Készülj a Karácsonyra!

Készülj a Karácsonyra!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-11-30
 

A Karácsony Jézus születésének az ünnepe. Ilyenkor kicsik és nagyok áhítattal várják a Szentestét. Lélekben felkészülnek a közös élményekre, az ünneplésre, és egymásnak ajándékot vásárolnak. A legtöbben ezzel szeretnék kifejezni egymás iránt érzett szeretetüket, megbecsülésüket. Nem véletlen, hogy a Karácsony előtti két hónap a kiskereskedelmi leárazások időszaka. De hogyan tudsz további több ezer forintot megspórolni a vásárlások során? És mégis mit csinálj akkor, ha nincs elég pénzed az ajándékokra? Ezekre a kérdésekre igyekszünk most megfelelő választ adni.

Az ajándékvásárlás sokaknak kihívásokkal teli időtöltés, ugyanis a legtöbben nehezen találják meg a meglepetésnek szánt tárgyakat. Talán már Veled is előfordult, hogy nem kevés ötletelés és még több utánajárás, keresgélés után találtad csak meg a közeli hozzátartozóidnak szánt ajándékokat. Bizony nem egyszerű dolog ez! Alaposan ismerni kell azt a személyt, akit megajándékozol, különben a jó szándék ellenére balul is elsülhet az igyekezet.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy sok ember nyűgnek és plusz teendőnek érzi azt, hogy beszerezzen olyan tárgyakat, melyeket amúgy sosem venne meg. Az is igaz, hogy nem kevés problémát okozhat a körülnézéshez szükséges idő hiánya is. Ezért talán a legfontosabb, hogy előre fel kell készülnöd a teendőkre, mivel az ajándékok megvásárlásához szükséges pénznek is időben rendelkezésre kell állnia.

Hirdetés

Hirdetés

A 20-30% kedvezmény már érezhető

A karácsonyi akciók segítségével akár 20-30%-os kedvezménnyel is beszerezheted azokat az árucikkeket, amiket elterveztél. Mindezért érdemes lehet nyitott szemmel végigjárnod a boltokat. Az interneten pedig talán még ennél is több terméket vehetsz meg nagy árkedvezménnyel. Minden esetben legyél résen, és a nagyobb kiadások előtt nézd meg az árösszehasonlító oldalakon, hogy máshol nem kínálják-e az adott terméket a kinézettnél sokkal olcsóbban! Az így megspórolható pénz akár ahhoz is elég nagy összeg lehet, hogy más ajándékokat meg tudj venni belőle!

Több ezer forintot spórolhatsz

Ha a fenti tanácsokat már a magadévá tetted, akkor van egy jó hírünk! A vásárlásaid miatt még több pénzt tudsz megtakarítani, ha a vásárlásaidat olyan hitelkártyával rendezed, melyre a kifizetett végösszegből néhány százalékos (jellemzően 1-5%-os) pénzvisszatérítés ütheti a markodat.

Azonban figyelj arra, hogy a vásárlásaid után nem mindegyik hitelkártyára kaphatsz vissza pénzt, hiszen több kártya csak pontokat ad, melyeknek a felhasználását néha korlátozzák (van olyan kártya, ahol a gyűjtött pontokat csak az egyik légitársaságnál lehet elkölteni), míg más kártyáknál viszonylag szabadon dönthetsz a pontok felhasználásáról (például előre meghatározott boltkategóriák közül választhatsz). Szerencsére létezik több olyan kártya is, melyeknél szabadon dönthetsz arról, mire költöd el a visszakapott pénzt.

Vannak olyan esetek is, amikor nyilatkoznod kell arról, hogy adott időszakra kéred-e a jóváírásokat, azonban ha ezt elfelejted, a pénzt egyszerűen nem kapod meg a banktól! Azzal is érdemes tisztában lenned, hogy léteziknek olyan hitelkártyák is, melyeknél nincs semmilyen jóváírás. Erre figyelj, és ha szükséged van rá, és sokat is költesz, válaszd azt a kártyát, amelyikre több pénzt kaphatsz vissza! Ha nem a pénzvisszatérítés a célod, akkor pedig a biztonság kedvéért válaszd azt a kártyát, amelyikre kisebb a kamat, és amelyiknek kisebb a teljes hiteldíj mutatója (THM)!

Csak a határidő!

A hitelkártyádat bizonyos ideig kamatmentesen használhatod. Ez egy rövid időszakot jelent, mivel a kamatmentes periódus legfeljebb 45 vagy 53 napig tarthat. Hogy ezek közül melyik vonatkozik Rád, az a kártyádtól függ! 1 hónap szokott lenni a költési időszak, melynek végén van a fordulónap (jellemzően a naptári hónap vége vagy tizedike). A fordulónapot követi 15-23 nap múlva (türelmi idő) a fizetési határidő. Eddig kell rendezned a fordulónapon fennálló tartozásodat!

Ha ennek legalább az 5-5,5 százalékát nem fizeted be, akkor a bank vaskos, akár 3-5 ezer Ft-os késedelmi díjat számít fel. Ezt megspékelheti még azzal is, hogy a minimálisan befizetendő 5-5,5 százalékhoz egy minimumösszeget is meghatározhat. Ezen kívül általában a kamat is brutális mértékű, hiszen a pénzintézetek a hitelkártyás tartozásokra havi kamatot számítanak fel. A késedelmi díjat csak akkor terhelik, ha a minimum befizetendőt sem teljesíted, ám a tartozásod fennmaradó részére jutó kamatot akkor is megfizettetik Veled, ha az elvárt mértékű befizetés (minimum befizetendő) megtörtént.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a hitelkártya csak akkor lehet jó megoldás, ha a tartozásodat hónapról hónapra a határidő előtt az utolsó fillérig visszafizeted!

Hitelkeret

Ne lépd túl a hitelkeretedet! Legyél tisztában azzal, hogy hónap közben mennyit költhetsz még a kártyáddal! Miért fontos ez? Azért, mert a kereted túllépése nagy költséggel járna! A pénzintézetek az ilyen esetekben általában a késedelmi díjjal megegyező mértékű díjat számítanak fel.

Készpénzfelvételre soha!

Hitelkártyádat soha ne használd készpénzfelvételre! Érdemes a készpénzfelvételi limitet 0 Ft-ra beállítani, hogy véletlenül se vegyél fel pénzt a hitelkártyáddal. Miért tanácsoljuk ezt? A hitelkártyával történő készpénzfelvétel óriási költséggel járhat (akár a felvett összeg 3-5%-a is lehet)! Arról nem is beszélve, hogy a felvett pénzre (a kártyás vásárlással ellentétben) a bank már a felvétel napjától horribilis kamatot számít fel.

Csoportos beszedési megbízások?

Egyes hitelkártyákra jár pénzvisszatérítés a közüzemi díjak és egyéb számlák csoportos beszedéssel történő rendezésére, míg más hitelkártyákra egyáltalán nem. Csak akkor használd ilyesmire a hitelkártyádat, ha kapsz érte pénzt! Különben kár lenne a kockázatért!

Postai csekk (bármilyen, pl. közüzemi) befizetése hitelkártyával

Egyes hitelkártyákra a postai sárga csekkek befizetése (készpénz-átutalási megbízások) után is kaphatsz pénzvisszatérítést, de a legtöbb hitelkártya esetében sajnos nem! Akárcsak az előbbi bekezdésben, itt is elmondható, hogy csak akkor használd ilyesmire a hitelkártyádat, ha visszatérítést kapsz érte! Különben kár lenne a kockázatért! A postai csekkek befizetése már egy ideje kártyás vásárlásnak számít (korábban készpénzfelvételi tranzakcióként tartották nyilván), de némely bank a hitelkártyák esetében 0%-os visszatérítést állapít meg erre a műveletre, ne adj Isten nemcsak, hogy nem ad visszatérítést rá, hanem egyenesen készpénzfelvételi díjjal terheli az ilyen tranzakciót. Az ilyen esetek elkerülése miatt érdemes 0 Ft-ra állíttatnod a napi készpénzfelvételi limitet.

Legyen pénzed!

Mi az elengedhetetlen feltétele annak, hogy a hitelkártyáddal ne kerüljél bajba? Annyi a titok, hogy tudj figyelni a határidőkre, valamint legyen elég félretett és könnyen hozzáférhető pénzed! Ezek a fontos tényezők ahhoz, hogy el tudd kerülni a felesleges többletköltségeket!

Milyen elkerülhetetlen költségek várnak még Rád?

  • kártyakibocsátás díja (néha levásárolható, más esetekben általában nincs költsége)
  • éves kártyadíj (általában a második évtől, de előfordulnak ingyenes kártyák is)
  • havi zárlati díj (nem minden kártyánál van költsége, léteznek ingyenes számlák is)
  • PIN kód megváltoztatásának költsége (ha PIN-t cserélnél)
  • A hitelkártyán fennálló tartozásaid kiegyenlítésének költsége (átutalási költség, csekkbefizetés díja, pénztári befizetés költsége, csoportos beszedés, inkasszó költsége)
  • Ezen kívül a szokásaidhoz passzoló további díjtételek, mint például SMS-ek költsége, néha még a postai úton kapott számlakivonatnak is van díja

Meddig kell igényelned, hogy Karácsony előtt időben megkapd a kártyát?

Legalább 8-14 nappal azelőtt kérd a hitelkártyát, mielőtt használni szeretnéd! Ez azért fontos, mert a hitelbírálaton kívül a banknak a kártyát is le kell gyártatnia, és ez időbe telik. Használd a hitelkártya kalkulátorunkat, hogy megtudd, melyik hitelkártya mit kínál számodra!

Ha átmeneti pénzszűke miatt nincs most elég pénzed

Ha csak a következő fizetésedig kell több pénznek rendelkezésedre állnia, akkor a hitelkártyán kívül megfelelő megoldás lehet egy, a havi jövedelmednél kisebb folyószámla-hitelkeret igénylése is. Amikor megérkezik a fizetésed, akkor pluszba kerül az egyenleged, és csak eddig az időpontig kell a kamatot megfizetned. Amennyiben a következő havi béred érkezéséig ki fogsz jönni a megmaradó pénzedből, akkor bemehetsz a bankba, és felmondhatod a hitelkeretedet!

Ha a nagyobb kiadás miatt részletekben gondolkozol

A hitelkártyákhoz sok esetben lehet áruhitelt vagy vásárlással kapcsolatos részletfizetést kapcsolni. Így havi törlesztéssel tudod megvásárolni a 20 ezer Ft-nál többe kerülő termékeket. Nem minden esetben, de néhány hitelkártyánál (és áruhitelnél) megoldható, hogy akár 0%-os teljes hiteldíj mutató (THM) mellett juss hitelhez!

Arra is van megoldás, ha a havi törlesztéshez nem szeretnél hitelkártyát igénybe venni, de ez azzal járhat, hogy kamatot kell fizetned. Tipikusan ilyen megoldást nyújtanak például a személyi kölcsönök.

A legjobb személyi kölcsön ajánlatok kiválasztásához használd a részletes személyi kölcsön kalkulátorunkat, vagy az alábbi egyszerűsített kalkulátort!

Mennyi személyi hitelt kaphatok?
Perceken belül megtudhatod, hogy:
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Bankmonitor
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Ft

A meglévő hitelek, hitelkeretek, hitelkártyák jelentősen befolyásolják a felvehető hitel összegét, és a banki elbírálás eredményét!

Számodra elérhető hitelek:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Az alábbi ok(ok) miatt, számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön:
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés