Ismét 410 forint fölött az euró – három hét kapaszkodását törölték le

Ismét 410 forint fölött az euró – három hét kapaszkodását törölték le
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-17
 

Csütörtökön nap közben az euróval szemben 415,66, a dollár ellenében 402,78 forintig gyengült a forint. Az euróval utoljára október 25-én kereskedtek ilyen magasságban a bankközi devizapiacon. 

A múlt hét elején még úgy tűnt nem csak áttörte a 400 forintos szintet a forint az euróval szemben, hanem akár tartósan is megmarad a hazai fizetőeszköz e szint alatt. Az elmúlt napok mozgása gyorsan törölte azonban ezt a forgatókönyvet: az euróval csütörtökön már a nap jórészében 410 forint fölött kereskedtek a bankközi devizapiacon, 415,66 forinton is volt üzlet, és a kereskedési nap végén is 412 forint körül, valamivel e szint alatt járt a jegyzés.

 

A dollárral szemben mérsékeltebb kilengés volt megfigyelhető, de a zöldhasú árfolyama is felszúrt 400 forint fölé, amelyre bő egy hete nem volt példa. A nap végén ugyanakkor már ismét 397 forint körül folyt a kereskedés a dollárral.

 

Az erőteljesebb mozgásokat figyelve sokakban merül fel a kérdés: újabb kritikus időszakkal kell számolni a forintpiacon a következő hetekben. Nos, egyértelmű válasz a kérdésre egyelőre nem adható. Az elmúlt két napban a geopolitikai feszültségek erősödése (gondolva itt elsősorban a lengyelországi rakétabecsapódás miatt felerősödő aggodalmakra), az ismét borúsabbá váló tőkepiaci hangulat nyomta rá a bélyegét a forint szereplésére. Ezt erősítették az uniós megállapodással kapcsolatosan megjelenő ellentmondásos hírek, ám a szeptember végén, október elején tapintható feszültség egyelőre nem érzékelhető.

Hirdetés
Hirdetés