Jövedelemnek számít a gyerektartás, a családi pótlék és a GYES, ha lakáshitelt vennénk fel?

Jövedelemnek számít a gyerektartás, a családi pótlék és a GYES, ha lakáshitelt vennénk fel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-28
 

A sikeres hitelfelvétel egyik legfontosabb feltétele a megfelelő nagyságú igazolt jövedelem megléte, ettől függ ugyanis, hogy egyáltalán hitelképesek vagyunk-e, és ha igen, mennyi hitelt kaphatunk. Igen ám, de a gyermeküket párban vagy egyedül nevelő szülőknél vajon jövedelemnek számít a gyerektartás, a családi pótlék, a GYES vagy éppen a GYED? Ennek jártak utána a Bankmonitor szakértői.

Azt, hogy egyáltalán hitelképesek vagyunk-e, és ha igen, mennyi hitelt kaphatunk a bankoktól, nagyrészt az igazolható nettó jövedelmünk nagyságától függ. Az „igazolható” jelző itt rendkívül fontos, ugyanis a zsebbe kapott mellékes, illetve a sok szakmában jelentős bevételt jelentő borravaló bizony nem mérvadó.

Vizsgált jövedelmek egy hitelkérelemnél

Alapvetően tehát a bejelentett alkalmazotti munkabér összege számít majd, amit egyrészt munkáltatói igazolással, másrészt a legutóbbi három hónap bankszámlakivonataival igazolhatunk a bank felé. Azoknak, akik készpénzben kapják a bérüket, valamint a vállalkozóknak nav jövedelemigazolást kell hozniuk, ám ezek elfogadhatósága bankonként nagyon eltérő lehet.

A jövedelmet kiegészítő cafeteria és bónusz kezelése is nagyon különböző lehet, a legtöbb bank ezeket vagy nem fogadja el, vagy ha számol is velük, csak úgynevezett kiegészítő jövedelemként. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ezeket csak akkor veszik figyelembe, ha a „normál” jövedelem eléri az elvárt minimumot.

Hirdetés

Hirdetés

Nem munkabérhez kapcsolódó bevételek egy hitelkérelemnél

Vannak azonban egyéb, nem munkabérhez kapcsolódó bevételek, mint például a gyerektartás, a családi pótlék, a GYES vagy a GYED, amelyek nagyon különböző mértékben befolyásolják az igénylő hitelképességét.

Családi pótlék: a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor által vizsgált 10 bank közül egyetlen olyat találtunk, amelyik egyáltalán nem veszi figyelembe jövedelemként a családi pótlékot, de a többi hitelintézet is csak kiegészítő jövedelemként, erősen korlátozott formában fogadja el ezt. Van például, ahol a normál jövedelem maximum 33 százalékáig fogadják csak el, de olyan is akad, ahol a mindenkori GYED maximuma a plafon.

GYED (gyermekgondozási díj): a GYED maximális összege 2022-ben az előző év átlagos napi keresetének 70 százaléka, de legfeljebb az aktuális minimálbér kétszeresének 70 százaléka. Ez jelenleg bruttó 280 ezer forint, ami nettóban legfeljebb 210 ezer forint bevételt jelent. Látható tehát, hogy magas jövedelemnél a GYED összege bizony komolyan javíthatná a hitelképességet, ám mivel csak kiegészítő jövedelemként, erősen korlátozva veszik figyelembe a bankok, a helyzet nem annyira egyszerű.

Jó tudni
Van például olyan bank, ahol a fő jövedelem legfeljebb 30 százalékáig, ám legfeljebb 25 ezer forintig számolnak vele, de olyannal is találkoztunk, ahol akár 210 forintig is beszámítják. Bonyolítja a helyzetet az is, hogy amennyiben csak néhány hónap van hátra a GYED-ből, akkor sok helyen az általában alacsonyabb GYES összegét veszik figyelembe.

GYES (gyermekgondozási segély): a GYES-t az összes vizsgált bank elfogadja kiegészítő jövedelemként, ám az összegét illetően már lehetnek korlátozások, például egyes bankoknál az elsődleges jövedelem legfeljebb 30-33 százalékát teheti csak ki. A dolog egyáltalán nem mindegy, hiszen a GYES maximuma egy gyereknél havi 28 500 forint, de például ikreknél már 57 000 forintot kap a család.

Nem számít jövedelemnek egy hitelkérelemnél

Gyerektartás: sok elvált szülő számára fontos bevételi forrás a gyerektartás, hiszen ez átlagosan a másik szülő jövedelmének 15-25 százaléka szokott lenni, ami nettó 400 ezer forintnál 60-100 ezer forint körül lehet. (Ez azonban csak átlag, a bíróság minden esetben a gyerek szükségleteiből és a másik szülő teljesítőképességéből indul ki.) Rossz hír ugyanakkor, hogy hiába fizet rendszeresen a másik szülő, a bankok ezt nem fogadják el jövedelemként, így nem veszik figyelembe a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) kiszámításakor.

Ötlet
Amennyiben a gyereket nevelő szülőnek mégis szüksége volna mondjuk egy ingatlan megvásárlásához a gyerektartásra, akkor megállapodás esetén lehetőség van akár egy összegben, előre megfizetni a gyerektartást. Ha például 40 ezer forint gyerektartást fizetne valaki, akkor egyszeri 4 millió forint megfizetésével a következő 100 hónapra letudhatja a kötelezettségét. Ez a gyereket nevelő szülőnek például önerő lehet egy lakáshitelhez, így csökkentheti a lakás megvásárlásához szükséges hitel összegét.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés