra zsugorodott a részesedésük, míg a teljes futamidőre fix kamatú hitelek aránya 27% volt. A változó kamatú – kamat szempontjából leginkább kockázatos – lakáshitelek iránt pedig gyakorlatilag megszűnt a kereslet. (A kamatperiódus az az időszak, ami alatt a hitel kamata, valamint a havi törlesztő nem változhat. Minél hosszabb ez az időszak, annál kiszámíthatóbb az adós számára a kölcsönnel járó havi kiadás.)

A 10 éves kamatperiódusú hitelek kamatcsökkentése várható volt, ugyanis a BIRS (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb), amiért a bankok hosszú futamidőre hajlandók egymás számára hitelt nyújtani, az elmúlt időszakban jelentősen csökkent. A bankok a BIRS-hez képest határozzák meg piaci hiteleik kamatát: BIRS+kamatfelár+egyéb díjak.

A bankok természetesen némi késéssel követik a BIRS mozgását, így mindig találni a piacon olcsóbb és drágább termékeket. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint jelenleg a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel kamata 2,81%, ami 1,41%-kal alacsonyabb az év eleji legjobb ajánlat kondíciójánál. Ez a kamatszint jelentősen alatta marad az aktuális inflációnak, ami júliusban éves összevetésben 3,3%-os volt, de az MNB által inflációs célként meghatározott 3%-ot sem éri el.

Ilyen mértékű kamatcsökkenés pedig már jelentősen befolyásolja a havi törlesztők és a teljes visszafizetés nagyságát: ugyanazt a 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatfixálású hitelt jelenleg 15 ezer Ft-tal alacsonyabb havi törlesztővel lehet felvenni annál, mintha január elején folyósították volna. Emiatt teljes visszafizetésben 3,5 millió Ft-tal kell kevesebbet visszafizetnie a futamidő alatt az adósnak!

A lakáshitelek kamatai között azonban óriási lehet a különbség. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor adatai alapján a legkedvezőbb, 2,81% kamatú – 10 éves kamatperiódusú – lakáshitel havi törlesztője 109 ezer Ft, míg a legdrágább termék 154 ezer Ft kiadást jelent havi szinten az adósnak. A legkedvezőbb és a legdrágább piaci ajánlatok között pedig teljes visszafizetésben 10,5 millió Ft a különbség.

A legkedvezőbb kamatú lakáshitelek azonban nem mindenki számára elérhetőek, a bankok ugyanis a kedvező kondíciókat többnyire feltételekhez kötik. Meghatározhatják például a minimális hitelösszeget vagy jövedelmi szintet, de a banknál meglévő egyéb termék, a bankszámla nyitás vagy éppen a hitelező bank partnerénél megkötött lakásbiztosítás is kedvezményeket érhet.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés