Kártyás kalandok külföldön, avagy mennyire könnyedén tudsz fizetni!

Kártyás kalandok külföldön, avagy mennyire könnyedén tudsz fizetni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-30 Frissítve: 2021-10-08
 

Javában tart a nyári főszezon, így ha lehetőséged van rá, akkor biztosan megpróbálsz valahol külföldön eltölteni néhány napot, esetleg hetet, hogy kipihend az év közbeni fáradalmakat. Függetlenül attól, hogy éppen mekkora pénzügyi kereted van, egy fontos eldöntendő kérdés, hogy mennyi készpénzt (valutát) vigyél magaddal és mennyire támaszkodj csak a bank/hitelkártyádra. A következőkben friss olaszországi kalandunk tapasztalatairól számolunk be, ami jó támpontot adhat neked, ha esetleg még kételkednél.

1

Fontos hangsúlyozni már az elején, hogy nem egy zsúfolt, akár több százezres nagyvárosról lesz szó, hanem egy tipikus tengerparti kisebb nyaralóhelyről, amivel a Földközi-tengeren bárhol összefuthatunk.

Oda és visszaút

A repjegyet ma már a legtöbben a neten veszik meg, ott pedig a kártyás fizetés dívik, így ezzel sok mindent nem kell tenni. Érdemes azért megnézni, hogy a kártyás fizetéskor milyen extra költségeket számol fel a légitársaság (néhány százalékkal nőhetnek a kiadások emiatt). Sőt az sem elhanyagolható kérdés, ha egy külföldi oldalon foglalsz és devizában van megadva az ár, akkor azt a forintos számládról miként vonják le.

Ajánlott felhívni a bankot előtte és megtudakolni, hogy a te kártyás fizetésednél éppen milyen árfolyamot használnak átváltáskor. Sokszor a kártyatársaság (MasterCard, Visa) saját árfolyamát használják erre. Abba ne is reménykedj, hogy a jegybank által közölt devizaközépen tudsz váltani, de van remény arra, hogy a legjobb valutaváltók árfolyamaival versenyre kelljen az itt jegyzett árfolyam.

Ne lepődj meg azon sem, ha a fizetéskori értesítés után némileg mást látsz majd a kivonaton. A kártyás fizetésnél ugyanis először befoglalnak egy összeget (erről kaphatsz értesítést), a valós könyvelés viszont csak később történik meg. A két időpont között változhat az árfolyam (számodra előnytelenül és előnyösen is), vagyis apróbb eltérések lehetnek a kifizetett forint összegben. Persze ezt fizetési oldala válogatja, valahol nagyon gyorsan megvalósul a tranzakció és azt vonják le a számládról, amit először láttál.

Hirdetés

Hirdetés

Szállás

Tagadhatatlanul az egyik legnagyobb kiadási tételed a szállás, így nagyon érdemes megfontolni, hogy egy zsák pénz helyett inkább kártyával fizesd ki a vendégéjszakákat. A legtöbbször ma már nem kérnek el foglalót a foglaláskor, és nem terhelik meg azonnal a kártyádat a foglalási összeggel, így a helyszínen tudsz fizetni. A szállásadó honlapján feltüntetik, hogy a kártyás fizetés engedélyezett-e és a gyakorlat az, hogy a döntő többségnél ez elérhető.

Csak arra kell ügyelni, hogy legyen kellő fedezet a számlán és a fizetési limit is meghaladja a kifizetendő összeget. A hab a tortán, hogy vannak olyan hitelkártyák, aminél a külföldi vásárolás után is jár visszatérítés. Így akár 8-10 000 forintot is visszakaphatunk utólag a vásárlásunk után, ami nem elhanyagolható szempont.

Ugyanazok a megállapítások érvényesek itt is, mint a repülőjegy esetében, annyi különbséggel, hogy a szállás kifizetésének valódi elszámolása több napba is kerülhet. Így itt sokkal valószínűbb, hogy az először forintra váltott összeg később, a lekönyveléskor némileg megváltozik. Így például, ha 650 euróba került két főre a szállás, és 310 helyett 315 forintra megy el az árfolyam, akkor bő 3000 forinttal kell csak többet fizetned, miközben a szállásért kicsivel több mint 200 ezret adsz ki.

Nézd meg, melyik bankszámla a legolcsóbb!

Étel és ital

Ha már az ember egyszer külföldre megy, főleg, ha a nyaralásáról van szó, akkor a jó idő mellett az is elengedhetetlen, hogy jókat egyen és igyon. Itt már sokkal nagyobb a szórás, hogy éppen melyik helyen fogadnak el kártyát és hol nem. A szálláshoz képest jóval kevesebb helyen tudjuk ezt megtenni, különösen akkor, ha egy kisebb városban vagy faluban vagyunk.

Talán ezen a részen látjuk leginkább értelmét annak, hogy legyen nálunk készpénz. Ne feledjük, nem csak arra kell gondolni, hogy egy jó étterembe elmegyünk, mert egy tengerparton a gyors ebédre vagy egy frissítőre is gondolni kell, nem beszélve a folyadékpótlásról. Ezeket nagy valószínűséggel csak készpénzzel tudjuk kifizetni, vagyis nem úszhatjuk meg a váltást. De az, aki tudatosan felkészül, az még egy elhagyatottabb tengerparti nyaralóhelyen is minimális készpénzzel el tud lenni úgy, hogy semmiben sem szenved hiányt.

Fakultatív programok, egyéb kiadások

Persze sokan vannak, akiknek elegendő, ha a napon süttetik magukat, de vannak szép számmal olyan kalandvágyó turisták is, akik befizetnek fakultatív szervezett útra, vagy éppen saját maguk veszik nyakukba a környező vidéket. Itt is eléggé változó a helyzet, ezért érdemes előre tájékozódni. Azt nehéz elvárni, hogy egy kinti idegenvezetőnél legyen kártyás fizetési lehetőség, ezért ha megszorulunk, és semmiképpen sem akarjuk kihagyni az utazást, akkor készpénz felvételére lesz szükség, ami külföldön igencsak borsos lehet.

Itt ejthetünk szót a különféle belépőjegyekről, vagy egyéb utazási költségekről, amit azért rendszerint fizethetünk kártyával is. És, ha már egy hegyen, kétezer méter magasan egy felvonónál is elfogadják a kártyánkat, akkor bízhatunk benne, hogy máshol is megteszik ugyanezt. Hasonlóan jó eséllyel fizethetünk egy pályaudvaron, vagyis erre külön valutát váltani felesleges.

Ha nem tömegközlekedéssel, hanem saját erőből, például autóval vagy robogóval akarnánk felfedezni a környező városokat, akkor sincs gond, hiszen a bérlésnél szinte mindenhol elfogadják a bank/hitelkártyát (sőt valahol nem is lehet készpénzzel fizetni). Arra viszont nagyon vigyázzunk, hogy egy nagyobb összeget a bérleti díjon felül zárolnak (óvadékként), amit csak idővel szabadítanak fel. Ez ezért lehet óriási probléma, mert a zárolás miatt átmenetileg nem férünk hozzá a pénzünkhöz. Ergo, mindig legyen kellő pénz a számlán, hogy ne fussunk ki a lehetőségeinkből.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés