Kaphatok katás vállalkozóként személyi kölcsönt?

Kaphatok katás vállalkozóként személyi kölcsönt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-21 Frissítve: 2022-11-17
 

A kisadózó vállalkozások tételes adója – ismertebb nevén kata – mind a mai napig igen népszerű adózási forma. Érthető, hiszen a vállalkozók adófizetési kötelezettsége jellemzően igen alacsony, vagyis több pénz maradhat az emberek zsebében. Igen ám, de vajon kaphat személyi hitelt egy ilyen vállalkozó? A kérdés azért lényeges, mert sokszor a személyi kölcsön jelenti a legolcsóbb és leggyorsabb megoldást egy váratlan kiadás esetében, ami lehet autóvásárlás, lakásfelújítás vagy éppen egy egészségügyi beavatkozás megfinanszírozása.

A katás vállalkozások bevételük jelentős részét megtarthatják: alapesetben havi 50 ezer forint adót kell fixen fizetni ezt az adózási formát választva. De hogyan kezelik a bankok azokat a hiteligényléseket, ahol az igénylők egyike katás vállalkozó? A kérdés különösen fontos lehet személyi hitelek esetében, hiszen a pénzintézetek jellemzően szigorúbb feltételekkel adnak kölcsönt ingatlanfedezet nélkül.

A Bankmonitor szakértői alapvetően jó hírről számolhatnak be, szinte az összes nagyobb bank elfogadja a katás jövedelmet személyi kölcsön igénylésekor is. Más kérdés, hogy a vállalkozás nettó bérénél kisebb jövedelemmel fognak számolni az adható hitelösszeg meghatározása során.

Hirdetés

Hirdetés

Miért érheti meg a kata adózást választani?

Egyéni vállalkozó, egyéni cég, ügyvédi iroda, Bt és kkt – utóbbi két cég abban az esetben, ha csak magánszemélyek a tagok – választhatja a kata adózási formát. Ilyen adózás mellett a cégnek havi 50 ezer forint adófizetési kötelezettsége jelentkezne fixen, ennek rendezésével az adózó mentesül a legtöbb rendszeres adó- és járulékfizetési kötelezettség alól. (Ez alól kivételt képezhet például a helyi iparűzési adó.)

Amennyiben van az adózónak főállása, akkor 25 ezer forint adófizetési kötelezettsége keletkezik. Ugyanakkor a vállalkozó fizethet 75 ezer forint adót is – ez a vállalkozó saját döntése -, ezzel ugyanis magasabb járulékokat rendezne, ami miatt például magasabb állami nyugdíja lehetne.

Évi 12 millió forintot meghaladó bevétel esetén azonban a 12 milliót meghaladó részt 40 százalékos adó terheli. Ugyanezen mértékű adófizetési kötelezettsége keletkezik a kifizetőnek, abban az esetben is, ha egy adott katás vállalkozónak évi 3 millió forint összeg felett számláz. (Ezzel igyekszik a bújtatott munkavállalást elkerülni a jogalkotó.)

A katás vállalkozók is kaphatnak személyi kölcsönt!

Jó hír a kisadózók számára, hogy nincsenek kizárva a hiteligénylők köréből: kaphatnak lakáshitelt, személyi kölcsönt is. Viszont a bank jövedelemmeghatározása során a vállalkozás NAV jövedelemigazolásán szereplő összegből fog kiindulni, ami az éves bevétel 60 százalékának felel meg.

Vagyis az igénylő tényleges nettó jövedelme és a bank által figyelembe vett jövedelem jelentősen eltérő lehet, ez pedig hatással lehet természetesen az igényelhető hitel összegére is, hiszen az elfogadható jövedelem alapján állapítják meg, hogy mekkora törlesztőrészletet tudna megfizetni az adós.

Ráadásul számos bank további korrekciókat is elvégez a nettó jövedelem megállapítása során. Van például, amelyik levonja a havi nettó jövedelem megállapításakor az igénylő 50 ezer forintos adófizetési kötelezettségét is. Találni olyan pénzintézetet is, ahol a NAV jövedelemigazoláson szereplő jövedelmet – valós árbevétel 60 százaléka – még csökkentik további 10-20 százalékkal.

Mennyi személyi hitelre lehet elég bruttó 8 millió forint éves katás bevétel

Az eltérő kalkulációnak komoly jelentősége lehet. Ugyanazon 8 millió forint éves bevétellel rendelkező katás vállalkozás pusztán az eltérő jövedelemszámítási módok miatt 1 millió forinttal magasabb hitelösszegre lehet jogosult a megfelelő bank kiválasztásával. (7,07 millió forint összegű személyi hitel helyett igényelhetne akár 8,08 millió forint összegű 5 éves futamidejű személyi kölcsönt is.)

Eltérőek lehetnek az igénylési feltételek is

Nem csak a jövedelem számításának módszerében lehet eltérés a bankok között. Az egyes pénzintézetek más feltételeket várhatnak el a katás vállalkozóktól személyi hitel igénylésekor. Jellemzően minden bank bekéri a NAV jövedelemigazolást és adott évre vonatkozó adóbevallást is.

Ugyanakkor jelentős eltérés lehet az elvárt vállalkozói múlt hosszában. Van olyan pénzintézet, amely elvárja, hogy a vállalkozás legalább egy éve létezzen és rendelkezzen legalább egy üzleti évvel is. Más pénzintézetnél elégséges lehet ennél valamivel rövidebb vállalkozói múlt is.

Speciális élethelyzetekben, egyedi jövedelmek esetén érdemes lehet hitelszakértőhöz fordulni, akik jól ismerik az egyes bankok közötti különbségeket. Éppen ezért segíthetnek a megfelelő pénzintézet kiválasztásában is.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés