Most vagy inkább később vegyek ingatlant? Mi várható a piacokon?

Most vagy inkább később vegyek ingatlant? Mi várható a piacokon?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-30
 

A lakásvásárlás előtt állók gyakran szembesülnek azzal a dilemmával, hogy érdemes-e most belevágni az ingatlanvásárlásba, vagy érdemes-e várni kedvezőbb feltételekre. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a jelenlegi piaci helyzetet és annak várható alakulását, hogy segítsünk tisztábban látni a lehetőségeket.

Merre mozdulhatnak a lakáshitel-kamatok?

A lakáshitelek kamatlábának meghatározásában legnagyobb szerepe a BIRS-nek (Budapesti Kamatswap Ügyleteknek) van. Ez egy referenciakamatláb, amelyet a magyar pénzpiacok határoznak meg és megmutatja, hogy a bankok milyen kamatszinten hajlandóak egymásnak hitelt nyújtani kamatcsere-ügyleteken keresztül. A BIRS-t különböző futamidőkre (2–20 év) számolja ki az MNB a kamatjegyző bankok segítségével.

Ha például 10 éves fix kamatozású lakáshitelt tervezünk felvenni, akkor a 10 éves BIRS lesz az irányadó számunkra, amelyre a bank még ráteszi a saját felárát, ami a hitel kockázatosságát és a bank nyereségét tükrözi.

A kamatplafon kivezetése óta a 10 éves BIRS közel 0,4%-kal csökkent, ugyanakkor a tavaly év végi, idén év eleji szint fölött vannak még mindig 0,1-0,2 százalékponttal. Az önkéntes kamatplafon kivezetését követően a magasabb BIRS érték miatt kezdtek emelkedni a lakáscélú jelzáloghitelek kamata, amelyet szerencsére a BIRS csökkenése megállított.

Most egyfajta kivárás jellemzi a hitelpiacot, ugyanakkor a Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint hosszú távon még mindig nagyobb esély van a kamatemelésre. Elég csak a múlt adataira vetni egy pillantást: a Bankmonitor számításai szerint az átlagos kamatmarzs a 2016–2019 közötti időszakban 3,43% volt, míg a jelenlegi piaci környezetben a bankok nem rendelkeznek hasonló haszonréssel, ritka az 1% fölötti marzs.

A szakértők várakozásai szerint ugyanakkor erre a kamatemelkedésre az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknek kell számítania. Várhatóan ebben a szegmensben léphetnek a bankok az elkövetkező hónapokban.

Hirdetés

Hirdetés

Folytatódhat az ingatlanárak emelkedése?

A DunaHouse országos lakásárindexe 2023 második negyedévében 271 ponton állt, míg most 292 ponton, ami 8%-os drágulást jelent. Ami a béreket illeti, az előző év decemberétől stabilan 10% körüli reálbéremelkedés figyelhető meg a gazdaságban, ez erősödő keresletként is lecsapódik az ingatlanpiacon. Ez látszik a Duna House barométerének tranzakciószámaiból is, amelyek 2024-ben havi szinten meghaladták a 2023 azonos havi tranzakciós mennyiségeit.

Az ingatlanvásárlási támogatások, a reálbérnövekedés és az agglomerációs folyamatok hatására a kereslet továbbra is jelen lesz a piacon. Az építési engedélyek száma azonban még mindig elmarad az eddig megszokottaktól, ami azt jelenti, hogy az áremelkedést előidéző folyamatok továbbra is fennmaradnak.

Lakáshitel kalkulátor

Ha ingatlanvásárlást tervezel, és a finanszírozás egy részét hitelből kívánod fedezni, javasoljuk, hogy látogass el a Bankmonitor kalkulátorára, ahol megtalálhatod a számodra legkedvezőbb konstrukciót.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés