Kamatplafon: jóval több lakáshitelre elég ugyanakkora törlesztő

Kamatplafon: jóval több lakáshitelre elég ugyanakkora törlesztő
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-10-20
 

Az önkéntes kamatplafon (vagy inkább THM-plafon) miatt csökkent a bankok lakáshiteleinek kamata és ezáltal a törlesztőrészlete. De ezt meg is fordíthatjuk: ugyanakkora törlesztőrészlettel nagyobb összeget tudunk felvenni, vagyis drágább lakást vásárolhatunk.

Az önkéntes kamatplafon hatását már az indulásakor láthattuk: gyakorlatilag az összes bank csatlakozott október 9-én a kezdeményezéshez, ami egyben azt jelenti, hogy érdemben csökkentek a hitelkamatok.

A kamatcsökkenés természetesen azt eredményezte, hogy ugyanakkora hitelösszegnek kisebb lett a havi törlesztője. (Hol kaphatunk a legkedvezőbb feltételekkel lakáshitelt? Legújabb cikkünkből ezt is megtudhatod.) Ám egyben azt is jelenti, hogy ugyanaz a törlesztőrészlet most nagyobb hitelösszeg felvételét teszi lehetővé.  Megnéztük, mennyivel vannak most jobb helyzetben a hiteligénylők, mint a kamatplafon indulása előtt.

Hirdetés

Hirdetés

100 ezer forint törlesztőrészlet ma 12,1 millió forint lakáshitel igénylésére elég

Nézzük meg először egy átlagos, nettó 350 ezer forintos fizetésű hiteligénylő helyzetét, aki jelenleg 7,78%-os kamaton kaphat kölcsönt. Ha az érdeklődő a fizetéséből 100 ezer forintot tudna a kölcsön törlesztésére fordítani, akkor nagyságrendileg 12,1 millió forint 20 éves futamidejű hitelt tudna felvenni. Október 9. előtt az elérhető kamatszint még valahol 9,18% körül volt, ilyen kamat mellett pedig csupán 10,9 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete jönne ki a havi 100 ezer forintból. (A példában szereplő kamatszint az egyes banki ajánlatok kamatának átlagát tükrözi.)

Jó tudni
Továbbra is nagyon fontos a bankválasztás szerepel, a legolcsóbb bank kamata ugyanis 7,14%, ilyen kamat mellett pedig akár 12,7 millió forint lakáscélú jelzáloghitelt is igényelhet az adós 20 éves futamidő mellett.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

400 ezer forint törlesztőrészlet mellett jelenleg 2,6 millió forinttal több hitel igényelhető

Vizsgáljuk meg, hogy milyen helyzetben van az a család, amelynek a nettó jövedelme 1 millió forint, ebből pedig havonta 400 ezer forintot tudnának lakáskölcsön törlesztésre fordítani. Esetükben jelenleg a banki ajánlatok átlagos kamata 7,60%, ilyen kamat mellett 49,2 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztésére elég a 400 ezer forint.

A kamatplafon indulása előtt 8,35%-os kamat mellett vehették volna fel ugyanezt a hitel. A magasabb kamat miatt pedig csak 46,6 millió forint lakáshitel havi törlesztőjére lett volna elég a havi 400 ezer forint. Vagyis 2,6 millió forinttal több hitelt kaphat a család a kamatcsökkentésnek köszönhetően.

Drágább ingatlanra futja a kamatplafon után

A magasabb hitelösszeg természetesen azt is eredményezi, hogy nagyobb értékű ingatlanok is elérhető közelségbe kerültek. Ha a jogszabályi korlátot nézzük, és abból indulunk ki, hogy a vásárláshoz legalább 20% önerő szükséges, akkor a két család helyzete az alábbiak szerint alakulna.

  • A 100 ezer forint törlesztőrészletet bevállaló adós nagyságrendileg egy 15,1 millió forint értékű lakást tudna most megvásárolni, amihez kicsivel több, mint 3 millió forint önerőre lenne szükség. Október 9. előtt még csak egy 13,6 millió forint értékű lakást vásárolhattak volna.
  • A 400 ezer forintos törlesztőt bevállaló család jelenleg egy legfeljebb 61,5 millió forint értékű lakást vásárolhatna meg, amihez 12,3 millió forint önerőt kell előteremteniük. Nekik október 9. előtt legfeljebb egy 58,2 millió forintos lakásra futotta volna.

A különbség nem égbekiáltó, de elképzelhető, hogy pont ez a pár millió forint hiányzott a hiteligénylőnek álmai otthonához.

Természetesen felmerülhet az önerő kérdése is: a nagyobb ingatlanhoz több saját megtakarításra is szükség van. Az önerő számításánál nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Babaváró hitel és a CSOK támogatás részben kiegészítheti lakásvásárlásnál a saját megtakarításunkat, az önerőt. Erről részletesen itt olvashatsz.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés