Itt vannak az újfajta bankszámlák: Tőled függ, mennyit fizetsz!

Itt vannak az újfajta bankszámlák: Tőled függ, mennyit fizetsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-05-29
 

Az utóbbi hónapokban átalakulni látszik a lakossági folyószámla piac Magyarországon. A hagyományos számlák mellett egyre több pénzintézet kínál „új generációs” csomagokat. Ezek lényege, hogy az ügyfél maga válogatja össze, milyen szolgáltatásokra tart igényt. Mivel az új típusú bankszámlákat a bankok nyomott áron kínálják, segítségükkel alaposan leszoríthatóak a banki kiadások, ami komoly vonzerőt jelenthet a költségérzékeny magyar fogyasztók számára. Írásunkban összehasonlítjuk három bank termékét, hogy kiderüljön, melyik mit tud.

Klasszikus vagy új generációs?

Lássuk, miben különbözik egy moduláris számlacsomag a hagyományos folyószámlától. A hagyományos folyószámla esetén, ha az ügyfél teljesít bizonyos feltételeket (meghatározott mennyiségű jövedelem érkezik a számlára, aktívan használjuk a számlánkat, esetleg igénybe vesszük a bank valamelyik termékét), cserébe a banktól kapunk bizonyos kedvezményeket (kedvezmény a bankkártya, a készpénzfelvétel vagy a számlavezetés díjából). Az új típusú számlák esetén viszont az ügyfél maga válogatja össze a számára szükséges szolgáltatásokat és kedvezményeket, azok igénybevételét a bank nem köti feltételhez. Ezek a kedvezménycsomagok gyakorta díjmentesek, ám ha mégis fizetni kell értük, akkor is csak pár száz forintba kerülnek. Van olyan pénzintézet, ahol a kedvezmény csomagok havonta módosíthatóak is. 

Az új generációs bankszámlacsomagok, azonban nem mindenkinek ajánlhatóak. Ha ugyanis nem megfelelően használjuk őket, annak a bank megkéri az árát és emiatt elvész legfontosabb előnyük, az olcsóságuk. Ezek a számlacsomagok azoknak ideálisak, akiknek rendszeres jövedelem érkezik a számlájukra, akik tartozásaikat általában átutalással vagy kártyás fizetéssel egyenlítik ki, és akik pénzügyeiket legszívesebben az interneten vagy mobiltelefonjuk segítségével intézik! És most vizsgáljuk meg, mit tud három ilyen új generációs számlacsomag!

Erste Egyszámla számlacsomag

A számlavezetés alapesetben 990 forintba kerül havonta, de mód van ennek 199 forintra csökkentésére. Aktív korúaknak ehhez legalább 150 ezer forintos havi jövedelmet, nyugdíjasoknak pedig havai 60 ezer forint nyugdíjat kell érkeztetniük a számlájukra. Ha ez nem megoldható, akkor bankkártyánkkal legalább 35 ezer forint kell költenünk minden hónapban.

A számlacsomaggal azonban egy sor kedvezményt is igénybe vehetünk. Havi 100 ezer forintig kedvezményes (0,3 százalék, de legfeljebb 6 ezer forint) utalhatunk pénzt a NetBankon keresztül*. Díjmentesen kapunk értesítést bármilyen bankkártyánkon történő pénzmozgásról. Dombornyomott kártyát kaphatunk egy elektronikus kártya díjáért.

A fenti kedvezmények közül minden ügyfél maga választhatja ki, melyikre van szüksége. Ezen felül azonban pár száz forintért további kedvezmények is vásárolhatóak. 490 forintért SMS Max csomagot kaphatunk, amely értesítést küld minden pénzügyi tranzakcióról. 590 forintért pedig minden hónapban korlátlanul vehetünk fel kedvezményes (0,6 százalékos) díjért készpénzt az Erste és a takarékszövetkezetek bank automatáiból.

Az új generációs számlacsomagon túl a bank lehetőséget kínál bankügyeink mobiltelefon segítségével történő intézésére is. Az Erste applikációja újdonságot jelent abban, hogy segítségével a készülék névjegyzékében szereplőknek egyszerűen küldhetünk pénzt. Csekkbefizetéshez pedig elég, ha az adatokat a telefon kamerájával rögzítjük. Ezen túl lehetőségünk van autópálya matrica vásárlásra a telefonegyenleg feltöltésére és a parkolási díj kifizetésére is.

OTP Simple számlacsomag

Ennél a számlacsomagnál elég sok szolgáltatás díjmentes. Ingyen vezetik a számlánkat, ha 35 év alatt vagyunk és havonta legalább a minimálbérnek megfelelő összeg érkezik a főszámlára, vagy az OTP Simple devizaszámlára. 35 év felett a díjmentesség feltétele a legalább 150 ezer forintos havi jövedelem. Ezen túl díjmentes az internetbank, a számlakivonat letöltése, az eurószámla vezetése és az első évben az érintés nélküli fizetésre alkalmas PayPass kártya is.  A számlán végzett pénzmozgások után értelemszerűen díjat kér a bank, bár ezek a díjak  kedvezőbbek, mint a számos nagybanknál. Az Internet segítségével végrehajtott utalás díja például 0,3 százalék, de legfeljebb 6 ezer forint.

Pár száz forint fejében ennél a számlánál is mód van újabb költségcsökkentő kedvezménycsomagok megszerzésére. Havi 349 forintért a bank saját ATM-jeiből 2 alkalommal vehetünk fel készpénzt. Havi 299 forintért minden számlánkat érintő pénzmozgásról SMS értesítést kaphatunk. 35 éves korig 199, afelett 349 forintért minden internetes tranzakciónk díjmentes.

Az OTP Simple számlacsomag esetén eldobhatjuk a kockás füzetet, hiszen az e-bank szolgáltatásba beépítésre került egy Személyes Pénzügyek funkció (Personal Financial Manager), amely automatikusan kategorizálja kiadásainkat és bevételeinket, valamint céljaink elérésben is hatékony segítséget nyújt (pl.: lakásvétel, autóvásárlás, nyaralás, stb.).

Az OTP két alkalmazást is kínál azoknak, akik mobiltelefonon szeretnék intézni pénzügyeiket. Az OTP SmartBank mobil alkalmazás segítségével ellenőrizhetjük számlaegyenlegünket, utalhatunk, pénzt köthetünk le, vehetünk autópálya matricát, feltölthetjük mobiltelefon egyenlegünket, de letilthatjuk vagy aktiválhatjuk a bankkártyánkat is. A számlák befizetéséhez elég, ha lefényképezzük az adatokat és mód van a tartozások Díjneten vagy Távszámlán keresztül történő rendezésére is.

Az OTPay alkalmazáshoz nem kell a bank ügyfelének lennünk, ám pénzt küldhetünk telefonszámra, fizethetünk vele az Interneten, QR kód beolvasásával is rendezhetjük tartozásunkat, feltölthetjük mobiltelefon egyenlegünket és lekérdezhetjük bankszámla egyenlegünket.

Az OTP Bank, igazi innovátorként, az OTP Simple számlacsomaggal az első volt a moduláris számlacsomagok között, hiszen már több mint 1,5 éves a Simple.

Sberbank Fair számlacsomag

A számlacsomag megnyitásáért nem kér díjat a bank és az első hónapban a számlavezetésért sem. Ha a számlánkon minden hónapban legalább havi 50 ezer forintos forgalmat bonyolítunk és legalább négy esetben történik pénzmozgás a számlánkon, akkor a számlacsomag havi díja visszajár. Alapesetben a jóváírt jövedelemtől függően kettő vagy három esetben díjmentesen juthatunk készpénzhez bármely ATM-ből. Az elektronikus kártya az első évben ugyancsak díjmentes, a dombornyomott kártya pedig féláron vehető igénybe.

A bank a számlatulajdonosoktól nem kér pénzt a kártyás vásárlásokért, valamint a csoportos beszedési megbízásokért. Itt kell megjegyezni, hogy a bank 3 kategóriába sorolja a Fair számlák tulajdonosait: 150 ezer forint alatti jövedelmet érkeztetőkre, 150-300 ezer forint jövedelmet érkeztetőkre és 300 ezer forint feletti jövedelmet érkeztetőkre. Nagy jelentősége van annak, melyik kategóriába kerülünk, hiszen minél több jövedelem érkezik a számlánkra, annál nagyobb tranzakciós díjkedvezményt kapunk.

Ez a bank is kínál mobiltelefonos alkalmazást ügyfeleinek. Segítségével forintot és devizát is utalhatunk, híreket olvashatunk, tájékozódhatunk a devizaárfolyamokról, megnézhetjük számlatörténetünket, rátalálhatunk a legközelebbi ATM-re és ezen keresztül tarthatjuk a kapcsolatot a bankkal is.

Erre nem árt figyelni!

Az új generációs folyószámlák esetében is elszaladhatnak a költségek, ha nem tartjuk be a szabályokat. Összegyűjtöttük tehát, mire érdemes odafigyelni, ha ilyen számlát használunk:

  • A számlamozgásainkat az interneten keresztül tartsuk szemmel, mert a postai értesítőnek díja van.
  • Semmiképpen ne telefonon vagy a bankfiókban intézzük utalásainkat, mert ez sokba kerül.
  • Tartozásainkat csoportos beszedési megbízással vagy állandó átutalással rendezzük, mert így olcsóbb!
  • Inkább elektronikus bankkártyát igényeljünk, mert a dombornyomott kártya drágább!
  • Bankkártyánkat vásárlásra használjuk, a díjmentes készpénzfelvételi lehetőségek száma véges!
  • A saját bankunk ATM-je olcsóbb!
  • Figyeljünk oda, hogy a számlavezetési kedvezményekhez szükséges feltételeket mindig teljesítsük, különben nagyon megdrágul a számlavezetés!
  • Folyamatosan kövessük figyelemmel a banki akciókat, hiszen sorozatosan találkozhatunk egy-egy hasznos, költséghatékony kedvezménnyel.
  • Alkalmazkodjunk a kedvezményekhez. Például ha a számlához járó ingyenes átutalási lehetőségeket kimerítettük, a következő utalással – ha tehetjük – várjunk a következő hónapig.

*Az esetleges akciókat nem vettük figyelembe, csak a sztenderd kondíciók kerültek bemutatásra.


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés