Kamu a félszocpol! Nincs új a nap alatt!

Kamu a félszocpol! Nincs új a nap alatt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-28
 

Márciustól fél szocpol támogatás jár használt lakás vásárlásra. Ez volt az a mondat, ami sok lakásvásárlás előtt álló szívét megdobogtatta. Jelenleg ugyanis csak új lakás vásárlására vagy építésére jár gyermekek után igényelhető állami támogatás, használt lakás után nem. A rossz hír az, hogy ez ezután is így marad még egy darabig.

A
fiatalok otthonteremtési támogatása címén márciustól a lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény – közhasznú nevén
a szocpol támogatás – felét kaphatják azok a legalább egy gyermeket nevelő 35 év alatti fiatal házasok, élettársak vagy egyedülállók, akik
használt lakást vásárolnak – adta hírül az MTI. A fiatalok otthonteremtési támogatása korábban is szerepelt a lakáscélú állami támogatásokat tartalmazó kormányrendeletben, de hiányzott abból a támogatás mértéke.

A kormány az elmúlt év végén meghatározta a kedvezmény nagyságát. Ez
az első gyermek után 450 ezer,
a második gyermek után 750 ezer, a harmadik gyermek után 700 ezer, a negyedik gyermek után 400 ezer majd minden további gyermek esetében 100 ezer forint.
A támogatás nem haladhatja meg a vételár 70 százalékát. A vételár Budapesten és a megyei jogú városokban
legfeljebb 12 millió, míg másutt 8 millió forint lehet.

A fenti sorokat
sokan úgy értelmezték, hogy a többek által régóta várt, használt lakás vásárlásra gyermekek után igényelhető állami támogatásáról, közismertebb nevén a
félszocpolról szóló rendelet jelent meg. Sajnos azonban
ez nem így van.
A fiatalok, azaz 35 év alattiak otthonteremtési támogatása nem azonos a félszocpollal. A zavart valószínűleg az okozta, hogy a fiatalok otthonteremtési támogatásának összege a szocpol támogatás felének felel meg. 

Jelenleg
használt lakás vásárlására gyermekek után járó támogatást nem lehet igényelni, mert a fent már idézett rendelet is azokra vonatkozik, akik a fiataloknak járó otthonteremtési támogatást korábban igénybe vették és azóta újabb gyerekük született. Emiatt aztán a most napvilágot látott rendelkezés
aligha lesz érzékelhető hatással az ingatlanpiacra vagy a lakáshitelek iránti keresletre.

Új lakás vásárlására, ház építésére továbbra is jár szocpol támogatás. 800-2,5 millió forintot lehet így kapni, de ehhez
több feltételt is teljesíteni kell. Legalább két gyermeket kell vállalni, a támogatás összege pedig függ a lakás alapterületétől, az eltartott gyermekek számától és a lakás energetikai besorolásától is.  A részletek alábbi táblázatunkban láthatóak.

tamogatas20131120

Félszocpol híján használt lakás vásárlásra lakáshitelt lehet igénybe venni, amelyek a jegybanki kamatcsökkentésnek hála igen alacsony kamatozásúak. Kalkulátorunkkal erről most magad is meggyőződhetsz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés