Itt a banki rangsor, nézd meg hol áll a te bankod!

Itt a banki rangsor, nézd meg hol áll a te bankod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-11 Frissítve: 2024-09-16
 

Kijött az MNB 2023-as Aranykönyve, betekintést nyújtva a hazai hitelintézetek és pénzügyi csoportok teljesítményébe. A kiadványból megismerhetjük a pénzügyi szektor szereplőinek helyzetét és eredményeit. Most a hitelintézeti csoportok helyzetét fogjuk rövidben bemutatni.

A magyar bankszektor köztudottan OTP dominanciájú, de érdekes lehet évente megnézni, hogyan alakul a nagybank és a többi pénzintézet piaci részesedése. Az MNB által közzétett Aranykönyv ebben nyújt segítséget.

Lássuk a számokat!

2023-as betétállomány csoportonként

A magyarországi bankcsoportok közül kiemelkedő, mind hitelállományban mind a betétállományban az OTP. 30 ezer milliárdot meghaladó betétállománya több mint háromszorosa az egyébként második MBH Bankénak, de ez egyben több, mint az összes többi csoporté együttvéve.

2023-as hitelállomány csoportonként

A hiteleknél is hasonlóan domináns az OTP. A bankcsoport 22,6 ezer milliárdos állománya éppen több mint a 2023-as rendeleti költségvetés (39 758,6 milliárd forint) fele. Ez az állomány szintén több, mint a többi csoport hiteleinek összege és majdnem négyszer több, mint a második, MBH Banké.

2023-as adózott eredmény csoportonként

Ami az adózott eredményt illeti, méreténél fogva itt is dominál az OTP Bank. 992 milliárdos eredményével a bankcsoportok eredményének 58%-át teszi ki csak ez az egy bank.

2023-as tőkearányos megtérülés csoportonként

A tőkearányos megtérülés a vizsgált piaci szereplőknél az elmúlt évek kamatkörnyezeti változásainak köszönhetően megemelkedett. A csoportok átlagos megtérülése 20%-os szintre emelkedett a tavalyi évben.

Maradt az OTP a bankszektor királya

A jelentésből tisztán látszik, hogy az OTP továbbra is domináns szereplő a hazai pénzügyi szektorban, mind hitel-, mind betétállományban, valamint adózott eredményben. A magasabb kamatkörnyezet pedig jelentősen segítette a bankcsoport jövedelmezőségét.

Bár az OTP a legnagyobb bank Magyarországon, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy náluk találod meg a számodra legkedvezőbb bankszámlát. A Bankmonitor kalkulátora segít neked megmutatni, hogy számodra melyik bank kínálja a legkedvezőbb konstrukciót.

Hirdetés
Hirdetés