Kamatmentes kölcsön kisvállalkozásoknak!

Kamatmentes kölcsön kisvállalkozásoknak!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-07
 

A Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében elérhető maximum 2,5%-os kamatozású hitellel nehéz felvenni a versenyt, mégis találunk olyan kölcsönt a piacon, amely bizonyos esetekben még kedvezőbb is lehet. A kedvezőbb kamaton (0%) túl, egyszerűbben és könnyebben hozzáférhető, és a kisvállalkozások által közkedvelt módon egyenlő részletekben (annuitásos hitel) törleszthető. Ennyi előnyös tulajdonság mellett mégis mi lehet a dolog szépséghibája?

A napi üzletmenet finanszírozására kevés egyszerűbb megoldás kínálkozik, mint a bankkal kötött folyószámlahitel megállapodás. Több szempontból is előnyös, hiszen

  • nincs kötött hitelcél, azaz bármire felhasználható,
  • a számlára érkező jóváírásokkal a keret automatikusan feltöltődik, így a visszatörlesztett összeg újra igénybe vehető,
  • bármikor elérhető, a bankszámlához tartozó bankkártyával is hozzá lehet férni.

A konstrukció klasszikus előnyein túl a Budapest Bank kisvállalkozásoknak jelenleg arra is lehetőség biztosít, hogy mindezt 1 éven keresztül teljesen kamatmentesen élvezzék. Tekintettel a bankok kínálatában elérhető sztenderd folyószámlahitelek 6-8,5%-os kamatára, az Üzletélénkítő folyószámlakölcsön kétségkívül vonzó ajánlat. Ennek bizonyítására nézzünk egy 10 millió forintos hitelkeretet, amelynek kihasználtsága átlagosan 5 millió forint. A számítást nagyon leegyszerűsítve, ha 7%-os kamattal számolunk, akkor az első évben nagyságrendileg 350.000 forintot spórolhatunk meg!

Persze, ha a vállalkozás növekedéséhez, bővítéséhez keresünk finanszírozási megoldást, akkor a folyószámlahitel nem éppen a legmegfelelőbb. Az Üzletélénkítő kölcsön éven túli változatának köszönhetően viszont ebben az esetben sem kell lemondanunk a kezdeti kamatmentességről.

A kamatmentességen túl…

A fenti konstrukciók további előnye, hogy a felvételükhöz nincs szükség tárgyi fedezetre. A sztenderdizált folyamatoknak köszönhetően a kölcsönigénylés gyors és egyszerű, a folyósítás pedig pozitív bírálat esetén néhány munkanapon belül meg is történik. Az igényléshez nincs szükség több éves működési múltra, már 18 hónap is elegendő a bank számára. Nem beszélve arról, hogy az éven túli változatnál a kisvállalkozások által közkedvelt módon a hitel egyenlő részletekben (annuitásos hitel) törleszthető.

Ki kaphat a hitelből?

Bármelyik kisvállalkozás (gazdálkodási formára való tekintet nélkül), amely utolsó lezárt pénzügyi évének nettó árbevétele nem haladja meg a 200 millió forintot, illetve árbevételtől függetlenül valamennyi társasház.

Hány évre és milyen célra kapható hitel?

A futamidőt el kell különítenünk aszerint, hogy folyószámla- vagy éven túli kölcsönről van szó. Míg az előbbi esetben 12 hónap a futamidő (ez lejáratkor megújítható), addig az utóbbinál maximum 6 év.

Milyen összegű hitel kapható?

Az egyes kölcsönök összege minimum 300 ezer forint, maximum 15 millió forint folyószámlahitelnél, míg az éven túli kölcsönnél 20 millió forint a plafon. A konstrukciók kombinálhatóak is, viszont a két kölcsön együttes igénylése esetén maximum 25 millió forint igényelhető.

Mennyibe kerül a hitel?

Arról már többször szó esett, hogy az első 12 hónapban 0% a kamat. A 12. hónapot követően a kölcsönök kamata azonban módosul, mégpedig a Mikro Expressz konstrukciók mindenkor érvényes kamatára.

  • Így a folyószámlakölcsön változó kamatozásúvá alakul, ahol a kamat alapkamatból (1 havi BUBOR) és kamatfelárból (6%) áll. Ez összességében ma 8,1%.
  • Az éven túli kölcsönnél ezzel szemben a kamat változatlan a szerződés teljes futamideje alatt, viszont mértéke némileg magasabb, jelenleg 9,6%.

További rendszeresen jelentkező költség a futamidő alatt a havi 0,45-0,50%-os adminisztrációs díj, ami viszont kedvezményes (0,35%), ha az igényléskor legalább 12 hónapja már számlát vezetünk a banknál.

A fenti kölcsönök feltétele a banknál történő számlavezetés, ami további költséget jelent, ha még nem rendelkezünk számlával a banknál. Ennek pontos mértéke persze attól függ, hogy a vállalkozásnak éppen melyik Budapest Bankos számlacsomag a legmegfelelőbb. Részletes keresőnk segítségével természetesen ez könnyen kideríthető. Kizárólagos számlavezetést a bank ugyan nem vár el, viszont a hitelarányos számlaforgalom elengedhetetlen. Ne feledjük, hogy ezeknél a hiteleknél nincs szükség tárgyi fedezetre!

Ha felkeltette a lehetőség érdeklődésed, az alábbi form kitöltésével megteheted az első lépést ahhoz, hogy elindítsd a kölcsön igénylését.


Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Mikor jelenthetnek megoldást az Üzletélénkítő kölcsönök?

Abban az esetben, ha egy éven belül vissza tudjuk fizetni a teljes kölcsönt, akkor kétségkívül az egyik legideálisabb megoldás. Szó sincs róla, hogy ez ingyen hitel lenne, de egy egyszeri szerződéskötési (1%) és végtörlesztési díj (0,5%) ellenében, úgy juthatunk hitelhez, hogy egyáltalán nem kellett a felvett összeg után kamatot fizetnünk.

Az Üzletélénkítő kölcsönök kamatmentes időszakát követően életbe lépő magasabb kamat miatt kockázatosabb cégek is finanszírozhatók. Tehát pusztán a kamatszint miatt a hitel könnyebben elérhető, mint bármelyik államilag támogatott finanszírozási forma. Hozzátesszük, hogy ez tulajdonképpen minden piaci hitelre igaz, csak éppen egyik mellé sem jár kamatmentesség 12 hónapra.

Azoknak a vállalkozásoknak is megoldást jelenthet, ahol a megfelelő számlaforgalom nem jelent gondot, de az ügyletbe bevonandó tárgyi fedezet már komoly fejtörést okoz.

És végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg róla, hogy még a konstrukció éven túli lába is szabad felhasználású. Nincs tehát kötött hitelcél, a vállalkozás dönti el, hogy mire szeretné fordítani. Így akár hitelkiváltási célra is igénybe vehető, ami a Növekedési Hitelprogram keretében igen közkedvelt hitelcélnak számít, de csak a legjobb vállalkozásoknak biztosítnak a bankok lehetőséget arra, hogy éljenek ezzel.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés