Itt válts valutát!

Itt válts valutát!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-06-19
 

Nyaralások alkalmával is lehet az embernek készpénzre szüksége. A külföldi készpénzt (valutát) érdemes még itthon beszerezni, hiszen sok esetben már a reptéren/autópihenőben fizetni kényszerülünk vele. De hol vegyünk valutát? Melyik bank a legolcsóbb? Megmutatjuk!

A készpénzforgalom egyre inkább visszaszorulóban van, ahogy a bankkártyás fizetések teret nyernek. Mégis vannak olyan helyzetek, amikor mindenképp készpénzre van szükségünk: akár egy toalett használata, vagy a reptéri taxi kifizetése. Még ha úgy is döntöttünk, hogy nyaralásunk során kártyával fizetünk, érdemes már indulás előtt némi készpénzt (az adott ország valutájához) beszereznünk. A legegyszerűbb megoldás, hogy bemegyünk a bankba, és váltunk. De a legolcsóbb is?

valutaarfolyam

Táblázatunkban a világon két legelterjedtebb valutát tüntettük fel: az eurót és az amerikai dollárt. Érdekességként megjegyezzük, hogy a vizsgált bankok mindegyikében vásárolhatunk svájci frankot, de horvát kunát csak 7 bank vált. Véleményünk szerint a külföldön nyaralók többsége inkább Horvátországot választja, mint Svájcot.

A könnyebb összehasonlítás kedvéért összevetettük a bankok árfolyamait a Magyar Nemzeti Bank devizaközép árfolyamával. A bankokban átlagosan 9,36 forinttal kérnek többet egy euróért, mint az MNB középárfolyama, míg a dollár esetében ez 7,85 forint. 

Legdrágábban a CIB méri az eurót: nála egy euró 303,48 forint, míg egy dollárt legdrágábban a Sopron Banknál vehetünk: 227,84 forintba kerül egy dollár. A legolcsóbb bank a K&H Bank, akinél 298,24 forintért vásárolhatunk meg egy eurót, míg egy dollárt 223,34 forintért ad.  A legolcsóbb és a legdrágább bank között akár több mint 5 forintos különbség van eurónként. De még a legolcsóbb banknál is kedvezőbb árfolyamon jutunk hozzá a valutához, ha mindezt pénzváltóban tesszük. Egy országos lefedettséggel rendelkező pénzváltó árfolyama még a legolcsóbb valuta eladási árfolyamnál is több mint 4 forinttal kedvezőbb euró esetén (dollár esetén egy forinttal). Ez azt jelenti, hogy 500 euró váltása esetén átlagosan több mint 3000 forintot takarít meg az, aki bankok helyett pénzváltóban veszi meg a nyaraláshoz szükséges valutát! Így egy ebéd árát máris megspóroltuk.

Természetesen a készpénznek mindig nagyobb a biztonsági kockázata, mert pénztárcánkat nem védi PIN kód. Külföldön is egyre több helyen tudunk fizetni bankkártyával. Ám összességében valamennyi készpénzt mindenképpen tartsunk magunknál, és ezt érdemes még itthon egy pénzváltóban beszerezni.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés