Itt a 390 Ft feletti euró – Mennyiért válthatsz eurót a bankodnál?

Itt a 390 Ft feletti euró – Mennyiért válthatsz eurót a bankodnál?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-03 Frissítve: 2022-06-10
 

Kevés ember lehet ma Magyarországon, akinek a fejében nem fordult meg, hogy vásárolna egy kis eurót az új és még újabb forint történelmi mélypont (máshonnan nézve csúcs) árfolyam következtében. Hogy ez jó ötlet, vagy nem, nehezen eldönthető. Az viszont pontosan jól látható, hogy nagyon nem mindegy, hogy hol és milyen formában hajtjuk végre a forintról euróra történő váltást. Banki villámkörkép következik.

Banki ügyfélként eurót venni a bank eladási árfolyamán tudunk. Tehetjük ezt készpénz formájában (valuta árfolyam), vagy a számlánkon történő átváltással (deviza árfolyam). Még ma is sokan a készpénzt (valutát) preferálják, de ez egyértelműen sokkal drágább lesz számukra, átlagosan 3-6 forintot bukunk eurónként a devizához viszonyítva. Ha a jövőben valami ok miatt ezt vissza szeretnénk váltani forintra, akkor ismét bukunk eurónként 5-6 forintot.

Napjainkban, amikor a forint árfolyama az euróval szemben 5-6 Ft-ot is mozog egy nap alatt, a banki árfolyamok is folyamatosan változnak. Az alábbi táblázat a ma reggel 6:50-kor az egyes bankok weboldalán elérhető valuta és deviza árfolyamokat mutatják.

Néhány gyakorlati információ és tanács:

  • erősen megnövekedett árfolyamingadozás és bizonytalan környezet esetén a bankok vételi és eladási árfolyama közötti különbség megnő (ez teljesen természetes a világon mindenhol)
  • nem érdemes hirtelen felindulásból forintból euróra váltani, ezt csak megfontoltan érdemes meglépni az összes költség, valamint az euró jövőbeli elhelyezésének (kötvény? betét?) átgondolása után
  • ha mindenképpen váltani szeretnénk, akkor érdemes megvizsgálni az alternatív devizaváltás lehetőségét (Wise, Revolut…stb) – fontos azonban pontosan tisztában lennünk azzal, hogy mennyi ideig és milyen formában garantálják ezen szolgáltatók az árfolyamot
  • amennyiben ezen utóbbi lehetőséggel élünk, akkor utalási költséggel is számolnunk kell (illetve fontos áttekinteni az összes kapcsolódó egyéb költséget: esetenként a devizaszámlára beérkező jóváírásnak is lehet költsége)
Hirdetés
Hirdetés