Júliustól maximálják a céges áramárakat

Júliustól maximálják a céges áramárakat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-19
 

Három elemből álló új gazdaságvédelmi akciótervet jelentettek be a mai Kormányinfón: három ágazatban maximálják az áramszerződéseknél alkalmazható árakat, kiterjesztik a Szép-kártyákon lévő összeg felhasználhatóságát és növelik az így adható összeget, módosulnak továbbá a gyógyszeripari cégek különadójára vonatkozóan szabályok.

Árplafon az áramárakra

Az új akcióterv első intézkedése a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltató és a szállítás-raktározás területén működő vállalkozásokat érinti. Ezeknek a cégeknek a jelentős része tavaly ősszel, nagyon magas áron kötött hosszú távú áramvásárlási szerződést. A tájékoztatón elhangzottak szerint nem ritka a megawatt-óránként 250-300 euróról szóló megállapodás.

Ezeknek a termelő vagy termeléshez kapcsolódó tevékenységeknek jelentős a gazdasági – és ebből eredően inflációs – hatásuk. Így a kormány július elsejétől megawatt-óránként nettó 200 euróban maximálja az esetükben érvényesíthető áramárat. (A nettó ár az áfát és a rendszerhasználati díjat nem tartalmazza.)

A kormány számításai szerint az intézkedés több mint ötezer céget érint és 40 milliárd forintos kiadással jár. A Kormányinfón elhangzottak szerint a kormány elvárja az érintett cégektől, hogy gyártási kapacitásaikat növeljék és az áraikat ne emeljék. Ennek ellenőrzését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vállalta.

jó tudni
Az elmúlt hónapokban jelentős összegekhez juthattak azok a vállalkozások, amelyeket a legsúlyosabban érintett az energiaárak emelkedése: a költségnövekedés kompenzálására és az energiahatékonyság-javítási beruházások önrészére kérhettek támogatást. Ezekre a programokra június végéig még lehet jelentkezni – eddig az időpontig csak regisztrálni kell. A támogatási kérelmeket az energiaköltség támogatás esetén 2023. augusztus 31., a beruházáshoz igényelhető önerőt kiegészítő támogatásnál pedig 2023. december 15. kell beadni. A témával részletesen korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

Hirdetés

Hirdetés

Augusztustól ismét lehet hideg élelmiszert vásárolni Szép-kártyával

Az akcióterv második eleme minden olyan céget érint, amely béren kívüli juttatásként Szép-kártyára utal pénzt dolgozóinak: ismét lehetőséget biztosítanak arra, hogy hideg élelmiszert vásároljanak az érintettek, ami mellett az ily módon (adókedvezmény igénybevétele mellett) biztosított éves keretet 450 ezer forintról 650 ezerre emelik.

Az ideiglenes intézkedés augusztus 1.-től december 31.-ig érvényes.

Kedvezmény a gyógyszerágazatnak

A gyógyszergyártók az ágazatra kivetett árbevétel alapú különadó (az extraprofitadó) felezésére kapnak lehetőséget, ha annak összegét bővítésre vagy kutatás-fejlesztésre költik. (A gyártóknál jövőre már az idei felére csökken ez az adóteher, ennek az összegnek a további mérséklésére ad lehetőséget a most bejelentett változás.)

A gyógyszerforgalmazóknál idén júliustól engedik el a különadó felét, ha azt kutatás-fejlesztésre fordítják. (A tavaly 20-ról, 28-ra, majd idén 28-ról 40 százalékra emelték a különadót. A most bejelentett változás a 40 százalékos mérték 20 százalékra mérséklését teszi lehetővé abban az esetben, ha azt az összeget kutatás-fejlesztésre költik a cégek.)

Ezen döntések a Kormányinfón elhangzottak szerint 15 milliárdos adókiesést jelenthetnek, ha a cégek élnek a lehetőséggel.

Szigorúan ellenőrzik a kötelező bolti akciókat

A kereskedőcégeknek fontos az a kormányinfón elhangzott üzenet, hogy a július 1.-jétől kötelező bolti akcióknál az ellenőrzések is elindulnak júliusban. Ide kapcsolódóan a Kormányinfón emlékeztettek arra, hogy a kötelező árstopok betartásával összefüggésben több mint 1 milliárd forint bírságot róttak ki az üzletekre.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés