Készüljünk, jön heteken belül a foteles bankszámla!

Készüljünk, jön heteken belül a foteles bankszámla!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-06 Frissítve: 2021-10-08
 

Végre a célegyenesben vagyunk és a közeljövőben már valósággá válhat, hogy otthon a fotelben ülve ne csak pizzát rendeljünk, hanem egy bankszámlát is megnyissunk. A jegybank a bankokkal gőzerővel dolgozik a részletszabályokon, és ha minden jól megy, akkor még ebben a hónapban élesíthetik a banki rendszereket. Azért, hogy legyen valami elképzelésünk, hogy miként megy majd a videó alapú azonosítás, megnéztük, hogy mindez miként megy egy német mobilbanknál. Lássuk a részleteket!
1
Ki ne tette volna már fel magának a kérdést, hogy miért is nem lehet itthon a fotelből bankszámlát nyitni, ha már szinte mindent a netről rendelünk? Egészen mostanáig a jogszabályi háttere ennek nem volt meg, most viszont már semmi akadálya sincs távolról bankszámlát nyitni (az új Pmt. június 26-ával hatályos).

Pontosabban csak elviekben, mert további pontosításra van szükség, a jegybank pedig a banki források szerint gőzerővel dolgozik azon a szektorral, hogy egy mindenki által elfogadható megoldás szülessen. Ahogy azt megtudtuk, több bank is képletesen szólva már felállt a síkfutás döntőjére, mindössze arra várnak, hogy a rajtpisztolyt elsüssék. Magyarul, amíg a jegybank állásfoglalása nem jön ki, addig senki sem fogja élesíteni a rendszerét.

Azt nem sikerült megtudunk, hogy pontosan mikorra várható a jegybank rendelete, viszont az egyeztetésben résztvevő banki források úgy fogalmaztak, hogy nem kell sokat rá várni. A többség szerint nagy valószínűséggel július folyamán befejeződhet az egyeztetés, és pont kerülhet az ügy végére. Ebbe persze belefér az is, hogy akár két héten belül megszületik a végső álláspont.

A bankszámlanyitás egyik sarkalatos pontja éppen az, amikor a számlanyitó ügyfelet azonosítják. Az új szabályok szerint nem szükséges a személyes jelenlét, elegendő, ha egy a felügyelet által elfogadott „elektronikus hírközlő eszközzel” végzik el az azonosítást. A valóságban ez a videó chat alapú azonosítás lesz, amit megerősít, hogy a Gránit Bank és az MKB Bank is ilyen irányú fejlesztéseket vitt véghez.

Nem tűnik elsőre olyan ördöginek a folyamat és a valóságban nem is az, viszont hogy a procedúra kellően vonzó legyen (ergo fogyasztóbarát) és mellett kellő biztonságot nyújtson, ahhoz sok dolgot tisztázni kell. Ilyen például az is, hogy legalább milyen felbontása legyen a webkamerának vagy mobiltelefonnak, hogy az azon küldött információk beazonosíthatók legyenek.

Azért, hogy legyen elképzelésünk, hogy a közeljövőben milyen formában is nyithatunk majd bankszámlát a fotelből ülve, megnéztük, hogy egy nagyon sikeres mobilbank, a német N26 hogyan is csinálja ezt. Ha nem is ugyanerre, de nagyon hasonló folyamatra készülhetünk mi is fel. Csak összehasonlításképpen, ott már 2014 óta van erre lehetőség, nem véletlen, hogy az N26 ilyen gyorsan ügyfélbázist tudott magának építeni.

Hirdetés

Hirdetés

A videó chat alapú azonosítás lépései a német példa alapján

Mindenekelőtt elküldjük az alapadatokat és megerősítjük az e-mail címünket. Ez még az azonosítási folyamatot megelőzi, egy banki honlapra gondolva azt képzeljük el, hogy egy űrlapot kell kitöltenünk, amin a fontosabb adataink szerepelnek.

Ezt követően nincs más dolga az embernek, mint hogy letöltse a mobilbank applikációját, amin keresztül elvégezhető az azonosítás. Megfelelő képességű okostelefonnal kell rendelkeznünk, plusz gyors és megbízható internetkapcsolattal. Az appba bejelentkezve kiválasztjuk egy kattintással az azonosítást. Egy itthoni bank esetében sem lesz ez másként.

Az N26 annyival egyszerűsítette meg a dolgát, hogy nem épített ki saját azonosítási rendszert, inkább egy másik német cég, az IDnow szolgáltatását építette be a sajátjába. Utóbbi társaság pont a videó alapú azonosításban jár az élen. Néhány ellenőrző kérdés és a szerződési feltételek elfogadása után már beszélhetünk is az ügyintézővel. Itt biztos lesz eltérés, mert úgy látszik, hogy a bankok inkább saját fejlesztéssel oldják ezt meg, de ez részletkérdés.

Külön felhívják a figyelmet az N26-nál, hogy a mobiltelefon és a netes kapcsolat mellett szükség lesz természetes fényre vagy erős benti világításra, hogy a kamera jó képet tudjon rögzíteni. Plusz az is előny, ha körülöttünk csönd van, tehát ne egy koncert közepén próbáljunk számlát nyitni, ha lehet.

Az előlapi kamerával készítünk egy fényképet magunkról, majd a hátlapi kamera elé tartjuk a személyazonosító okmány (személyi igazolvány vagy útlevél). Mivel külön biztonsági elemek vannak az okmányokon, ezért a program automatikusan bekapcsolja a vakut, és a kamera előtt úgy kell mozgatni például a plasztikkártyát, hogy azon láthatóvá váljanak a biztonsági elemek.

Ha minden jól ment és az előírásoknak megfelelően sikerült az azonosítás, akkor kapunk egy megerősítő sms-t. A kapott kóddal pedig aktiválhatjuk a számlánkat és kész. Mivel az IDnow nemcsak elektronikus azonosítást, hanem a digitális aláírást is kezeli, így teljesen papírmentesen lehet számlát nyitni.

Valószínűleg valami hasonló folyamat léphet életbe nálunk is. Érdemes megjegyezni, hogy a német szabályozás pont júniusban szigorodott és például olyan új feltételeket kötöttek ki, mint:

  • a videó alapú azonosítás egész folyamatát (kép és hang egyszerre) rögzíteni kell, és azt legalább 5 évig megőrizni
  • a felvétel során a beszélgetésnek megfelelő biztosítású csatornán kell folynia, ha nincs meg a kellő titkosítás, akkor nem fogadható el a jövőben (Skype például titkosítás)
  • az azonosításkor az okmányon három véletlenszerűen kiválasztott biztonsági elemet is meg kell vizsgálni, ami miatt a folyamat időben hosszabb lesz.

Villámgyorsan ellenőrizheted, hogy most milyen havi díjas bankszámlát nyithatnál. Használd bátran a kalkulátorunk!

Hirdetés
Hirdetés