Januárról májusra megduplázódott a havonta folyósított lakáshitelek összege

Januárról májusra megduplázódott a havonta folyósított lakáshitelek összege
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-01
 

120,2 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a bankok májusban, ekkora összeget eddig még nem fizettek ki egy hónap alatt a pénzintézetek. Ezzel 3 hónapja folyamatosan rekordokat dönt a lakáshitelezés. De vajon hol lehet a vége a magyarok hiteléhségének?

Hihetetlen, ami a lakáshitel-piacon történik, három hónapja folyamatosan csúcson a folyósított hitelvolumen. A májusi 120,2 milliárd forintos összeg pedig már több mint kétszerese az év első hónapjában kifizettet lakáskölcsönök összértékének.

120,2 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a bankok

Már márciusban átlépte a 100 milliárd forintos álomhatárt az egy hónap alatt kifizetett lakáshitelek összege, azóta pedig töretlen az emelkedés. (A 120,2 milliárd forint folyósítás 11,7 százalékkal haladja meg az áprilisi értéket.)

A kifizetett lakáshitelek összege havi bontásban

Hirdetés

Hirdetés

Meddig lesznek ilyen népszerűek a lakáshitelek?

Nehéz megállapítani, hogy mit hoz a jövő, hiszen több tényező is hatással lehet a hitel-, és lakáspiacra:

  • A pandémia miatt sokan elhalasztották lakásvásárlásukat. A beoltottak számának növekedésével azonban elkezdtek keresgélni azok, akik eddig kivártak.
  • A 2021-ben bevezetett lakástámogatások miatt is sokan kivártak, elhalasztották 2020-ról az idei évre lakáscéljuk megvalósítását.
  • Mindezeket alátámasztja az a tény, hogy a Duna House Barométer becslése alapján mind februárban, mind márciusban rekordot döntött a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések száma. (A lakásvásárlások száma pedig természetesen befolyásolja a hiteligénylések számát is.)
  • A Duna House adatai alapján márciust követően is igen sokan vásároltak lakást, a májusi tranzakciós szám is messze meghaladta a korábbi évek adatait. Emiatt várhatóan a lakáshitelpiac sem fog jelentősen visszaesni az következő hónapokban.
  • A lakáshitelek kamata is igen kedvező volt az elmúlt időszakban. A kamatemelés azonban elkerülhetetlen a jegybanki alapkamat növekedését követően. (A bankok várhatóan több lépésben fogják megemelni a kamatokat, nem várható egyszeri jelentős drágulás.) Ez természetesen negatív hatással lehet a kölcsönigénylésekre, hiszen megemelkednek a törlesztőrészletek.

Az elkövetkező hónapban sem várható jelentős visszaesés a lakáshitelezésben – bár talán újabb rekord nem várható -, hiszen továbbra is rengeteg lakást vásárolnak a magyarok. Amennyiben az alapkamatot tovább emelnék – erre van lehetőség, hiszen kamatemelési ciklust hirdetett az MNB -, akkor a hitelek ára is érdemben emelkedhet, ami hatással lehet a hitelpiacra is. (További két-három alapkamat emelés miatt a hitelkamatok akár 0,7-1,0 százalékponttal, is nőhetnek.)

Bankmonitor tipp:
Ha lakásvásárlás előtt állsz és már kinézted az ingatlant, akkor érdemes lehet sietned. Különösen, ha hitelre is szükséged lenne a vásárláshoz. Előzd meg az bankok áremelését, ezzel jelentősen csökkentheted a hitelre visszafizetendő teljes összeget. Használd a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát és találd meg a számodra legolcsóbb ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés