Készpénzt vennél fel a bankkártyáddal? Ez nagyon sokba kerülhet!

Készpénzt vennél fel a bankkártyáddal? Ez nagyon sokba kerülhet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-08-29 Frissítve: 2020-09-17
 

Egyre többen figyelnek a bankolási költségeikre, ami érthető, hiszen miközben vannak teljesen ingyenes bankszámlák, olyan is akad, amelyik átlagos használat mellett évente több tízezer forint kiadással jár. Az egyik legnagyobb tétel még mindig a készpénzfelvétel költsége, és bár elvileg mindenki ingyen juthat bizonyos mennyiségű készpénzhez, ennek feltételeit sokan nem, vagy rosszul ismerik. Ezért most összegyűjtöttük a fontos tudnivalókat, valamint elrettentésül azt is, hogy néhány számla esetében milyen komoly kiadással jár készpénzhez jutni.

Bár egyre többször fizetünk bankkártyával, ráadásul a tranzakciók összértéke is folyamatosan nő, még mindig jelentős a készpénzforgalom Magyarországon. Mivel azonban a többség bankszámlára kapja a jövedelmét, készpénzhez jutni csak úgy tudnak, ha azt felveszik egy bankfiókban, egy postán, vagy egy ATM-ből. Az első kettőről mindenképp lebeszélnénk mindenkit, ugyanis ezek rendkívül drágák, de a bankjegykiadó automatákkal is érdemes csínján bánni.

Mondjuk ezt annak ellenére, hogy minden fizetési bankszámlához igényelhető az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség, amivel maximum 150 ezer forintot lehet felvenni bármely bankjegykiadó automatából, legfeljebb két tételben. Mivel az ingyenesség szempontjából nem számít, hogy saját bankunk vagy más pénzintézet automatáját használjuk, akár az is elképzelhető, hogy a lehetőséget teljes egészében egy másik bank eszközével használjuk ki. Ez az Euronet ATM-jeire is érvényes, mégpedig azokra is, amelyek forintot és eurót egyaránt kínálnak. Ez akkor lehet például hasznos, ha olyan bank talál meg bennünket egy „kihagyhatatlan ajánlattal”, amelyiknek nincs komoly ATM hálózata, vagy nincs bankjegykiadó automatája a környékünkön.

Készpénzfelvétel költsége néhány bankszámla esetében a jogszabályi biztosította ingyenes lehetőség kihasználását követően

Tudni kell azonban, hogy az ingyenes pénzfelvétel lehetősége nem automatikusan jár, arról nyilatkoznunk kell, vagyis ha ezt elmulasztottuk, akkor nem használhatjuk ki a kedvezményt. Amennyiben egy számlának több tulajdonosa van, vagy több bankkártya kapcsolódik hozzá (fő- és társkártya), akkor a kedvezmény – tekintettel arra, hogy az magához a számlához kapcsolódik – együttesen értendő. Ha valakinek több bankszámlája van, akkor közülük csak arról vehet fel ingyenesen készpénzt, amelyikről nyilatkozott, ha pedig ezt egyiknél sem tette meg, akkor mindig felszámolják az aktuális díjakat.

Az ingyenes készpénzhez jutás lehetőségét pedig érdemes megbecsülni, mert bizony borsos árat számítanak fel érte a bankok. A Bankmonitor.hu-n keresztüli igénylés esetén két évig teljesen ingyenes CIB ECO bankszámlánál például a díjmentes lehetőség kihasználása után már 810 forintért juthatunk csak pénzhez ATM-ből, függetlenül attól, hogy saját vagy idegen automatáról van szó. A legtöbb bank azonban egy meghatározott díjat plusz a felvett összeg bizonyos százalékát kéri el, sokszor pedig még felső korlát sincs, így nagyobb összeg felvételekor borsos lehet a számla.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés