Itt a B-terv a kezdőknek! Mit tegyünk, ha a bank elutasítja céges hitelkérelmünket?

Itt a B-terv a kezdőknek! Mit tegyünk, ha a bank elutasítja céges hitelkérelmünket?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-20 Frissítve: 2022-05-06
 

Számos olyan kisebb – többnyire újonnan alakult – vállalkozás működik, amelynek a kereskedelmi bankok számára hitelezhetetlenek. Sokszor azonban az ilyen cégek számára is létezik megoldás, hogy kölcsönhöz jussanak – főleg, ha van fedezetként bevonható ingatlanjuk. A bankokkal szemben alternatív megoldást jelenthetnek a kevéssé ismert pénzügyi vállalkozások, amelyek a bankoknál jóval rugalmasabb üzletpolitikát folytatnak, az általuk nyújtott hitelek azonban általában drágábbak a bankok által nyújtott kölcsönöknél. Ne féljünk tehát felkeresni ezeket, de előbb tájékozódjunk alaposan a Bankmonitornál!

Első körben tisztázzuk, hogy mi a fő különbség a kereskedelmi bankok és a pénzügyi vállalkozások között. A legfontosabb, hogy a bankok lényegesen nagyobb, többféle pénzügyi szolgáltatást nyújtó szervezetek, míg a pénzügyi vállalkozások jellemzően kisebbek, korlátozott szolgáltatási palettával. Utóbbiak például nem gyűjtenek betéteket és nem vezetnek folyószámlát az ügyfeleknek, csak hitelnyújtással, pénzügyi lízinggel és esetleg kezességvállalással foglalkoznak. Betétgyűjtés híján pedig a hitelezéshez szükséges forrásokat vagy a tulajdonosok által befizetett saját tőkéből, vagy pedig más bankoktól kölcsönvett forrásokból szerzik be, azaz refinanszírozott hitelek segítségével jutnak kihelyezhető tőkéhez.

Hirdetés

Hirdetés

Sok kicsi, csekély súllyal

Természetesen a pénzügyi vállalkozások is a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzése alá tartoznak, működési engedélyük kiállításában, illetve szükség esetén visszavonásában is a jegybank jogosult dönteni. Annak ellenére, hogy ilyen vállalkozást elindítani igencsak bonyolult folyamat, a piacon jelenleg – a jegybank adatai szerint – 245 pénzügyi vállalkozás működik, amelyek közül alig van olyan, amelynek a nevét az embereknek akár az egy százaléka is fel tudná idézni. Piaci súlyuk sem túlzottan nagy a bankrendszeren belül: a pénzügyi vállalkozások összesített hitelállománya az idén márciusi adatok szerint 2.034 milliárd forintra rúgott, ami mindössze 5%-át tette ki a teljes hitelintézeti szektor kihelyezéseinek.

Miért válasszunk pénzügyi vállalkozást?

A pénzügyi vállalkozások nagy előnye, hogy a kereskedelmi bankoknál jóval rugalmasabbak a hitelezés terén és bevállalják olyan vállalkozások finanszírozását is, amelyek a bankoknál esélytelenek – tehát akár újonnan alapított cégek is kopogtathatnak náluk a siker reményében. Ennek oka, hogy ők a hiteldöntéseiket nem a vállalkozások által közzétett pénzügyi adatok elemzésére alapozva hozzák meg, hanem inkább a hitel mögé felajánlott biztosíték értékét és a vállalkozás visszafizetési képességét tekintik elsődleges szempontnak a hitelösszeg megítélésekor.

A fentiekből következik, hogy a pénzügyi vállalkozások  minden esetben kérnek ingatlanfedezetet a hitelfelvevőktől, mégpedig per-, teher- és igénymentes ingatlan formájában. Az egyéb területeken mutatott rugalmasságukat tehát itt ellentételezik.

Nézzük meg, kivel dolgozunk!

Nem mindegy azonban, hogy melyik céget keressük meg, hiszen az egyes pénzügyi vállalkozások termékkínálatában, biztosíték igényében nagy különbségek vannak. Egyvalami azonban közös, ez pedig hogy fedezetül ingatlan bevonására minden esetben szükség van. Célszerű, ha a pénzügyi vállalkozás és a konkrét termék kiválasztása, valamint a szerződéses kondíciók letárgyalása kapcsán kikérjük a Bankmonitor szakértőinek tanácsát.

Jellemző ugyanis, hogy a pénzügyi vállalkozások az általuk felvállalt nagyobb pénzügyi kockázatot nemcsak a hitel összegét lényegesen meghaladó értékű ingatlanfedezet kikötésével mérsékelik, hanem még a bankokhoz képest is sok, úgymond szerződést biztosító mellékkötelezettséget írnak elő. Ilyenkor fontos igazán, hogy ott legyen mellettünk egy jó szakember, aki a megfelelő pénzügyi vállalkozást és pénzügyi konstrukciót segít kiválasztani, de esetlegesen a hitelszerződés egyes pontjait is segít végig tárgyalni.

Vagyis, ha megoldást szeretnénk találni a finanszírozási igényünkre, akkor mindenképpen kérjünk tanácsot a Bankmonitor szakértőitől!

Ha kíváncsi vagy, hogy céged milyen összegű hitelre számíthat, használd a Bankmonitor kalkulátorát.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés
Hirdetés