Két legyet egy csapásra: ingatlan vétel után felújítás

Két legyet egy csapásra: ingatlan vétel után felújítás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-23 Frissítve: 2021-10-11
 

Kiváló kombináció, és sokan azt hiszik könnyű megoldani. Az ingatlanárak a padlón vannak, ezt tudjuk. Hányszor fordul elő, hogy egy kihagyhatatlan vételbe botlunk, de nincs elég pénzünk. Sőt kicsit lepukkant a lakás és nemhogy megvenni nem tudjuk, de még fel is kéne újítani valamiből!

Nézzünk rögtön egy konkrét példát

Kinéztünk egy belvárosi, lerobbant lakást, meg is tudjuk venni 5 millió forintért. Szükségünk van még kb. 2 millió forintra a felújításhoz. Van 3 millió forint önerőnk. Havi 150.000 Ft-ot keresünk, egyéb hitelünk nincs. Hogy szerezzük meg a lakást úgy, hogy még fel is tudjuk újítani?

Három lehetőségünk van:

1. A vételár alapján felvesszük a maximális hitelösszeget, amit az ingatlan elbír. Ez esetünkben a következőképpen alakul:

A törvényi előírásnak megfelelően a maximálisan felvehető hitel az ingatlan piaci értékének 80%-a, de az egyes bankok ettől – természetesen  lefelé – eltérhetnek. A példa jövedelmünkkel a példa lakásra kb. 3,5M forint hitelre számíthatunk.

Vagyis másfél milliót kell csak betennünk önerőként és a maradék másfélből fel tudjuk újítani a lakást. Ugyan nincs meg a tervezett 2 millió, de majd kicsit lassabban haladunk.

Hogy milyen törlesztőrészletre számíthatsz, lakáshitel kalkulátorunkkal megnézheted!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

2. Csak az önerőhöz szükséges 2 milliót vesszük fel és szépen gyűjtögetünk tovább.

Persze ez nem a számunkra optimális megoldás, de ha minden kötél szakad, kénytelenek vagyunk ennyivel beérni. A későbbre halasztott felújításhoz félretett pénzünket természetesen lakástakarékban érdemes gyűjtögetnünk.

3. Elindítjuk a vásárlási hitelt és ezzel párhuzamosan a felújítási kölcsönkérelmünket is beadjuk. A folyamat ugyanúgy zajlik, mint egy normál hitelügyletnél. Azt azonban, hogy az ingatlan mekkora hitelt fog elbírni, jut-e a felújításra is, az csak az értékbecslésből fog kiderülni. Azzal azonban számoljunk, hogy a felújítási hitelre vonatkozó szerződést csak és kizárólag akkor tudjuk aláírni, amikor az ingatlan tulajdoni lapján a tulajdonjogunkat már határozattal bejegyezték! Azaz először a vásárláshoz kaphatunk hitelt, és csak ezt követően a felújításhoz.

+ 1   Az Isteni szikra!

Megvesszük a lakást, amihez igényelünk 4,5M forintot. Hogyan? Tegyük fel, hogy jóval a piaci ár alatt jutunk a lakáshoz – szerintünk a lakás legalább 7M-t ér még ebben az állapotban is -, ezért joggal bízunk abban, hogy ezzel nem lesz gond.

Hogyan is szól a törvény?

Az értékbecslő által megállapított forgalmi érték maximum 80%-áig terhelhető meg jelzálogjoggal egy magánszemély tulajdonában lévő, vagy abba kerülő ingatlan.Reményeink szerint a banki értékbecslő is 7M Ft-ra értékeli majd az ingatlant. Ebben az esetben nagy eséllyel meg is kaphatjuk a tervezett 4,5M hitelösszeget. Így önerőnkből 500 ezret kell betennünk és marad 2,5M a felújításra.

De így működik-e ez valójában?

Akár így is működhetne, de a mai magyar valóság az, hogy az értékbecslők a lehető legritkább esetben értékelnek felül egy ingatlant. Egy lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés/előszerződés is rendelkezésre áll, amit az értékbecslő is megkap. Ez pedig kötelezően tartalmazza a vételárat. Természetesen – az objektív tényeken túl – ez is nagymértékben befolyásolja a becsült értéket.

Mit tegyünk?

  • Amennyiben felújításra szoruló lakást szeretnénk megvenni, megcélozhatjuk a magasabb hitelösszeget, így önerőnk egy része megmarad a felújításra. Ezt csak abban az esetben tegyük meg, ha a magasabb hitelösszeg havi terheit is biztonságosan tudjuk vállalni. A futamidő alatt esetlegesen bekövetkező törlesztőrészlet emelkedés lehetőségével is kalkuláljunk! Ha a kiszemelt lakást még lakhatóvá kell varázsolni, ne ugorjunk fejest olyan vételbe, ahol nem marad pénzünk az ingatlan kipofozására!
  • Kérhetünk előzetes banki értékbecslést is még mielőtt belebonyolódnánk a konkrét hitelügyletbe. Így a kölcsön igénylése előtt megtudhatjuk, mekkora összeget bír el az ingatlan, azonban ekkor is legyünk körültekintőek, mert ennek esetlegesen felmerülő költségeit nekünk kell állni!

Keress lakáshiteleink között: otp vagy fundamenta lakáshitel? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés