Jelentősen drágul a kártyahasználat

Jelentősen drágul a kártyahasználat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-09-12
 

Míg a megemelkedett tranzakciós illeték áthárítását megelőzően a bankkártyánkkal végzett vásárlások és készpénzfelvételek a 10 legjobb számlacsomag esetében átlagosan a teljes havi bankköltség 23 százalékát tették ki, addig ez a mérték szeptember végére 37 százalékra emelkedik. Mindezek fényében kíváncsiak voltunk, hogy a tíz legkedvezőbb bankszámla esetében mennyit fogunk fizetni a bankkártyás tranzakciókért a jövőben.

Igen komoly költségeket jelentett korábban is, ha nem használtad ki bankkártyád előnyeit és vásárlás helyett inkább készpénzfelvételre vetted a plasztikot igénybe. Átlagos jövedelem és normál bankhasználati szokások mellett* a 10 legjobb bankszámla alapján már 2 db kártyás készpénzfelvétel a teljes havi bankköltség közel negyedére rúgott a megemelkedett tranzakciós illeték bevezetését megelőzően, szeptember végére pedig átlagosan az összes költség egyharmadát fogja meghaladni. Gondoljunk csak bele, hogyan alakulnának ezek az arányok, ha teljes mértékben figyelmen kívül hagynánk, hogy bankunk saját, vagy egy másik bank ATM-jét használjuk készpénzfelvételre (persze nem minden számlacsomagnál van ennek jelentősége), vagy a 2 db helyett meggondolatlanul akár 3-4 alkalommal vennénk fel készpénzt a kártya segítségével. A szélsőségeket figyelmen kívül hagyva, racionális fogyasztói magatartást feltételezve a TOP10 bankszámla átlaga alapján a teljes havi bankköltség korábbi és jövőbeni megoszlását az alábbi ábrán tekintheted meg.
megoszlas

Míg korábban a legjobb számlacsomagok között a lenti bankhasználati szokások mellett kettő esetében is díjmentesek voltak a kártyás tranzakciók, addig mára ezek száma egyre csökkent (K&H Minimum számlacsomag). Persze az átlagtól kedvezőtlen irányú eltérésre is találunk példát, ahol a kártyahasználat még a megemelt illeték bevezetését megelőzően 55 százalékát tette ki a teljes havi bankköltségeknek (UniCredit Bónusz), vagy ahol a tranzakciós adó áthárítását követően emelkedik ez az érték 58 százalékra (FHB Aktív számla).

Nézzük a konkrét számokat!

kartyahasznalat

Ha ezekhez még azt is hozzáadjuk, hogy minden banki költség, köztük a kártyák éves díja is a legtöbb banknál emelkedik, akkor felkészíthetjük magunkat az ősztől életbe lépő díjcsomag változásokra.

Egyre fontosabb, hogy

  • ha nincs rá szükségünk, akkor ne igényeljük dombornyomott kártyát,
  • lehetőség szerint minél kevesebbszer vegyünk fel készpénzt,
  • inkább kártyával fizessünk, és
  • megtaláljuk a bankolási szokásainkhoz legjobban illeszkedő bankszámlát.

A bankok „TOP” számlacsomagjaikat sem kímélték. Kivétel nélkül mindegyiknél emelkedik a teljes havi bankköltség, továbbá jelentősen drágul a bankkártyával történő készpénzfelvétel is (átlagosan a duplájára emelkedik). Mindezek fényében továbbra is mindenkit arra bíztatunk, hogy a bankkártyákat lehetőség szerint fizetésre használjuk. Ugyan a készpénzes tranzakciókat teljes mértékben nem tudjuk elkerülni, de a korábbiaknál is fontosabb alaposan átgondolni, hogy mekkora összegben lesz készpénzre szükségünk, hiszen így tudjuk leginkább a kártyával történő készpénzfelvételek számát csökkenteni.

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Hirdetés
Hirdetés