Készpénzben kapod a jövedelmed? Ezek a káros mellékhatások

Készpénzben kapod a jövedelmed? Ezek a káros mellékhatások
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-11-23 Frissítve: 2021-09-01
 

„A készpénz a király!” – tartja a mondás és sajnos ezt még ma is sokan így gondolják. Íme, egy tömör összeállítás arról, hogy milyen negatív pénzügyi következményekkel számolhat az, aki készpénzben kapja a jövedelmét.

Munkaerőhiány jellemzi az egész magyar gazdaságot. Ennek két pozitív hatása lehet/van a munkavállalókra nézve: egyrészt emelkednek a bérek, másrészt ma már az asztalra csaphatnak, hogy igenis átutalással, bankszámlára kérik a jövedelmüket. Hogy miért kellene ezért harcolniuk? Mindjárt kiderül.

A készpénzben kapott jövedelem káros pénzügyi hatásai:

1. mellékhatás: Gyakori, hogy a készpénzben bért fizető cégek nem – vagy nem a tényleges kifizetés teljes mértékében – jelentik be a munkavállalóikat. Ebből egyenesen következik, hogy alacsonyabb lesz az igazolt jövedelmük, amit a bank figyelembe vesz a hiteligényük elbírálásánál.

Alacsonyabb jövedelem = alacsonyabb (vagy nulla) hitelképesség!

Egy konkrét példával élve: ha 200 ezer Ft jövedelmet kapunk készpénzben és ennek a teljes összege hivatalosan lejelentésre kerül, akkor 5 éves futamidőre 3 millió Ft-ot kicsivel meghaladó összeget kaphatunk személyi kölcsönként. Azonban, ha csupán 120 ezer Ft a hivatalosan bejelentett jövedelem – és 80 ezer Ft-ot zsebből fizet a munkaadó –, akkor már csak 2 millió Ft körül lesz ugyanezen futamidővel a maximálisan felvehető személyi kölcsön!

Hasznos segítséget jelenhet a Bankmonitor két kalkulátora ahhoz, hogy számszerűsítsd magadnak, mekkora hitelt kaphatsz az igazolt! jövedelmed tükrében:

Mekkora személyi kölcsönt kaphatok? 

Mekkora lakáshitelt kaphatok?

2. mellékhatás: Ha hitelt szeretnénk, akkor a bankok alig negyede áll majd szóba velünk személyi kölcsön (ingatlan fedezet nélküli hitel) igénylése esetén készpénzes jövedelemnél. Ha egy család nehéz helyzetbe kerül, és segítséget jelentene számukra a hitelfelvétel, akkor több, mint kellemetlen elcsúszni azon, hogy készpénzben érkezik a jövedelmük.

3. mellékhatás: Lakáshitel felvételnél a bankok szélesebb köre fogadja el a készpénzes jövedelmet. Ezen ügyfelek megítélése azonban gyorsan kedvezőtlenebbé válhat, így ha egy bank a hitelezési gyakorlatán szigorít (az elmúlt évek folyamatos enyhítése után), jó eséllyel a készpénzes jövedelműek ott lesznek az első „áldozatok” között.

4. mellékhatás: Ha munkavállalóként nem hivatalos formában kapjuk a fizetésünket, az csökkenteni fogja a várható nyugdíjunkat is! Lehet, hogy ezzel csak 20-30 év múlva szembesülünk majd, de akkor már késő lesz emiatt bánkódunk!

5. mellékhatás: Fentiek után már csupán „hab a tortán”, hogy minden bank kedvezőbb kamattal ad hitelt, ha a hitelfelvevő a fizetését az adott pénzintézetnél megnyitott számlájára érkezteti. Készpénzben kapott jövedelem esetén erre értelemszerűen nincs lehetőség. Konkrétumok szintjén: 2-5 százalékponttal magasabb kamatot is fizethetünk ugyanazon személyi kölcsön után, csak ezért, mert nem a hitelt nyújtó bankhoz érkezik a fizetésünk. Ez egy 2 millió Ft-os kölcsön esetén havonta 2-7 ezer Ft-tal fogja megemelni a fizetendő törlesztő összeget. Számold ki, mennyit bukhatsz ezen egy év alatt!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés