Itt a 10 legolcsóbb bankszámla

Itt a 10 legolcsóbb bankszámla
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-12 Frissítve: 2017-09-11
 

Ma átlagosan alig több, mint havi 400 forintos költség mellett találhat folyószámlát az, akinek már legalább egy minimálbérnek megfelelő összeg érkezik a számlájára. Ennyi az első két év átlagköltsége, amiben már a bankkártya éves díja is benne van! Az ajánlatok között nagy az eltérés; van, ahol az első évben a bank fizet az ügyfélnek!

bankszámla ma már szinte megkerülhetetlen; csak hogy egy-két példát említsünk, több banknál lakáshitelhez is csak úgy jutunk, ha legalább pár hónapos bankszámla múlttal rendelkezünk, vagy éppen a munkáltató nem hajlandó készpénzben fizetni. Jelenlegi gyűjtésünkkel az alacsonyabb jövedelemből gazdálkodók is találhatnak maguknak megfelelő folyószámlát, de annak is érdemes megnéznie a 10 legolcsóbb bankszámla ajánlatot, akiknek ennél többet utal a munkáltató. Mivel a lakosságnak csak kis hányada követi nyomon bankszámla költségeit, vagy vált egyáltalán bankot, könnyen meglehet, hogy a lenti felsorolásban a jelenlegi számlájánál olcsóbbat találnak az átlagos jövedelemmel rendelkezők is.

A vizsgált számlahasználati szokások mellett a legolcsóbb alternatívát ma a CIB Bank számlacsomagja nyújtja. A CIB ECO bankszámlához egyedi akció kapcsolódik, amelynek keretében kizárólag a Bankmonitor ügyfelei egyszeri 5 000 Ft jóváírást kapnak a számlanyitást követő hónapban, amely szabadon elkölthető. (Ebből adódik, hogy az első éves számlaköltség negatív.)

A 0 Ft-os számlavezetésre az jogosult, aki legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegű jóváírást teljesít minden hónapban, illetve a bank ez év végéig a csoportos beszedések, állandó utalások, valamint a netbankon, mobilbankon indított eseti utalások esetén nem számítja fel a tranzakciós illetéket sem. Az első elektronikus bankkártya első éves díja szintén 0 Ft.

Második legolcsóbb a Sberbank Fair számlacsomagjának 1. kategóriája, amely esetében a minimálbérnél alacsonyabb jóváírás is megfelel a 0 forintos számlavezetési díjhoz, azonban legalább havi 50 000 Ft összértékben, legalább 4 db tranzakciónak kell teljesülnie a számlán (pl. csoportos beszedés, netbanki utalás, kártyás tranzakció).

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az OTP Smart (korábban Simple) Szolgáltatáscsomagja helyezkedik el. A bankkártya első éves díja és a számlavezetési díj itt is 0 Ft, azonban ezek költségei az életkortól is függnek. Ezekkel a szokásokkal 35 év felett már lényegesen magasabb ennek a számlának a havi fenntartási költsége.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan érdemes bankszámlát választani?

A lehető legalacsonyabb bankszámlaköltség érdekében érdemes megfontoltan használni a bankszámlát, és kerülni a felesleges szolgáltatásokat. Az egyik jelentős költség az SMS szolgáltatásokhoz kapcsolódik – a fenti profilhoz nem állítottunk be ilyet –, így ezeket minimalizáljuk, vagy ne is igényeljük. Akinek a biztonságérzete miatt fontos, hogy azonnal értesüljön a számlamozgásokról, ma már találhat költségkímélőbb megoldást (okostelefonra küldött értesítések SMS helyett).

A bankkártyás készpénzfelvételek száma ne haladja meg a kettőt. Ezt a két tranzakciót díjmentesen meg lehet úszni a jogszabálynak köszönhetően (maximum 150 ezer Ft összértékig) bármely bank automatájából, és függetlenül attól, melyik banknál milyen számlacsomagunk van. Persze ne feledjük el az újonnan nyitott számlára megadni a díjmentes készpénzfelvételi nyilatkozatot!

A kedvezményes vagy ingyenes kondíciókhoz előírt havi jóváírás több banknál teljesíthető bármilyen utalásból. Azaz nem kell kifejezetten munkabérnek lennie, viszont nem fogadható el a saját számlát közti átvezetés, a pénztári befizetés, vagy a bank által teljesített jóváírás (pl. betéti kamat jóváírása). Így ha valamely hónapban kevesebb érkezne a számlánkra, kipótolható akár egy családtag által indított utalással, hogy elkerüljük a magasabb havi számlaköltséget.

Ha nem akarunk mellélőni és feleslegesen fizetni a banknak, akkor mindenképpen vizsgáljuk meg az elmúlt pár hónapos bankszámlakivonatunkat, és a saját használati szokásaink alapján válasszunk számlacsomagot!

 

Hirdetés
Hirdetés