Két éve erre a hitelre várnak a cégek!

Két éve erre a hitelre várnak a cégek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-13
 

Lakóingatlanra is elérhető lesz a Növekedési Hitel! Természetesen nem vásárlásra, hanem beruházási célra, azaz az építőiparban tevékenykedő kis-és középvállalatok vehetik igénybe a 2,5%-os maximális kamattal rendelkező hitelt, amennyiben azt értékesítési, vagy bérbeadási célú fejlesztésre fogják fordítani. Az építőipar rengeteget nyerhet a jelenleg tervezet formájában meglévő módosítással.

A vg.hu információi szerint Pulai György, az MNB főosztályvezetője adott olyan tájékoztatást, miszerint a jelenleg legnépszerűbb vállalati hitel (az akár 10 évre fix 2,5%-os kamattal rendelkező) növekedési hitel kiterjesztésre kerül lakóingatlan célú beruházásokra is. A hitelt építőipari cégek vehetik majd igénybe bérbeadási, vagy értékesítési célú fejlesztés esetén.

A Növekedési hitel feltételeinek módosítása jókor érkezik:

  • a hitel kihelyezés 2014-hez képest mérséklődni látszik 2015 elején
  • az élénkülő lakóingatlan piacon jelenleg nagyon kevés az elérhető új építésű lakás

2015. elején azt tapasztalta a Bankmonitor, hogy a bankok a hitelezési feltételeiken is hajlandóak enyhíteni, azaz olyan hitelek is kihelyezésre kerülnek, melyeket korábban nem ítéltek meg pozitívan a bankok, illetve a korábban is pozitív elbírálása alá eső hitelekhez mérséklődött az elvárt fedezetek mértéke.

Ennek ellenére mi a magunk részéről nem gondoljuk, hogy új lakóingatlan építésére bármely cég megkaphatja a növekedési hitelt (sok bank még jelentős – bedőlt hitelhez kapcsolódó ingatlanállománnyal – bír.)

Megítélésünk szerint a következő építőipari vállalatok pályázhatnak nagyobb eséllyel növekedési hitelre:

  • több éves stabil gazdálkodási háttér
  • a tervezett beruházáson (lakóingatlan építés) kívül rendelkezik a cég bevételekkel és – hiteltörlesztésre felhasználható – profittal
  • a felvenni kívánt hitel nem haladja meg a beruházási érték 60%-át
  • a tervezett beruházás mérete illeszkedik a társaság korábbi tevékenységéhez, beruházásaihoz

Már most biztosak vagyunk benne, hogy az egyes bankok hozzáállása a lakóingatlan építések növekedési hitelen keresztüli finanszírozásához drámaian különböző lesz.

Ha szeretnéd áttekinteni, hogyan működik a növekedési hitel megszerzése a gyakorlatban, ajánljuk részletes leírásunkat.

Az alábbi form kitöltésével ellenőrizheted, hogy az alapvető növekedési hitel kritériumoknak megfelel-e céged:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés