Jön az azonnali fizetés – Mi lesz velünk, ha már most ennyit fizetünk?

Jön az azonnali fizetés – Mi lesz velünk, ha már most ennyit fizetünk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-27 Frissítve: 2021-07-01
 

Elindítják az azonnali átutalási rendszer fejlesztését, és bő két év múlva már nem lesz meglepő, ha hétvégén a mobiltelefonszámunkkal indítunk utalást, ami maximum 5 másodpercen belül meg is érkezik. A várakozások szerint nem lesz emiatt drágább az átutalás, ami azért lenne jó, mert már most is ilyen jogcímen sok pénzt fizethetünk ki. Jó választással viszont évente bő 10 ezer forintot spórolhatunk.

1

Az MNB igazgatóságának döntése értelmében megindul az azonnali fizetést (például átutalást) megoldó rendszer fejlesztése. A fejlesztés több évet vesz igénybe és az alaprendszer valós indulására 2019 második felében lehet számítani.

Ez hatalmas újítást hoz majd a magyar piacon, hiszen:

  • az átutalások és az arra épülő egyéb innovatív fizetési megbízások maximum 5 másodpercen belül teljesülnek
  • az év minden napján, éjjel és nappal
  • létrejön egy másodlagos számlaazonosítókat kezelő adatbázis, ami lehetővé teszi, hogy e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám használatával tudjunk fizetést indítani
  • az új rendszer nem járhat érezhető díjnövekedéssel sem a pénzforgalmi szolgáltatóknak, sem az ügyfeleknek
  • a fejlesztés hatására az új szolgáltatók (például startup vállalkozások) piacra lépése egyszerűsödik

Az üdvözítő újítás kapcsán megnéztük, hogy jelenleg a maximum 2 órás átutalás esetében milyen költségekkel szembesülünk a bankoknál.

A keresőnkben szándékosan az átutalási díjakat tüntettük fel, ahol jól láthatóan óriási eltérések lehetnek. Vannak olyan számlacsomagok, ahol ezt a tételt nem is hárítják át az ügyfélre, ezért nulla forintos költség mellett tudunk utalni. De találtunk olyan komplex számlacsomagot is, ahol az átutalás díja havi szinten a 2000 forintot meghaladhatja. Persze ez utóbbiak nem erre lettek kitalálva, teljesen más célt szolgálnak.

Látható, hogy a nagy eltérések miatt igazán megéri összehasonlítani a bankok ajánlatait. Nézze meg kalkulátorunkat, ahol megtalálhatja az elvárásainkat leginkább megfelelő számlacsomagot. Nem túlzás azt állítani, ha akár havi 1000-1500 forintot is megspórolhatunk vele.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés