Jó áron vetted az okostelefonod? Itt a válasz!

Jó áron vetted az okostelefonod? Itt a válasz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-20
 

Telefonvásárláskor szembesülve az árakkal nem tudjuk eldönteni, jó áron kínálják-e azt a készüléket vagy sem? Ilyenkor a fogyasztó fogódzót keresne, ám nem nagyon talál. Szerencsére a piackutatások adnak némi támpontot, még ha az általuk közölt átlagárak csak afféle képzelt középértéket jelentenek.

Az IDC kutatócég felmérte, 2014-ben milyen átlagos áron lehet megvenni a legnépszerűbb okostelefonokat. A legnépszerűbbnek számító, androidos operációs rendszert használó készülékekből 1,06 milliárd darabot adtak el tavaly. Ebből 255 milliárd dollár bevétel származott, ami azt jelenti, hogy az ilyen típusú készülékek ára 240 dollár (nagyjából 65 ezer forint) darabonként.

Azt szinte minden fogyasztó tudja, hogy az Apple iPhone-jai meglehetősen drágák. Ezt a kutatás számai is alátámasztották. Az iOS operációs rendszert használó telefonokból mindössze 178 millió darab talált gazdára 2014-ben, ám ebből 166 milliárd dollár folyt be a kasszába. Megdöbbentő, de így az iPhone átlagára 654 dollár (176 ezer forint körülbelül). Mindezek alapján nem meglepő, hogy az Apple piaci részesedése a telefonok drabszáma alapján csak 14 százalék körül van, ám a telefoneladásokból származó bevételeket nézve már ennek több mint a duplája, 30 százalék!

A Windows Phone-okból 35 millió darabot adtak el, amiből mindössze 7,8 milliárd dollár bevétel származott. Ez darabszámban és értékben is igen alacsony, két százalék körüli piaci részesedést jelent. Csakhogy az ilyen típusú készülékek a legolcsóbbak az okostelefonok között: az átlagáruk 222 dollár (mindössze 60 ezer forint).

A világátlagnál jóval olcsóbban vennél okostelefont? Ezt most megteheted! Nézd át az alábbi ajánlatot!


1

Érdekes, de az IDC megpróbálta kiszámolni, 2018-ban hogyan alakulnak majd az okostelefonok árai. Azt mindenki sejtheti, hogy az ilyen készülékek terjedésével az áruk is csökkenni fog. A várakozások szerint három év múlva az androidos telefonok piaca 275 milliárd dollárra nő, miközben az eladott darabszám a jelenlegihez képest 500 ezer darabbal nő. Emiatt az átlagos eladási árak 184 dollárra ( 50 ezer forint közelébe) eshetnek vissza.

A várakozások szerint az Apple is szépen növelni fogja eladásait. Az iPhone-ból 2018-ra 240 millió darab találhat vevőre. Itt azonban nem reménykedhetünk komoly árcsökkenésben. Az átlagos eladási ár ugyanis csak 635 dollárra (mai áron 171 ezer forint) mérséklődhet darabonként. Az előrejelzések szerint megugorhat a Windows Phone népzserűsége az előttünk álló három esztendőben. Az eladások megháromszorozódhatnak és elérhetik a 105 millió darabot. Az ár valamelyest csökken ugyan, de a 181 dolláros átlagos zint azt jelenti, hogy ezek a telefonok sem lesznek olcsóbbak androidos társaiknál.

Hirdetés
Hirdetés