Jogosult lehet a CSOK Pluszra egy frissdiplomás?

Jogosult lehet a CSOK Pluszra egy frissdiplomás?
Hirdetés
Hirdetés

2024-02-26
 

A Bankmonitor szakértői egy elsőre egyszerűnek tűnő kérdést kaptak. Egy fiatal házaspár szeretne CSOK Pluszt igényelni, a pár nemrég diplomázott le, azóta már munkába álltak. Kaphatnak így CSOK Pluszt?

De tényleg, kaphat CSOK Pluszt egy frissen diplomázott pár?

Elsőre egy könnyed igent mondanánk, hiszen a legnehezebben teljesíthető feltételnél a 2 éves TB jogviszonynál beleszámít az időbe a felsőoktatási intézményben eltöltött idő is. Másodszorra nemet mondanánk, hiszen alkalmazotti munkaviszony, vagy vállalkozói jogviszony szükséges a kölcsönhöz. Sőt a jogszabályi előírások alapján a TB jogviszony utolsó 180 napjának is magyar vállalkozói, vagy alkalmazotti jogviszonyból kell származnia. (Ez alól azok kaphatnak könnyítést, akik külföldön dolgoznak.)

Öt perc sem telt el a kérdés elolvasása után és máris két teljesen ellentétes válasz született, érdemes ezek alapján részletesen körüljárni a problémát.

Hirdetés

Hirdetés

CSOK+ diplomásoknak, főiskolásoknak: működhet, de vannak feltételek

Az egyik legszigorúbb előírás a CSOK+ kapcsán a társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozik: 2 éves folyamatos TB  jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylőnek. (Elég a házaspár egyik tagjának teljesítenie ezt az elvárást.) Ebbe beleszámítanak a felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok. Ez mindenképpen jó hír, hiszen nem várják el azt, hogy legalább 2 éve dolgozzon a pár.

Ugyanakkor az utolsó fél éves – 180 napos – jogviszonyra szigorúbb előírások érvényesek. Itt általánosságban elmondható, hogy magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszony szükséges. Ez alól a külföldön dolgozók kapnak felmentést. Vagyis a tanulmányokat minimum fél évvel az támogatás igénylése előtt be kell fejezni, mert így jöhet ki a megfelelő hosszúságú szigorúbb jogviszony.

Nem tud azonban mindenki egyből elhelyezkedni az iskola befejezése után. Az elvárás azonban az, hogy a TB  jogviszonynak folyamatosnak kell lennie, abban legfeljebb 30 napos egybefüggő megszakítás lehet. Ha valaki ennél hosszabb ideig keresett munkát, akkor bizony már megsértheti az előírásokat.

Érdekesség, hogy a Babaváró esetén erre van könnyítés: fél éven belül kell munkát találni a tanulmányok bejfeztét követően ahhoz, hogy a társadalombiztosítási jogviszony folyamatos legyen. Ilyen kitétel azonban a CSOK Pluszról szóló jogszabályban nincsen. Emiatt sajnos arra lehet következtetni, hogy itt nem él ez a könnyítés. (Ezzel kapcsolatban azonban még lehetséges eltérő értelmezés, vagy a jogszabály módosítása is.)

Jó tudni
Érdekesség, hogy a két éves jogviszonyba beleszámít az álláskeresési támogatás, ismertebb nevén a munkanélküli segély időszaka is. Ha az iskola elvégeztét követően bejelentkezik a pár erre a támogatásra, akkor megfelelő jogviszonnyal fognak rendelkezni, megfelelhetnek a CSOK Plusznak. (Fontos kihangsúlyozni, hogy az utolsó 180 napos szigorúbb elvárásoknak nem felel meg az álláskeresési támogatás időszaka.)

Végig párról beszéltünk, de valójában a TB jogviszonyra vonatkozó elvárást az igénylő házaspár egyik tagjának kell csak teljesítenie. Ezt mindenképpen szem előtt kell tartani.

De akkor ki jogosult a CSOK Pluszra? Jöjjön néhány példa

Induljunk ki abból, hogy a házaspár egyik tagja egy éve diplomázott – előtte évekig főiskolán tanult -, ezt követően egyből munkába állt. Ő megfelel a jogszabályi előírásoknak, teljesíti a TB  előírásokat. Ha minden más feltétel is rendben van, akkor megkaphatják a CSOK Pluszt.

Induljunk ki abból, hogy a házaspár egyik tagja 4 hónapja diplomázott – előtte évekig főiskolán tanult -, ezt követően egyből munkába állt. Ő nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, a 2 éves jogviszonya megvan, de az utolsó 180 napra érvényes szigorúbb előírás nem teljesül. A pár jelen állás szerint két hónap múlva lehet jogosult a CSOK Pluszra.

Induljunk ki abból, hogy a házaspár egyik tagja egy éve diplomázott – előtte évekig főiskolán tanult -, ezt követően 4 hónap után munkába állt. Az átmeneti időszakban nem kapott álláskeresési támogatást. Ő nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, túl hosszú megszakítás volt a jogviszonyban. A pár jelen állás szerint 16 hónap múlva lehet jogosult a CSOK Pluszra, akkor telik le a 2 éves jogviszony. (Ez egy elsődleges vélemény, itt még érkezhet ellentétes állásfoglalás.)

Induljunk ki abból, hogy a házaspár egyik tagja egy éve diplomázott – előtte évekig főiskolán tanult -, ezt követően 4 hónap után munkába állt. Az átmeneti időszakban az érdeklődő kapott álláskeresési támogatást. Ő megfelel a jogszabályi előírásoknak, jogosult lehet a CSOK Pluszra.

Kalkulálj
Még számos további előírást is teljesíteni kell a támogatott hitel igényléséhez, illetve a banki bírálati szabályoknak is meg kell felelni. Érdemes használni a Bankmonitor kalkulátorát, ahol ellenőrizheted, hogy jogosult lehetsz-e a kölcsönre.
CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Hirdetés