Kaphatnak most lakáshitelt a katás és a katából nemrég kilépett vállalkozók?

Kaphatnak most lakáshitelt a katás és a katából nemrég kilépett vállalkozók?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-02
 

A katás kisadózók életét alaposan felborították a január elsejétől érvényes változások, sokan emiatt ki is léptek belőle, a tételes adózást választva inkább. A Bankmonitor szakértői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel kaphatnak most lakáshitelt a katás vállalkozók, illetve mire számíthatnak azok, akik adónemet váltottak.

A katás kisadózókra 2021-től szigorúbb szabályok vonatkoznak: amennyiben egy adóéven belül egy helyre 3 millió forint felett számláznak, akkor az ezt meghaladó részt 40%-os adó terheli. Ezzel a Kormány a bújtatott munkaviszonynak igyekezett gátat szabni, hiszen a kata adózást elsősorban olyan kisvállalkozók számára találták ki, akik sok ügyfélnek szolgáltatnak, azonban mind többen lettek azok, akik mindössze egyetlen megbízóval állnak kapcsolatban, onnan származik bevételeik túlnyomó része.

Éppen az idei szigorítás miatt alaposan megváltozott a katások élete, van, aki a korábbiaknál jelentősebb összeget adózik, míg mások ennek határára inkább adónemet váltottak, és jelenleg tételesen adóznak, ahol az adóalapot a költségeikkel csökkenthetik.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan fogadják el a bankok a katás jövedelmet?

Kezdjük egy jó hírrel: a katás jövedelmet egyetlen kivétellel minden jelentősebb magyarországi bank elfogadja, legfeljebb azzal találkozhatunk valahol, hogy a koronavírus által kiemelten érintett ágazatokat szigorúbban bírálják el.  Igen ám, de minden esetben az a következő kérdés, hogy rendben, de vajon milyen feltételekkel? Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a bankok minden esetben az előző adóévről szóló NAV jövedelemigazolásból indulnak ki, ami már eleve a katás vállalkozó éves bevételének 60%-át tartalmazza.

A bankok azonban ezt a 60%-ot tovább csökkentik a kata adó (25 ezer, 50 ezer vagy 75 ezer Ft) és az iparűzési adó összegével, majd elosztják 12-vel, így kapva meg a havi nettó jövedelmet. Sok esetben elvárás a lezárt teljes adóév, ám van bank, ahol ettől eltekintenek, ám legtöbb esetben ekkor is 12-vel osztják el a NAV jövedelemigazoláson szereplő összeget, ami bizony nem jó hír  a hitelezhetőség szempontjából. (Hogy a jövedelem miként befolyásolja a felvehető hitel összegét, arról részletesebben itt olvashatsz.)

Sokan nagyon meglepődnek a NAV jövedelemigazolás kézhezvételekor, ugyanis a vártnál alacsonyabb összeget találnak rajta. Ennek gyakran az az oka, hogy társas vállalkozás (pl. Bt.) esetén a tulajdonosok számával osztódik a figyelembe vett bevétel. Egyéni vállalkozók esetében természetesen ilyen probléma nincs.

Mi történik akkor, ha adónemet váltott a vállalkozás?

Alapvetően nem automatikus elutasítási ok az, ha kilépett a kata alól egy vállalkozás és tételes adózásra váltott. A probléma azonban az, hogy ha ez év elején történt, akkor az előző évi NAV jövedelemigazoláson szereplő bevételek nem lesznek mérvadóak, így a bankok nem indulhatnak ki ebből. A bankok egy része ennek ellenére képes kezelni a helyzetet, ám a gyakorlatuk nagyon különböző, így célszerű olyan hitelszakértőhöz fordulni, aki meg tudja mondani, hogy hol járhatunk sikerrel. Gyakori a katából való kilépőknél, hogy az adózó magát jelentette be munkabérre, ekkor munkáltatói igazolással, 6 havi NAV bevallással és EBEV nyugtával már lehet próbálkozni a bankoknál.

Kaphat hitelt egy vállalkozás, ha szüneteltette a tevékenységét?

A bankok minden esetben igyekeznek pontosan megérteni, hogy mi történik, történt egy vállalkozás életében, hiszen ettől függ, képes lesz-e szerződés szerint törleszteni. Ha a vállalkozás egy időre szüneteltette a tevékenységét, ez még nem mindenhol jelent problémát, ám az fontos, hogy igényléskor már működnie kell. (Érthető, hiszen csak így termelhet bevételt.)

Ha megnéznéd, hogy melyik bank kínálja számodra a legkedvezőbb feltételű lakáshitelt, akkor a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával ezt egyszerűen és számszerűsítve ellenőrizheted. Amennyiben pedig segítségre van szükséged, akkor add meg az elérhetőségedet a kalkulátorban, ezt követően pedig egy hitelszakértőnk felveszi veled a kapcsolatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés