Jövő év végéig nem nő a törlesztő!

Jövő év végéig nem nő a törlesztő!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-05 Frissítve: 2021-07-01
 

Nagy Márton, az MNB alelnöke egy gazdasági lapnak azt mondta, hogy a jegybanki alapkamat 2020 végéig, de a BUBOR is akár 2019 végéig a jelenlegi szinten maradhat. Mindez azért nagyon fontos, mert akinek változó kamatozású hitele van, az a következő majdnem két évben nem számíthat a törlesztője emelkedésére. De vajon mi történik ez után? Ennek is utána jártunk.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A jegybank alelnöke egy interjúban beszélt a jövőről, mint elmondta „az alapkamat 2020 végéig, a jelenlegi BUBOR-szintek akár 2019 végéig fennmaradhatnak”. Ez utóbbi a lakáshitelesek számára lehet jó hír, azon belül is a változó hitelt felvevőknek.

Mint ismert, a változó kamatozású hitelek kamata a BUBOR-hoz van kötve hazánkban, vagyis ha a budapesti bankközi forint hitelkamatláb nő, akkor a törlesztő is azt le fogja követni. Nagy Márton szavai alapján viszont ettől nem kell tartani, jövő év végéig érdemben nem fog nőni a törlesztő.

Arra nem tért ki a jegybank alelnöke, hogy 2019 végét követően mire készülhetnek fel a hitelesek, de arra lehet gondolni, hogy ezt követően egy konszolidációra kerül sor. Vagyis 2020-ban a jegybanki alapkamat és a BUBOR közötti távolság csökkenni fog.

Márpedig erre idővel sor fog kerülni, akkor azt már a nem rögzített hitellel rendelkezők is meg fogják érezni. Hüvelykujjszabály szerint, ha 1%-ot emelkedik a kamat, akkor a hitel törlesztője 8-9%-kal nő meg. Márpedig most az alapkamat és a 3 havi BUBOR között 0,88%-pontos különbség van (0,90% vs. 0,02%).

Nem véletlen, hogy a jegybank mindent megpróbál elkövetni annak érdekében, hogy a lakosságot a fix kamatozású hitelek felé mozdítsa el. A fogyasztóbarát hitelek népszerűségének növekedése mindenképpen üdvözítő, és azt mutatja, hogy sokak számára fontos a kiszámíthatóság.

Már csak azért is érdemes meggondolni a legalább 5-10 évre fix törlesztőrészletű hitelt, mert a következő 2 évben nagyon sok minden történhet, ami a jegybankot is cselekvésre (kamatemelésre) késztetheti. A fejlett országokban elkezdődött a kamatemelés és több helyen folytatódni is fog, és vannak olyan elemzők, akik azt sem tartják kizártnak, hogy Amerika recesszióba esik ismét.

A döntés nem egyszerű. Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy a te igényeidhez melyik passzol a leginkább! Szakértőink teljesen ingyenesen segítenek neked, ha kérdésed merülne fel.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés